Android Geliştiriciler için : Google I/O 2019

OKAN AYDIN
GDGIstanbul
Published in
5 min readMay 28, 2019

Merhabalar 🙋‍♀️ 🙋‍♂️

Bugün sizlere 2.kez katıldığım Google I/O etkinliğinin Android tarafındaki yeniliklerinden bahsetmek istiyorum. I/O etkinliği nedir? sorusunu bilmeyenlerimiz var ise kısaca açıklayalım: I/O, Google’ın 2008'den bu yana yılda bir kez düzenlediği, 3 gün süren, yeni teknolojilerini ve güncellemelerini duyurduğu bir etkinliktir. Genellikle Mayıs ayında düzenlenen bu etkinlik Amerika’da ve genellikle Mountain View’de bulunan Shoreline Amphitheatre’da düzenliyor. 7000+ katılımcının olduğu bu etkinlikte teknik sunumların yanı sıra codelab alanı, community lounge, demo çadırları, Google store, App-review gibi alanlar da mevcut. Kısa bir girişin ardından gelin bu yıl Android’de ne gibi değişiklikler olmuş birlikte inceleyelim.😎

Android Q ile gelen yenilikler:

Developer Keynote // Geliştiriciler için:

Gestural Navigations

Yeni gelen Gestural Navigation özelliği ile ekrana tıklama yerine daha çok sürükle-bırak yöntemleri hakim olacak. Yukarıdan-aşağıya, aşağıdan-yukarıya gibi sürükleme işlemleri ile bazı pencereleri açabiliyorken, artık sağdan-sola, soldan-sağa kaydırma gibi özellikler ile de işlemler yapabileceğiz. Uygulamalar arası geçiş, aktif olan uygulamayı kapama gibi özellikler sunan bu yeniliğe alışılması biraz zor ama alıştığımızda çok seveceğimiz söyleniyor.😄 Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Dark theme / Karanlık mod

DarkTheme

Android Q ile gelen karanlık mod özelliği ile sayesinde telefonların güç kullanımı azaltılmaktadır. Bunun yanı sıra düşük ışıklı ortamlarda bizlere görme kolaylığı sağlamaktadır. Görme güçlüğü çeken ve parlak ışığa duyarlı olan kullanıcılar için görünürlüğü oldukça artırmaktadır. Ayarlar -> Ekran -> Tema), sayfasından karanlık modu etkinleştirebilirsiniz. Yazılımcılar olarak Android emülatörlere yeni gelen force dark özelliği ile test edebiliriz. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

The new Q share sheet / Yeni paylaşım sayfası

Android Q ile ShareSheet düzeneği de değişti. Mevcut paylaşım mekanizması çalışmaya devam edecek, ancak yeni API’yi kullanan uygulamalardan daha düşük önceliğe sahip olacaktır. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bubbles / Baloncuklar

Bubbles, kullanıcıların Android Q cihazlarında herhangi bir yerden kolayca çoklu görev yapabilmelerini sağlayan yeni bir önizleme özelliğidir. Aslında Facebook Messenger’a çok benzer olan bu yapı ile sayfa üzerinde istediğimiz gibi sürükleme işlemi yapabilmemizi sağlıyor. SYSTEM_ALERT_WINDOW’a alternatif olacak şekilde tasarlanmıştır. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Notification Actions / Bildirim işlemleri

Bildirimler penceresine uygulamalardan gelen bildirimlere göre otomatik olarak uygun işlemler yapmamızı sağlayan butonlar eklendi.

User privacy & security / Kullanıcı Gizliliği ve Güvenliği

Bir uygulamadaki verilerin güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için Jetpack Security Library adında yeni bir kütüphane duyuruldu. Bu kütüphane bankacılık ve sohbet gibi tüketici uygulamaları için şifrelemelerde ekstra güvenlik sağlıyor. Dosyaları ve paylaşılan tercihleri şifrelemeyi kolaylaştırıyor.

