Proje geliştirirken işinize yarayabilecek 13 site

Mehmet Sezer
GDG Ankara
Published in
4 min readFeb 22, 2020

Hepimiz bu zamana kadar birçok proje geliştirmişizdir ve bu proje geliştirme sürecinin zorlu bir süreç olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu yazımda sizlerle projelerimi geliştirirken kullandığım bazı siteleri ve araçları paylaşacağım.

1. InVision

InVision, bir dijital ürün prototipleme platformudur. Bu platform sayesinde projenizin mobil uygulamasını veya web sitesini tek bir satır kod yazmadan akış şeması halinde(örneğin tasarımlar üzerinden hayali butonlar ayarlayarak) rahatlıkla hayata geçirebilirsiniz. Bu sayede uygulamanızın geliştirme sürecini daha hızlı ve net bir şekilde başlatabilirsiniz. Ayrıca elinizde bir prototip uygulamanın bulunması, fikrinizin müşteri ve/veya ekip ile paylaşılması konusunda büyük bir kolaylık sağlar.

InVision Tanıtım Videosu

Hazır tasarımlardan da faydalanmanın mümkün olduğu InVision projelerinizin vazgeçilmez bir parçası olacağına inanıyorum.

2. Marvel

Marvel, bir başka dijital ürün prototipleme platformudur. Birçok farklı araçla kolaylıkla bağlantı kurması Marvel’ın diğer protipleme platformlarına göre en büyük artılarından biridir.

Bir satır kod bile kod yazmadan projenizin mobil uygulamasını ve/veya web sitesini rahatlıkla dijital bir ortamda müşterilerinize ve/veya ekibinize gösterebilirsiniz. Ayrıca hazır tasarımların yanı sıra Marvel kendi içerisinde tasarım yapma olanağı da sunuyor.

Marvel Tanıtım Videosu

3. Trello

İster bir grup halinde ister kendi başınıza bir iş yapmaya çalıştığınızı düşünün. Planlama en önemli aşamalardan biri olacaktır. İşte Trello bu konuda yardımımıza koşuyor. Planlamaları birer tablo halinde oluşturarak zamanınızı etkili kullanabilir, grup projelerinde ekip arkadaşlarınızın çalışmalarından haberdar kalabilirsiniz.

Trello Tanıtım Videosu

4. Canva

Canva bir grafik tasarım platformudur. Hem web’de hem mobilde kullanılabiliyor. Çok çeşitli amaçlar için Canva’yı kolaylıkla kullanabilirsiniz. Tasarımlarınızı tamamen kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi hazır taslakları da kullanabilirsiniz. Hem de hiçbir tasarım bilgisi gerektirmiyor.

Canva Tanıtım Videosu

5. Powtoon

Powtoon konuşma balonları, şekiller, resimler, karakterler ve daha aklınıza gelebilecek birçok materyal kullanarak bir animasyon oluşturmanıza imkan sağlayan bir araçtır. Kullanımı oldukça basit olan bu araçta animasyon oluşturmak tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. İyi planlayarak ve yaratıcılığınızı kullanarak Powtoon ile çok güzel, ilgi çekici animasyonlar oluşturabilirsiniz. Böylece sıkıcı bir sunumdansa izleyicilere eğlenceli bir animasyon izlettirebilirsiniz.

Powtoon Tanıtım Videosu

Ayrıca Powtoon’u ücretli de kullanabilirsiniz. Ücretsiz versiyonda 100 MB’a kadar depolama alanı verilirken ücretli versiyonlarda depolama alanı ve diğer özellikler bakımından zengin seçenekler sizi karşılamakta. Projeleriniz için ücretsiz üyeliğin fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyorum.

6. Prezi

Prezi, daha etkili sunumlar yapmamıza olanak sağlayan bir platformdur. Bu platform sayesinde, karşınızdaki insanlara aktarmak istediklerinizi eğlenceli ve farklı bir şekilde anlatabilirsiniz. Sunumunuzu tamamen kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi hazır olan taslakları da kullanabilirsiniz. Aynı zamanda daha önceden hazırlanıp paylaşılmış sunumları keşfedebilir, yeni bilgiler öğrenebilirsiniz.

