Trendler 2022: Bölüm 04

Mine Gunduz
Garanti BBVA Deneyim Tasarimi

--

Trendler, yeni yıla geçiş yaparken değişime ve yeniliklere ayak uydurmak için adeta bir kılavuz görevi yapar. Peki bu yıl kılavuzun içerisinde hangi başlıklar var? Tipografi ve renkler alışık olduğumuz başlıklar ancak bunlarla beraber genel yaklaşımları da ele alarak hayatımızda yer edinmeye başlayan terimleri inceleyelim.

İllustrasyonlarda, üç boyutlu modellemelerde ve buna benzer birçok alanda ‘fantezi’, ‘gerçeküstü’ gibi yaklaşımlar karşımıza çıkar oldu. Bu yaklaşımlar eskapizm terimini oluşturdu. Gerçeklikten uzaklaştığımız oyunlu bir dünya tasarımlarda yer almaya başladı.

by Natalia Maca

Natali Maca’nın örneğinde gördüğümüz gibi doğa gösterimi gerçeklikten ayrıştı, karakterler oyunlaştırıldı. Bu oyunlaştırmalar da önümüzdeki günlerde devam edecek gibi görünüyor.

Eskapizm ile beraber, markaların kendi tanıtımları için dijital platformlarda yer almaları, ürünlerini farklı karakterler ve ortamlar üzerinde göstermeleri de aynı şekilde karşımıza sıkça çıkan bir yaklaşım haline geldi. Gelmeye de devam edecek…

www.lifestyleasia.com

Balenciaga ile Simpsons’ın yapmış oldukları işbirliği sonucu Paris Fashion Week’te kısa bir film oluşturmaları dijital platformda marka tanıtımı yapmanın etkili bir gösterimidir.

https://florafantasy.gucci.com/

Bununla beraber Gucci’de ‘eskapizm’ yaklaşımını benimseyen bir ürün tanıtımı ile karşımıza çıkıyor. Gucci, Flora parfüm tanıtımını oluşturmuş olduğu sanal doğa ortamında interaktif bir site ile kullanıcıların karşısına çıkarttı. Bu doğa ortamı bahsettiğimiz ‘gerçeküstü’ teriminin izlerini taşıyor. Gerçeklikten ayrışmış bir doğa ile kullanıcılara keyifli bir kaçış alanı sunuyor.

Nancy McCabe

Özetleyecek olursak eskapizm teması bizleri gerçek dünyadan koparıp farklı diyarlara götürecek :)

Şimdi biraz da gerçek dünyaya dönelim. Hayatımızın olmazsa olmazlarından sadelik ve grafikler farklı alternatiflerle karşımıza çıkabilecek bir yaklaşımdır. Tasarımları kullanıcının algısını yanıltmadan ortaya koymak değerli bir tutum. Peki sadelik nasıl yakalanabilir? Bu yıl hangi gösterimler ile birleşerek karşımıza sıkça çıkacağını gelin beraber inceleyelim.

Sadeliği yakalamanın ilk ve en temel yolu kontrastlıktan faydalanarak ilerlemektir. Beyaz bir zemin üzerine baskın ve siyah yazılar kullanmak sadeliği tasarımcıya yakalatan ve en çok tercih edilen yollardan biridir. Ürün tanıtımlarında veya aksiyona yer verilen tasarımlarda kullanıcıya zaman kazandırır. Altın cümlemizi hatırlayalım ‘less is more.’

Meta Quest

Sadeliği yakalamanın bir diğer yolu ise beyaz - siyah kontrastlığını tam tersi şekilde kullanmaktır. Siyah bir arka plan üzerinde beyaz ve büyük yazılara yer verildiğinde sade bir gösterime ulaşmış oluruz. Hele bir de beyaz ve çizgisel illüstrasyonlarla birleştiğinde ortaya zarif bir görüntü çıkmaması mümkün değil! Bu yıl sadeliği bu iki yaklaşım ile beraber sıkça göreceğimize inanıyoruz.

https://dashgo.com/login

Hadi şimdi biraz da kripto paralar ile beraber son dönemde hayatımızda bolca yer alan grafiklerden bahsedelim. Grafiklere hayatımızın birçok noktasında ihtiyacımız var. Grafikler kullanıcıya bilgi aktarabilmenin en anlaşılır yolu olmasına karşın grafikleri oluşturanlar için de anlaşılabilir yapmak bir o kadar zordur.

https://dribbble.com/shots/17026430/attachments/12109219?mode=media

Verileri doğru şekilde görselleştirebilmek doğru mesajı doğru noktada iletebilmenin en değerli yoludur.

