Oyun sektörü kariyerine “Yazılım” alanında ilerlemek isteyenlerin cevaplaması gereken 4 önemli soru

Uğur Dikici
GameFactoryHub
Published in
4 min readDec 14, 2022

Oyun sektörü, dünya çapında yaklaşık 2,8 milyar oyuncuyla en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alıyor. Eğer oyun geliştirme ilgilendiğiniz bir alansa, oyun geliştirme alanında bir kariyer sizin için son derece tatmin edici olabilir.

Oyun geliştirme, interaktif video oyunları tasarlamak ve üretmek için yaratıcı ve teknik beceriler gerektirir. Bunlara ek olarak konsept oluşturma, tasarlama, grafikleri oluşturma, yapay zeka özellikleri, oyun mekanikleri, test etme, hata giderme çalışmaları ve oyunun piyasaya sürülmesini içerir.

Kim Oyun Geliştirici olabilir?

Tutku ve yaratıcılık, oyun geliştirmede temel niteliklerdir. Günümüzde, teknolojideki istikrarlı devam eden ilerlemeler ve dijital oyunların yaygınlaşmasıyla oyun sektöründe büyük gelişmeler yaşanıyor.

Şimdi oyunların kapsamını Hintli bakış açısıyla anlayalım:

  • NASSCOM tarafından yapılan bir ankete göre, Hindistan oyun endüstrisinin geliri yıllık 890 milyon dolara yakın.
  • KPMG ve Google tarafından yapılan ortak bir çalışmaya göre çevrimiçi oyunların Hindistan için milyar dolarlık bir iş fırsatı olduğu belirtiliyor.
  • Başka bir rapor, oyun sektörünün artan mobil penetrasyon ve katılımın yanı sıra yüksek kullanıcı farkındalığı nedeniyle hızla büyüyeceğine işaret ediyor.

Video oyunlarından hoşlanıyorsanız ve güçlü aritmetik becerilerinizin yanı sıra yaratıcı bir tutuma sahipseniz, bir oyun geliştiricisi olmak için mükemmel bir potansiyele sahipsiniz demektir. Oyun geliştirme kariyerinize hangi departmandan başlıyor olursanız olun, oyunu ciddiye alan ve sektöre hevesli bir yaklaşımda bulunmanız oyun geliştiricisi olmanız için yeterli özelliklerdir.

Nasıl Oyun Geliştirici olunur?

Bir oyun geliştirici olmak için sahip olmanız gereken temel nitelikler aşağıdaki gibidir;

  1. Matematik ve fizik becerilerinizi pekiştirin.
  2. İstediğiniz rol ile ilgili kurslar/eğitimler alın.
  3. Bir oyun geliştirici portfolyosu oluşturun.
  4. Gelişmekten asla sıkılmayın, her zaman hiçbir şey bilmediğinizi düşünün.
  5. Sektör profesyonelleriyle iletişimde olun.
  6. Kendi network’ünüzü yaratın.
  7. Game Jam’lere katılın.

Bir Oyun Geliştiricisi hangi Beceri, Sorumluluk ve Görevlere sahip olmalıdır?

Oyun geliştirme yaratıcı ve analitik yeteneklerin kombinasyonunu gerektirir. Oyunu geliştiricileri, proje zaman çizelgelerini takip ederken, ekip üyeleriyle etkileşimde bulunurken ve bir bütçe dahilinde çalışırken bir oyun konsepti geliştirmek için birlikte çalışmalıdır.

Eğer mesleğiniz geliştirmeyi ve tasarımı birleştiriyorsa, etkileşimli medya, animasyon, sanat ve oyun tasarımı veya grafik tasarım derecesi sizin için faydalı olabilir. Çeşitli lisans ve lisansüstü oyun kursları, Independent Games Developers’ Association (TIGA) tarafından akredite edilmiştir. Bir test edici veya kalite kontrol teknikeri olarak çalışmak oyun üretimine dahil olmanın başka bir yoludur. Bu pozisyon için bir Yüksek Ulusal Diplomaya (HND) veya bir dereceye ihtiyacınız olmasa da, biraz programlama, önemli derecede oyun oynama deneyimine, çeşitli stilleri kavramaya, veri tabanı ve platform uzmanlığına sahip olmalısınız.