Prezi In Action

7. A Soft Murmur

Birçoğumuz çalışırken bir sese ihtiyaç duyuyoruz, bunlar farklı müzik türleri olabildiği gibi yağmur sesi gibi şeyler de olabilir. A Soft Murmur çalışmak ya da dinlenmek için bizim tam da ihtiyaç duyduğumuz sesleri oluşturmamıza olanak sağlıyor. Farklı sesleri karıştırarak ve seslerin oranlarını ayarlayarak kendiniz için mükemmel ortamı yaratabilirsiniz.

A Soft Murmur ile örnek sesler.

8. ciz.io

Bir proje yaparken belli başlı yapılan kanvaslar vardır. Bu kanvaslar projelerin temel yapı taşlarını gösterir. Ciz.io bize bu konuda kolaylık sağlıyor. Birçok kanvas modelinin taslağını kullanarak kendi kanvasınızı oluşturabilirsiniz. Bu taslaklar, İngilizce ya da Türkçe olarak bulunabiliyor. Renkli yapısı benim en sevdiğim özelliklerinden.

Örnek İş Modeli Kanvası

9. Color Hunt

Hayatımızın her alanında renkler önemli bir yer tutuyor. Hangi renklerin birbiriyle daha uyumlu olacağı konusunda karar vermemiz sırasında Color Hunt bizlere yardımcı oluyor. Özellikle tasarımcılar için hayata geçirilmiş bu projeyi herkes kullanabiliyor. Aynı zamanda Google Chrome’a eklenti olarak ekleyebiliyorsunuz.

Color Hunt Tanıtım Videosu

10. draw.io

Dünyada en yaygın kullanılan, tamamen açık kaynak kodlu olan draw.io, tarayıcı tabanlı bir diyagram oluşturma uygulamasıdır. Diyagram yazılımlarının oldukça pahalı olmasına karşın draw.io bize bu hizmeti ücretsiz bir şekilde sunuyor.

draw.io içerisinde bulunan diyagram çeşitleri

Basit sürükle-bırak teknikleri ile, bu kullanımı kolay web sitesini hemen hemen herkes kullanabilir.

Ayrıca draw.io Google Drive ve OneDrive gibi farklı depolama seçenekleri de sunuyor böylece proje çalışmalarında büyük bir kolaylık sağlıyor. Sunumlarınız ve/veya ekibinizin ilerleyişi için böyle diyagramlar hazırlamak kendinizi karşınızdakilere daha net ve planlı bir şekilde anlatabilmenizi sağlar.

11. dillinger.io

dillinger.io bir tarayıcı üzerinden çevrimiçi olarak markdown dosyalarınızı(.md) anlık olarak derlemenizi sağlayan bir websitesidir.

dillinger.io’dan bir örnek

Bu web sitesi sayesinde projenizin github sayfasında bulunması gereken ve detayları sunmanız beklenen readme.md dosyasını rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

12. notepad.pw

notepad.pw ortak bir url üzerinden rahatlıkla notlar tutabileceğiniz bir araçtır. Bu url’yi istediğiniz gibi güncelleyebilirsiniz, aynı url’den giriş yapan diğer insanlar da bu not ekranına erişebilirler.

notepad.pw’yi özellikle sunum sırasında tüm dinleyicilere bir linki veya yazıyı ulaştırmak istediğinizde kullanabilirsiniz.

13. aggie.io

aggie.io sayesinde tarayıcınızda internet üzerinden arkadaşlarınızla birlikte gerçek zamanlı çizimler yaparak projenizin üzerinden geçebilirsiniz. Alpha sürümünde olduğu için ufak sorunlar yaşanılabiliyor.

Örnek bir çizim :))

Arkadaşlarınızla beraber ortak bir çizim yapmak için yapmanız gereken tek şey aynı url üzerinden siteye giriş yapmak. Bu url’yi istediğiniz gibi güncelleyebilirsiniz, mesela ben yukarıdaki örnekte /mehmetsezer yaptım. Bu uzantıyla tarayıcısından giriş yapan herkesle aynı sayfa üzerinden çizim yapabiliyoruz.

--

--