Teamblog 11 juni

Chantal Buster
Generation /D
Published in
4 min readJun 16, 2015

Prototypen is een hele kunst!

Anna presenteert de eerste iteratie (ronde) van het prototype In de lift (foto CC BY Kennisland)

Voor het eerst sinds de start van het project hebben er twee weken tussen twee team-meetings gezeten. De afronding van deze eerste fase van ons Social Lab komt in zicht: we streven ernaar om vóór de zomerstop (10 juli) de ideeën uit Feed Forward 1 t/m 3 te vertalen naar een aantal kleinschalige praktijktests: ‘prototypes’. Wat dit is kom ik later nog even op terug, maar we zijn daarmee in de laatste fase van de methodiek beland. We zijn met het hele lab-team compleet en ook Massoumah en Anna zijn aangeschoven. Er is een agenda en Thijs neemt het woord om te beginnen. Het begint wel een beetje op een vergadering te lijken en niet op een creatief proces. De structuur biedt wel mogelijkheden om alle onderwerpen langs te gaan.

We kijken vooruit naar het gesprek van DOOR: op welke manier willen zij bij de prototypes betrokken zijn op een manier die bij hen past én van meerwaarde is voor het Lab? De vraag die hierbij beantwoord dient te worden is welke communicatiemanieren zijn handig de komende weken om DOOR aangehaakt te houden. Hierop zullen we via Slack op de hoogte gehouden worden.

Dordrecht wordt Nationale Onderwijsstad schooljaar 2015/2016, we zijn nog aan het kijken op welke manier we de opbrengsten van het Social Lab kunnen presenteren en een een vervolg kunnen geven. We spreken met elkaar af dat we een zomerborrel of een BBQ geven voor de zomer, dan presenteren we een klein gedeelte van de prototypes en dan in de week van 5–9 oktober een echte labconferentie. Nou, ben heel benieuwd wat deze voor inhoud gaat krijgen! We zijn het er collectief over eens dat de Onderwijsweek en het Social Lab prima bij elkaar passen, vooral bij de onderwerpen informeel leren en de verbinding tussen onderwijs, samenleving en jongeren. De hang-up wordt informeel leren en de openheid voor en betrekken van de samenleving, leren door de overheid, leren van en in de maatschappij. Het lab ontwikkelt onder meer een prototype rond het leerwerkbedrijf (waarin wordt getest of en welke kennislacune er is t.a.v. het inzetten van jongeren).

Het vierde groepsgesprek heeft nog niet plaatsgevonden, we zijn nog op zoek naar een deurwaarder of iemand van de schuldsanering. Er wordt wat gediscussieerd, is de groep niet te groot, welke mensen willen we laten deelnemen en wat wordt het doel van het gesprek. Er wordt een afspraak gemaakt en we kijken t.z.t. naar het resultaat na het gesprek.

We gaan over naar het onderwerp prototypes. Ik heb de vertaling opgezocht en Wikipedia zegt dat het “een eerste model van een product is, handgemaakt, waarmee optredende krachten, de werking of passing van onderdelen wordt getest en de productie wordt voorbereid.”

Eerste uitwerking van het idee City Trainer+ tot prototype

De eerste uitwerking is het concept City Trainer+. City Trainer is een bestaand concept dat door de gemeente Dordrecht, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg is ontwikkeld. Momenteel wordt het alleen voor sport gebruikt, maar zou op veel meer thema’s ontwikkeld kunnen worden. Het idee is om verschillende verschillende city trainers met allemaal een ander onderwerp op te leiden. Een city trainer is geen standaard vrijwilliger, maar heeft een zwaar programma gevolgd waar de onderwerpen jezelf presenteren, feedback geven en nemen en evenement organisatie onderdelen van zijn. Het idee om o.a. als eerste thema informatie laagdrempelig beschikbaar maken over beginnen met leren in het Nederlandse onderwijssysteem. Massoumah heeft hier 6 jaar geleden veel over geleerd en zou dit graag willen delen met Dordtse jongeren. Het prototype wordt verder uitgewerkt op video en getoond aan de beoogde doelgroepen. De reactie wordt ook weer vastgelegd op film, waarmee we leren over onze aannames (dat een City Trainer+ een goed idee is en het jongeren helpt; én dat film een goede manier zou zijn om dit te verspreiden en mensen te enthousiasmeren).

We gaan naar prototype nummer 2, in de lift. Veel jongeren vinden het lastig zichzelf te presenteren op de arbeidsmarkt, ook digitaal, ze missen vaak persoonlijk contact om een netwerk op te bouwen. Er wordt samen met jongeren een filmpje gemaakt, wat wordt getoond aan ‘experts’ die er hun reflecties op en tips aan geven. Resultaat is: wat betekent het als je anderen durft om reflectie te vragen? De jongeren kijken mee met de reflectie vanuit een andere ruimte, hoe de professional het filmpje ontvangt. De tweede versie die jongeren dan maken moet dan een sterk verbeterde zijn, in een setting waarin een jongere zich wil presenteren. Maaike en Anna gaan dit de komende weken verder uitwerken.

Joop is nog met Priscilla bezig om de nummer 3, hoe word ik in korte tijd een leerwerkbedrijf op te zetten. Het blijkt een tijdsaspect te zijn, waarom het nog geen concreet product is geworden, deze houden we daarom nog even tegoed.

De traditie gaat voort, we gaan rommelig uit elkaar, maar in de middag treffen we elkaar om de Social Lab-film te zien. Hierbij de video voor mensen die het leuk vinden om ernaar te kijken:

--

--