Oyun geliştiricilerin sahip olması gereken temel sosyal beceriler ise aşağıdaki gibidir;

  1. İletişim: Başkalarının teknik materyalleri kavramasına yardımcı olabilmek için oyun geliştiricilerinin etkili iletişim kurabilmesi gerekmektedir. Buna hem sözlü hem de yazılı iletişim dahildir.
  2. Takım Çalışması: Ekibin ortak hedeflerine ulaşabilmesi için geliştiricilerin efektif bir şekilde iletişim kurma kabiliyeti, fikir alışverişi ve geri dönüş sunma gibi mükemmel iş birliği becerilerine sahip olması gerekir.
  3. Problem Çözme: Geliştiriciler analiz ederek, araştırarak ve sağduyuyla sorunları verimli bir şekilde çözebilmelidir.
  4. Yaratıcılık: Yaratıcılık, geliştiricilerin video oyunlarındaki karmaşık sorunları çözmenin ve bir sonraki seviyeye ilerlemenin yeni yollarını düşünmelerini sağlar.
  5. Uyum Sağlamak: Oyun sektörü sürekli değiştiğinden dolayı geliştiriciler için uyum sağlamak çok önemlidir. Oyun geliştirme sürecini etkileyen yeni teknojilerin ortaya çıkma şansı her zaman vardır.

Oyun Geliştiricilerin sorumlulukları ve görevleri

Oyun geliştiricinin yaptığı işlerin türü organizasyonun büyüklüğüne ve çalışma alanlarına bağlı. Daha çok tanınan ve öne çıkan şirketlerde, daha detaylı ve özel rolde bulunması daha yüksek ihtimal. Daha küçük organizasyonlarda birisi oyunun yaşam döngüsünde daha çok işlerde çalışır. Bir oyun geliştiricinin günlük görevleri şunlardan oluşur:

  • Oyun tasarımı için yeni fikirler dizayn oluşturma ve geliştirme
  • Görsel fikirleri koda dönüştürme
  • Oynanışı örnekleme, yineleme ve cilalama
  • Dizayncılar, sanatçılar, üreticiler ile iletişime geçmek ve kalite kontrol yapmak
  • Oyun dengesini her platformda kontrol etmek
  • Var olan kodları kontrol etmek ve geliştirmek
  • Bir sistemden ötekine oyunu ya da elementleri yerleştirmek
  • Oyun içi objelere ve karakterlere hareket atamak
  • Oyunun ses-görüntü elementlerini işlemek
  • Doğrulama prosedürleri ve birim testlerini tasarlayarak kaliteyi korumak
  • Teknik spesifikasyonları dosyalamak
  • Üredikçe bugları ve problemleri düzeltmek

Neden Oyun Geliştiricisi Olmalıyım?

Günümüz şartlarında yazılıma ihtiyaç duyulmayan neredeyse hiçbir iş yok. Oyun sektöründe ise remote ve hibrit çalışma sistemlerinin yoğun olmasıyla birlikte insanlar daha rahat çalışma koşullarına sahip oldu. Ayrıca workshop, eğitim, kurs, festival gibi etkinliklerin asla tükenmediği oyun sektöründe, eğlencenin de sınırı yok.

Oyun sektörü, her gün git gide genişleyen, değişen ve kendini yenileyen bir sektördür. Bununla birlikte her oyun geliştiricisi her an gelişen sektörde kendini durmadan geliştirebilecek bir çok materyal bulabilir. Bu sayede bazı sektörlere kıyasla yalnızca aynı işi yapmakla kalmayıp her geçen gün yeni bir şeyler öğrenmenizle kariyerinize daha iyi yön verebilirsiniz.

Ben Yıldız Teknik Üniversitesi Game Factory Club lead & Game Factory Community Management Stajyeri Uğur. Game Factory’de aynı zamanda yazarlık yapıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.

Game Factory bültenine Game Factory Hub sayfasından abone olabilir ve topluluğumuzu sosyal medya hesaplarında (LinkedIn, Twitter, Instagram) takip edebilirsiniz.

--

--