İzinler tarafında da bir takım değişiklikler yapıldı.Kullanıcıların ekran içeriğini korumak için READ_FRAME_BUFFER, CAPTURE_VIDEO_OUTPUT ve CAPTURE_SECURE_VIDEO_OUTPUT izinlerinin kapsamları değiştirildi. Cihazın ekran içeriğine erişmesi gereken uygulamalar, MediaProjection API’sini kullanarak kullanıcı onayı isteyen bir mesaj görüntülemelidir.

Android Q, uygulamaların cihaz konumlarına erişmesi konusunda da kullanıcılara daha fazla olanak sağlıyor. Android Q’da çalışan bir uygulama konum erişimi istediğinde, yukarıdaki görseldeki gibi bir pencere görüntüler. Kullanıcılara her zaman, sadece uygulama çalışırken ya da hiçbir zaman gibi konum erişimlerini seçme olanağı sunar. Kullanıcının ek kontrolünü desteklemek için Android Q, ACCESS_BACKGROUND_LOCATION adlı yeni konum iznini çıkardı. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Jetpack Compose

Compose, Android ekibi tarafından açıklanan kullanıcı arayüz birimini geliştirmeyi basitleştirmek için tasarlanmış bir kütüphanedir. XML kullanmadan Android projesi geliştirmeye yarar. Reaktif bir programlama modelini, Kotlin programlama dilinin özlüğü ve kullanım kolaylığı ile birleştirir. Jetpack Compose henüz Beta ya da Alpha’da bile üretilmeye hazır değil, geliştirilmeye devam ediliyor. Eğer denemek isterseniz Android Studio’nun özel bir sürümüne ve gerekli eklentilere ihtiyacınız olaktır. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kotlin First

Bundan 2 yıl önce Google, Kotlin’i Android için desteklenen dil olarak ilan etmişti. Artık profesyonel gelişticilerin %50 sinden fazlası Kotlin kullanıyor, aynı zamanda Kotlin GitHub’da en hızlı büyüyen dildir. Stack Overflow verilerine göre ise tercih edilen programlama dilleri listesinde 4. sırada yer almaktadır. Google bunun da ötesine geçerek JetBrains ile birlikte Kotlin/Everywhere adlı global etkinlik serisi girişiminde bulundu. Ek olarak birçok yeni Jetpack API’yı ve özelliği ile Android’de birinci sırada olacak. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

CameraX

CameraX, Kamera uygulaması geliştirmeyi kolaylaştırmamıza yardımcı olmak için oluşturulmuş bir Jetpack Support kütüphanesidir. Bu kütüphane, geliştiricinin deneyimini birçok cihazda tutarlı kılmak için çeşitli uyumluluk düzeltmeleri sunar. Ayrıca Portre, HDR, Gece ve Güzellik gibi özelliklerini de destekleyecektir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

In-App updates / Uygulama-içi güncelleme

Önceden, Google Play Store’da yeni bir güncelleme yapmamız ve kullanıcılarımızın güncellemeyi almasını beklememiz gerekiyordu. Yeni duyurulan bu özellikle ile uygulamamızı, kullanıcılarımızın cihazlarında güncel tutabileceğiz. Yeni özellikleri denemelerinin yanı sıra performans iyileştirmelerinden ve hata düzeltmelerinden de faydalanmalarını sağlar. Uygulama içi güncellemeler, aktif kullanıcıları uygulamanızı güncellemelerini isteyen yeni bir istek akışı sunan bir Play Core kütüphanesi özelliğidir. Uygulama içi güncellemeler yalnızca Android 5.0 (API 21) veya daha üst sürümü çalıştıran cihazlarla çalışır. Play Core kütüphanesi 1.5.0 veya üstünü kullanmanızı gerektirir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

29 Haziran’da GDG Istanbul olarak, bu yenilikler hakkında konuşacağımız After I/O 2019 adlı bir etkinlik düzenleyeceğiz. Android’in yanısıra Flutter, Web, Firabase vs. gibi konular hakkında da konuşacağız. Etkinlik detayları yakın zamanda sizler ile paylaşılacaktır.

Faydalı linkler:

--

--