Kullanıcılar her ne kadar verileri sevse de bu verilere hızlı ulaşmak ve zamanı verimli bir şekilde değerlendirmek göz ardı edilemez bir istektir. Özellikle koronadan sonra “stres” ve anksiyetemizin arttığı düşünürsek… Bu yıl sıkça kullanacağımız grafikleri basit gösterimler ile oluşturmak tasarımcılar ve kullanıcılar için son derece önemli bir nokta haline gelecek.

Son konumuz ise renkler. Her yıl heyecanla beklenen ve tasarımcıların kullanmak için dört gözle beklediği Pantone ve Shutterstock renk paletlerine beraber göz atalım. Daha sonra ise bu yıl sıkça rastlayacağımızı öngördüğümüz tatlı tonlu renkleri inceleyelim.

17–3938 Very Peri — Pantone

Pantone’nin bu yıl karşımıza çıkarttığı ‘Very Peri’ rengi gerçekten de içinde bulunduğumuz dönüşümü yansıtıyor. Yenilikler, yeni oluşumlar, biraz neşe ve biraz huzur… Tüm bunları Pantone’nin rengi içerisinde barındırıyor.

Shutterstock ise belirlediği dört renk ile bu yılı geçireceğimizi öngörüyor. Renklerin içerisinde Velvet Violet, Calming Coral, Pacific Pink ve Green Reign Supreme bulunuyor.

Velvet Violet — ShutterStock

Velvet Violet eleganlığın bir gösterimi olarak karşımıza sıkça çıkacak renkler arasında.

Calming Coral — Shutterstock

Calming Coral ise içerisinde bulunduğumuz koşuşturmadan bize uzaklaştıracak ve dinginliğe yönlendirecek bir renk. Tam da ihtiyacımız olan bir renk tonu :) Bu yıl birçok tasarımın içerisinde yer alacak.

Pacific Pink — Shutterstock

Pacific Pink ise bir diğer karşımıza sıkça çıkacak olan renk tonlarından. Tıpkı kitap arasında kurutulmuş bir çicek gibi :) Her ne kadar canlı görünse de pastel tonları ile de son derece bütünleyici olabilen bir renk.

Green Reign Supreme — Shutterstock

Yeşil renk tonları ise hayatımızın bir parçası. Olmazsa olmazlarımızdan… Her yıl olduğu gibi bu yıl da tasarımların içerisinde yer alacak.

Tatlı tonlu renkler ise önceki trend sayılarımızda yer alan metaverse, NFT ve dijitaleşmenin izlerini taşıyor. Hayatımız gün geçtikçe sanal bir dünyaya dönüşürken ve dijital platformlar üzerinde yürürken bu alanlarda göze çarpmak için canlı gösterimlere ihtiyaç artıyor. Peki tasarımları ayrıştırmanın en etkin yolları nedir? Aslında cevabımız çok basit; Renkler! Renkler tasarımlarda farklılaşmanın en etkin ve tercih edilir yoludur. Özellikle bu yıl defalarca kez duyduğumuz NFT ve metaverse gibi platformlarda öne çıkmanın anahtarı diyebiliriz !

拾伍 Pick Wu

Tatlı tonlu renkler gördüğünüz gibi son derece parlak ve canlı renk tonlarından oluşuyor.

Decentraland

Decentraland gibi sanal dünyalarda da bu renk tonlarını görüyoruz. Kullanıcıları cezbetmenin etkin bir yöntemi olduğu göz ardı edilemez bir gerçek.

Fortnite

Ariana Grande’nin bu yıl Fortnite ile gerçekleştirdiği konser turunda tatlı tonlu renkler tercih ederek kullanıcılara farklı bir deneyim yarattığını görüyoruz. Konseri deneyimleyen izleyicilerin tepkilerinden ve yorumlarından son derece etkilendiklerini söyleyebiliriz.

Sonuç olarak bu yılın trendleri içerisinde birbirinden farklı başlıkları değerlendirdik. Gerek hayatımızdaki değişimleri ele aldık gerekse ihtiyacımız olan yaklaşımları inceledik. Sizler için derlediğimiz trendler başlıklı serimizdeki konuların bu yıl tasarımlarda etkilerinin olacağına ve karşımızı sıkça çıkacağına inanıyoruz.

Vakit ayırdığınız ve yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz! :)

Trend Ekibi

Mine Gündüz / Derin Deniz Akmanlar / Deniz Öztürk

--

--