Database Inspector Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ömer Ateş
GDGIstanbul
Published in
3 min readSep 8, 2020

Mobil uygulamalar Kullanıcı bilgilerini depolamak için sunucu veya lokal veritabanına kaydederler. Mobil platformlarda sıkça kullanılan veritabanları ise SQLite ve Room’dur. Room veritabanı hakkında yazdığım önceki yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Android Studio da bu lokal veritabanlarını şimdiye kadar görüntülemek için thirt party kütüphaneler hariç hiçbir yerleşmiş eklenti yoktu.

Database inspector, lokalde oluşturulan veritabanı sistemlerini önizlemek için kullanılmaktadır. Bu özellik sayesinde geliştiriciler karşılaştıkları hataları daha hızlı bulabilecek ve kod yazmadan ilgili tablodaki verileri kolayca değiştirebilecektir.

Not: Database inspector şuan Sadece Android Studio 4.1 Canary sürümü ve daha yüksek bir sürüm ile kullanılabilmektedir. Buradan güncel Sürümü indirebilirsiniz.

Android Studio açıldığında direkt aşağıdaki bulunan sekmeler arasında gelmektedir. İstisnai durumlar olursa aşağıdaki gibi Database inspector penceresini açabiliriz: View > Tool Windows > Database Inspector

Aşağıdaki örnek proje ile daha detaylı olarak özelliklerini anlatmaya çalışacağım.

Not: Database inspector özelliğini kullanabilmek için API Level 26 ve üzeri cihaza sahip olmanız gerekmektedir.

Genel Pencere yapısı

1-) Database inspector bize sadece tabloları göstermekle kalmaz bu tablolar için yeni sorgular çalıştırmamıza olanak da sağlar. Hangi veritabanı üzerinde çalışmak istiyorsak onu seçip aşağıdaki gibi örnek sorgular çalıştırabiliriz. Ek olarak veritabanı bağlantısı kesmek ya da açmak için de kilit ikonunu kullanabiliriz.

Ayrıca sorguları el ile yazmak yerine DAO sınıflarımız üzerinden de kullanabiliriz. Aşağıdaki örnekte ilgili sorguyu çalıştırabiliriz.

Not: Sadece Query annotation ları için aktiftir. Diğer annotationlar (insert,update,delete) için el ile sorguları yazmak gerecektir.

2-) Mobil uygulamamızda oluşturduğumuz tüm veritabanları ve içerisinde bulunan tabloları sütunları ile birlikte göstermektedir.Bunlara ek olarak sütunların sahip olduğu özellikler de görülmektedir.

3-) En kullanışlı özelliklerden biri de Live Updates. Yapılan bir değişikliği anlık olarak görmek için bu özelliği kullanabiliriz. Livedata kullanımına geçmek için de önemli sebeplerden biri diyebiliriz. Çünkü tabloda yaptığımız değişiklik algılanacak ve UI güncellenecektir. Aksi takdirde sayfanın tekrar yenilenmesi gerekmektedir. Cihazda yapılan bir değişiklik ise bu özellik sayesinde anlık olarak tabloya yansıyacaktır. Aşağıda iki durum içinde örnek bulunmaktadır.

  • Panelde yapılan bir değişikliğin uygulamada güncellenmesi :
  • Uygulama içerisinde yapılan bir değişikliğin panelde güncellenmesi :

4-) Veri tabanında bulunan tabloların sütunlar halinde gösterildiği yerdir.

Database inspector sayesinde bir thirt party kütüphaneden daha kurtulmuş olduk 😍

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Umarım işinizi kolaylaştıracak bu özellik hakkında sizlere bir şeyler katabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere 👋

Yararlandığım kaynaklar :

https://medium.com/androiddevelopers/database-inspector-9e91aa265316

--

--