Web2 vs Web 3 oyunları arasındaki fark nedir?

Uğur Dikici
GameFactoryHub

--

Web 3.0 oyunları yükselişte. Bir sürü oyun stüdyoları Blockchain teklonojisi ile denemeler yapmaya başladı. Bunlardan bazıları Ubisoft, Square Enix. Peki neden? Oyun stüdyolarına Blockchain’in yararı nedir? Oyuncular neden dahil olsun? Web2 oyunlarından Web 3 oyunlarının farkı nedir?

Geleneksel oyunculuk vs. Blockchain oyunculuğu

Öncelikle geleneksel video oyunlarındaki oyunculara bakalım. İyi oyunlar nadiren bedava ve oyuncular para ödemek zorunda (çoğu zaman AAA oyunlar için $60 dolar olması). Bir diğer faktör ise sistem gereksinimleri ve son yıllarda uygun fiyata yeterli GPU elde etmek imkansız oldu. Son olarak, oyun için sahiplik bir illüzyon, oyuncular oyun için varlıklara kendileri sahip değiller.

Bunların hepsi Blockchain oyunculukla değişti. Blockchain oyunları bu teknolojiyi kullanıyor ve NFT ve crypto paralarının kullanımı sağlıyor. Geleneksel oyunlara nazaran oyunculara varlıklarına dair gerçek sahiplik sağlıyarak büyük avantaj sağlıyor ve bu onlara oyun içi itemleri sahip olmaya, satmaya, satın almaya ve takas etmeyi sağlıyor.

Play-to-Earn’ın yükselişi ve düşüşü

Blockchain oyunlar Play-to-Earn modeli ile başladı ki giriş için oldukça yüksek bir engele sahip olan bir model. Bu demekti ki oynayabilmek için oyuncular başta belli miktarda harcama yapmaları gerekmekteydi, geleneksel Web2 oyunlara benzerdi. Eklenen yarar ise varsayımsal olarak o parayı geri kazanabiliyordu hatta kara geçebiliyordu. Yüksek bariyerli giriş modeli bir sürü oyuncunun blockchain oynculuğa girmesine engel oldu ki yapımcılar buna çözüm aramaya koyuldu.

Bundan beri endüstri gelişti ve eski modeli free-to-play, play-and-learn için geride bıraktı. Bir sürü blockchain oyunlar esasen bedava ve yakında geleneksel oyunlara kalite bakımından rakip olucak. Bunun üstüne uzun süreçte devamlılık ekosistemleri açısından not alınabilcek değişimler sağladı.

Blockchain oyunculuk avantajları

Blockchain’in avantajlarından bazıları şunlar:

  • Gerçek sahiplik — Blockcahin teknolojisi ve NFT sayesinde, oyuncular oyun içi kullandıkları varlıklarına gerçek sahiplikleri var.
  • İkincil market değeri — Geleneksel oyunlarda oyun içi varlıklar oyunun içinde kalıyor ve oyuncular bundan değer alamıyorlar. Blockchain’de, NFT’ler için koca bir market var.
  • Topluluk yönetimi — Geleneksel oyunculukta asla görmediğimiz topluluk yönetimi. Blockchain aracılığıyla, kullanıcılar oyunlarda direkt olarak söz hakkına sahip oluyor.
  • Herkes için bir profil —Farklı oyunlara yeni profiller oluşturmak sinir bozucu olabiliyor. Blockchain oyunlar bunu cüzdanlarıyla doğrulamaya izin vererek çözümünü sağlıyor ki bunlar dijital varlıklarıda barındırıyor.
  • On-Chain geçmişi — Blockchaindeki varlıkları ilk ortaya çıkışlarına kadar takip edebiliyorsunuz, bu belli etkinliklere katılımını doğrulamada ve çeşitli oyun için başarıları gösteriyor.
  • Web3 aracılığı kolay ödeme — Blockchain teklonojisinin sağladığı sistem sayesinde ödemeler kolay ve kusursuz. Bu turnuva ödüllerinin dağıtımını kolaylaştırıyor ve tüm proses akıllı bağlantılar ile otomatik işleyebiliyor.

Yaratıcılar için daha fazlası

Peki yaratıcılar ve oyun stüdyoları? Gelişim tarafında bir sürü gelişim var. NFT’ler sayesinde, yaratıcılar hayat boyu telif hakkına sahip oluyor:

  • Para kazanmanın daha fazla yolu — Oyun stüdyolarının en büyük avantajlarından birisi oyunculardan kolayca para kazanmak. Neden?
    Çünkü oyuncular, gerçek sahipler olduklarında ve ikincil piyasa likiditesine sahip olduklarında varlıkları satın almaya zaten teşvik ediliyor.
  • Birlikte çalışılabilirlik — Bu hala uzakta ama mükemmel ütopyada, bir oyundaki varlıklar bir başka oyunda kullanımı bedava olucak. Şuanda bunun gerçekleşmesini engelleyen bir sürü teknik engeller var ama bunu gerçekleştirmenin kesinlikle yolu var.
  • Yaratıcılar için daha fazla kazanç — Geleneksel oyunculukta yaratıcıların kazancının orantısı sabit. Blockchainde görünür bir şekilde yüksek ve yaratıcılar on-chain avantajlarından yararlanıyor.
  • Daha tutulma — Blockchaine verilen toplam paranın artmasından dolayı, tutulma daha fazla. Bir farklı faktör ise yaratıcılar ile ödüllerin paylaşılması, geliştiriciler ve oyuncular arası birlikteliği teşvik ediyor.

Bunların hiçbirisi Web2 oyunculukta yapılamıyor. Büyük stüdyoların blockchain üzerinde çalışmalar yaptığını bahsettik. Yukarıda bahsettiğimiz avantajlar sebebini gösteriyor ama bu oyuncularından para kazamaktan zorluk yaşayan küçük stüdyolar için 2 kat daha fazla anlam ifade ediyor.

Blockchain oyunculuğun geleceği

Blockchain oyunculuk yıllardır çevrede ve hala erken aşamalarında. Web3 oyunculuk yeni bir sektör ve kesinlikle mükemmel değil ki yapımcılar sürdürülebilir oyun için ekonomi içi en iyi modeli arıyor. Play-to-Earn modeli oyuncuları başta çekendi ama bu bitmeyen yeni oyuncu akışı ve zorlanmış pay-to-win’e zorladı. Şuan da blockchain oyun geliştirme stüdyoları play-to-earn sistemini test ediyor. Bu model oyunculuğu spot ışığına geri sokuyor ve oyuncu yeteneğini ödüllendiriyor. Geleneksel oyunlardan espor dünyasına ve çekişmeli etkinliklere çok benziyor. Eğer blockchain oyunculuğun yolu buysa seyircisi olacağı kesin.

Web3 oyunculuk para kazanma ve oyuncuları ödüllendirme arasında oyuncunun dikkatini çekebilecek mükemmel dengeyi kurma arayışında. Bu kolay bir görev değil ama endüstri büyüdükçe ve daha fazla insan katıldıkça cevap ortaya çıkacaktır.

Ben Yıldız Teknik Üniversitesi Game Factory Club lead & Game Factory Community Management Stajyeri Uğur. Game Factory’de aynı zamanda yazarlık yapıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.

Game Factory bültenine Game Factory Hub sayfasından abone olabilir ve topluluğumuzu sosyal medya hesaplarında (LinkedIn, Twitter, Instagram) takip edebilirsiniz.

--

--