Klussen

cc-by-2.0 https://www.flickr.com/photos/stevendepolo/4294686346/

Teamblog — Thijs

En toen was de LabSprint afgelopen. In drie dagen tijd hebben we best een netwerkje van jongeren aangelegd, die allemaal uitgenodigd zijn om mee te doen in het lab de komende maanden. Hoeveel zouden ervan over blijven om ook echt aan de slag te gaan?

In ieder geval werd het team voor het blok gezet: er moesten klussen komen, waarmee jongeren aan het slag zouden kunnen. Op de nazit van de laatste LabSprint-dag kwam al een aantal opties bovendrijven: een reeks debatten. De Cool Wall verder ontwikkelen. Filmpjes. Gingen we het toch weer zelf zitten te bedenken. Wat nou als we eerst de échte kandidaten om de tafel zouden krijgen om met hen te checken wat er moet gebeuren?

Aldus geschiedde. Op de vrijdag na de Sprint was de eerste mogelijkheid om met 4 jongeren uit ons verse netwerk af te spreken. Locatie, door henzelf geregeld: Contour DeTwern, waar de Sprint ook begonnen.

Sowieso had ik de bereidheid en creativiteit van de jongeren wat onderschat. We gingen de ontmoeting in met wat ‘voorgekookte’ klussen, maar dat bleek de jongeren tekort te doen.

Hamza, Rachel, Aydin en Nusrat waren er — Hamza zelfs in pak. Dat bleek hij niet voor ons aangetrokken te hebben, maar voor een DJ-klus op een kinderpartijtje later die dag.

Na korte uitleg van het idee achter de klussen, een rondje ideeën:

  1. een filmpje over Generation/D, bij wijze van promotie en ook om ons het verhaal in hele heldere bewoordingen uit te laten leggen (daar mankeert het in de ogen van de jongeren kennelijk nog aan)
  2. filmpjes als ‘verhalen’ over jong zijn in Dordt, dus passend in de methodiek
  3. de Cool Wall uit de LabSprint verder uitwerken
  4. de Succes-game uit de LabSprint verder uitwerken
  5. Event: ‘talent ontdekken’ door Rachel
  6. Event: een kookworkshop door Aydin

Om deze ideeën verder te brengen hebben wij een online ‘klussenkaart’ gemaakt, waarop ze aangeven wie de klus gaat doen, wat ervoor nodig is en hoeveel dagen ze ermee kwijt zullen zijn.

Wat een leuke bijkomstigheid was, waren de €25 ‘salaris’ per dag die de jongeren aan het lab besteden. Daarin hebben we natuurlijk gekeken naar wat redelijk is, maar we hebben het ook niet te belangrijk willen maken.

Komende week schuiven deze jongeren (en hopelijk nog enkele meer) aan om de volgende stappen te bespreken. Mijn vraag is: wat wordt precies onze rol in de klussen? Hoeveel gaan de jongeren zelf op (kunnen) pakken? Wat zou blijvende waarde voor hen hebben?