Unity’den Oyun Sektörüne Şok…

Murat Kahraman
GameFactoryHub
Published in
4 min readSep 13, 2023

--

Unity’nin dün yaptığı açıklama birçok oyun stüdyosunda şok etkisi yaratı. Mobil oyun geliştiricilerinin %70'den fazlasının kullandığı oyun motoru, “Unity Runtime Fee” adı altında yeni ücretlendirme modelini duyurdu.

Bu yeni modelde kullanılan pakete göre Unity indirme başına 0.20 dolara ulaşan ücretler talep edecek.

Tabii bu ücretler bazı eşik değerlerini (son 12 ayda 200.000 dolar gelir veya 200.000 indirme) geçtikten sonra başlasa da pazar durumunu değerlendirdiğimiz zaman etkisi özellikle yüksek indirme sayılarını hedefleyen mobil F2P oyunlar için oldukça yüksek olabileceği görülüyor.

Neden Unity böyle bir modeli hayata geçirmiş olabilir?

Bildiğiniz gibi, Unity 2020 yılının Eylül ayında halka açılmıştı. Ayrıca, 2022 yılının Kasım ayında Ironsource ile birleşme yaşadılar.Bu süre içerisinde stok fiyatlarına baktığımızda işlerin çok da iyi gitmediğini görebiliyoruz:

Bunun ana sebebi Unity’nin performansından ziyade pazarın genel sorunları olsa da Unity, özellikle karlılık açısından çok örnek gösterilecek bir durumda değil. Şirket halka açıldığından beri zararda ilerliyor.

Büyük teknoloji şirketlerinin büyürken zarar etmesi önceki dönemler için çok karşılaştığımız ve normal karşılanan bir durumdu ancak yaşadığımız ekonomik resesyon sonrasında çoğu büyük şirketten artık sadece gelirlerini değil karlarını da büyütmeleri beklentisi doğdu ve bu da aslında gördüğümüz çok büyük işten çıkarmaları peşinden getirdi.

Unity, oyun motoru operasyonları tarafında da daha karlı hale gelebilmek için, yeni ortağı Ironsource’un know-how’ını kullanarak yeni gelir modellerini devreye sokmak durumunda kaldı.

Bu durum mobil F2P oyunlara nasıl etki edecek?

Şu an özellikle mobil oyun sektörüne baktığımız zaman zaten kullanıcı edinimi maliyetleriyle ilgili bir sorunun tam ortasındaydık ve oyunların kar marjlarını korumanın gittikçe zorlaştığı bir dönemdeydik.

Mobil oyunlar için basit bir matematik işliyor:

CAC (Kullanıcı Edinim Maliyeti) < LTV (Kullanıcı Değerinin Ömrü Boyunca Kazandırdığı Değer).

Bu model ile CAC tarafına 0.20 dolar daha eklememiz gerekecek.

Peki sektörde ne kadar etkili olacak? Yine pazar istatistiklerine bakalım.

Statista’nın raporuna göre şu an F2P tarafında en popüler olan casual mobil oyunların dünya çapında ortalama indirme başına geliri sadece 0.85 dolar.

Unity’nin talep ettiği ücret ise bunun yaklaşık %23.5'u. Başka bir deyişle ortalama bir oyun, 0.65 dolar altında CPI yakalayamazsa zarar edecek.

Burada MiniClip’ten Sergio Varanda’nın yaptığı bir hesap da var:

“Bir şirket hypercasual oyunlarına 10 milyon kullanıcı çekmek için 1 milyon dolar yatırım yapar. Şanslıysalar, 1.2 milyon dolar gelir elde edebilirler. Bu durumda 200 bin dolarlık bir karları olur.

Varsayalım ki bu şirket, bir Unity işletme lisansına sahip. Şimdi, belirlenen eşik değerinin ötesindeki 9 milyon indirme için Unity’e ödeme yapmak zorundalar. Ayrıntılar şöyle: İlk bir milyon indirme için 46.5 bin, ardından gelen sekiz milyon için 80 bin. Bu toplamda 126.5 bin dolar yapar. Bunun yanı sıra, beş geliştirici için her biri 3 bin dolar olan işletme lisansının maliyetini de eklersek, bu da ekstra 15 bin.

Özetle, 200 bin dolarlık karın içinden Unity, 141.5 bin dolar talep ediyor ve geliştiriciye sadece maaşlar, genel giderler ve diğer masrafları karşılamak için 58.5 bin dolar bırakıyor. Bu fiyatlandırma modelini ile ne düşündüklerini insan anlamamakta haklı.”

Bu karar sektörde nasıl değişimlere yol açar?

Öncelikle Unity’nin %70'lerde olan pazar payında bir düşüş olacağını tahmin etmek çok zor değil. Şirket açısından baktığımızda gelir tahminlerinde bunu hesapladıklarını tahmin edebiliyoruz, bu kadar veri konusunda uzman insanlar kendi hesaplarını gayet iyi yapmışlardır.

Bizim tarafımızdan bakıldığında iki seçenek ortaya çıkıyor.

Ya Unity ile devam edeceğiz ve oyunlarımız için hesaplarımıza bu maliyeti de ekleyeceğiz. Bu durumda LTV’yi arttırmak daha da önemli hale gelecek ve özellikle Monetization ve LiveOps tarafında çok daha yaratıcı olmamız gerecek.

Ya da alternatif oyun motorlarını değerlendirmeye alacağız. Unreal Engine bu noktada zaten popüler bir araç olarak zaten hayatımızdaydı. Şimdi daha fazla Unreal developer’ı ilanları görmeye başlayabiliriz.

Godot gibi bir alternatif için de önemli bir fırsat doğdu. Her ne kadar Godot 4.0'da GDScript kullanılması konusunda konuştuğum önemli geliştiricilerden şikayetler alsam da eminim böyle bir ortam da Godot’da kendi hamlelerini planlayacaktır.

Başka bir konu da Türkiye’de bulunan oyun geliştiricileri yine biraz daha şanslı bu konuda. Ticaret Bakanlığı’nın hizmet ihracatı teşviklerine Unity ödemeleri de dahil olduğu için en azından maliyetleri biraz daha düşük olarak hissedebileceğiz.

Sonuç olarak Unity’nin yeni ücretlendirme modeli oyun sektöründe dikkat çekici bir değişikliğe yol açacak. Geliştiriciler, bu dönüşüme hızla adapte olmalı ve yaratıcı çözümlerle rekabet avantajı sağlamalı. Alternatif oyun motorları da artan ilgi görebilir. Bu kadar hızlı değişen bir sektörde başarılı bir şekilde ilerlemek için hızlı adaptasyon ve dayanıklılık en önemli silahlarımız.

--

--

Murat Kahraman
GameFactoryHub

Game Industry Veteran, Co-founder at Game Factory and Lecturer at BAU | #indiegames #mobilegames #blockchaingames #esports #nft #web3