Oyun sektörüyle ilgili okumanız gereken 5 adet kitap önerisi!

Cihan Türker
GameFactoryHub
Published in
4 min readJul 11, 2023

En sevdiğiniz oyunların nasıl geliştirildiğini, oyun sektöründeki imkansızlıkların nasıl başarıldığını veya oyun girişimlerinin batma/yükselme hikayelerini merak ettiniz mi? Bu durumların her biri birbirinden ilginçtir ve bu hikayeler, onların bulunduğu koşullardan nasıl etkilendiğini ortaya koyar. Sektörün oyunları nasıl yarattığıyla, onlara neyin ilham verdiğiyle, kararların ne gibi zorluklarla verildiğiyle ve yalnızca bir fikirden nasıl gerçeğe dönüştüğüyle ilgileniyorsanız bu blog yazısı tam size göre.

Aşağıda önerdiğimiz 5 adet kitap, sektöre karşı bakış açınızı değiştirecek ve insanların nelerle karşılaştığını daha iyi anlamanızı sağlayacak. Aynı sektörde olduğunuz insanların hikayelerini okudukça, kariyer hayatınıza ya da kendi girişimlerinize nasıl yön vermeniz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.

1. One Up: Creativity, Competition, and the Global Business of Video Games

Fortnite, Minecraft ve Pokemon Go gibi oyunların dünya çapındaki muazzam başarısının açıklaması nedir? One Up, video oyun endüstrisindeki inovasyon ve stratejinin uç bir aktiviteden ana akım bir eğlence biçimine nasıl dönüştüğünü açıklamak için öncü ampirik bir analiz sunuyor. Yirmi yılı aşkın deneyime sahip, yaygın olarak tanınan bir endüstri uzmanı olan Joost van Dreunen, oyun yapımcılarının, yayıncıların ve platform sahiplerinin video oyun endüstrisini bugünkü haline getirmek için stratejik zorlukları nasıl aştığını analiz ediyor.

2. Inside the Video Game Industry

Inside the Video Game Industry, oyun sektörüne çok farklı bir bakış açısı sunuyor. Sektör profesyonelleri rollerini tartışarak oyun programlama, sanat, animasyon, tasarım, prodüksiyon, kalite güvence, ses ve iş geliştirme hakkında paha biçilemez bilgiler sağlıyor. İşe alma ve işten çıkarma sözleşmelerinden cinsiyet eşitsizliğine ilişkin tutumlara, iş-yaşam dengesine yönelik hedeflere ve bir dizi yasal, psikolojik ve toplumsal fikri mülkiyet koruma mekanizmalarına kadar birçok değerli bilgiyi ayrıntılı araştırmalarla okuyucularına sunuyor.

3. The Art of Game Design: A Book of Lenses, Second Edition

Dünyanın en iyi oyun tasarımcılarından biri tarafından yazılan The Art of Game Design, psikoloji, mimari, müzik, görsel, tasarım, film, yazılım mühendisliği gibi farklı alanları kapsayan ve soru-cevaplar ile ilerleyip sizlere farklı bakış açısı sunan bir kitaptır. Oyun tasarımının en derin ve en temel ilkelerini açıklar ve bu ilkelerin en kaliteli oyunlarda da nasıl çalıştığını gösterir. Ayrıca kitap, Uluslararası Oyun Geliştiricileri Derneği’nin eski başkanı ve Disney oyunlarının ödüllü tasarımcısı Jesse Schell’in görüşlerini içerir.

3. Kan Ter ve Pixeller: Video Oyun Yapımcılığının Arkasındaki Çalkantılı ve Zafer Dolu Hikayeler

Video oyunları geliştirmek. Kahramanca bir yolculuk mu yoksa aptalca bir çaba mı? Jason Schreier, Kan, Ter ve Pikseller’de oyun geliştiriciliğinin perde arkasını gösteriyor ve okurlarını, yaratıcıların bazen uzun saatler çalıştırılan altı yüz kişilik ekiplerden, bazen de yalnız bir bilgisayar dahisinden oluştuğu sularda heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.

Yakın zamanda çıkmış, en popüler ve en çok satan oyunlardan bazılarını ele alan Schreier, RPG stüdyosu BioWare’in Dragon Age: Inquisition’ı yapmak için imkansız bir iş takviminin ve sayısız teknik kabusun üstesinden gelme mücadelesini, bağımsız geliştirici Eric Barone’un yalnız bir adamın hayali olan bir köy yaşamı RPG’sini multimilyon dolarlık bir fikri mülke çevirmek için tek başına gösterdiği çabaları, Bungie’nin Star Wars ya da Yüzüklerin Efendisi kadar popüler olacağını umduğu, yepyeni bir evrende geçen Destiny’yi yaratmak için stüdyonun sonunu getirmek pahasına Microsoft’tan ayrılışı gibi konulara değinerek okurlarını oyun geliştiriciliğinin cehennem alevlerine çekiyor.

4. Video Oyun Evreninde Yol Bulmak: Sınıflandırma ve Türler

Video oyunlarının sınıflandırılmasının 1980’li yıllardan beri tam olarak çözülememiş ama defalarca çözümü denenmiş bir sorun olduğu görülüyor. Tetris gibi bir oyunla bir MMORPG oyunu neye göre birbirinden ayırılmalı? Ya da iki oyunun birbirinden çok farklı ya da benzer olduklarına neye göre karar veriyoruz? Video oyun evreninde kaybolmamak için bir yol haritasına ihtiyacımız var. Hangi platformda oynanan, hangi amaç ve hedeflere sahip, hangi görsel stilde, anlatı yapısı hangi kompleksitede, kısacası hangi türde bir oyundan bahsedildiği magazinlerin, akademisyenlerin, oyuncuların yorumlarına göre değişiyor. Çünkü her kesimin ihtiyacına hitap edecek bir sınıflandırma sistemi henüz ortaya konabilmiş değil. Hangi oyundan bahsedildiği değişince, ortaya çıkan sonuçlar da değişmekte. İşte elinizdeki bu kitap, bu soruna bir çözüm geliştirme denemesi.

5. Dijital Oyun Endüstrisi Terminoloji

Bu kitap Oyuncu olmanın dışında, oyun sektöründe bir kariyer hedefliyorsanız size küçük bir pencereden de olsa bu sektörü tanımanız için yardımcı olabilir. Bu kitabın hedef kitlesi oyun sektörünü daha yakından tanımak isteyen herkes. Öğrenciler, öğretmenler, farklı sektörlerde çalışan ve bu alana ilgi gösteren profesyoneller, aileler, medya çalışanları, kamu görevlileri ve uzmanları.

“Oyun sektörüyle ilgili okumanız gereken 5 adet kitap önerisi” başlıklı blog yazımızın sonuna geldik. Eğer sizin de sektörle ilgili kitap önerileriniz varsa yorumlara yazabilirsiniz!

--

--