In the laboratory at the Carlton Brewery, by the State Library of Victoria on Flickr, licensed under a CC BY-NC 2.0 attribution

Weten = leren = experimenteren = prototypen

Wieteke Vrouwe
Generation /D
Published in
4 min readJun 5, 2015

--

Teamblog — 28 mei 2015

Vandaag komen we bij elkaar in de Dordtse Hub, een klein zaaltje in het Dordtse stadskantoor dat dienst moet doen als inspiratie-, cocreatie- en out-of-the-box-denk-ruimte. Wie wil daar nou geen gebruik van maken? Vol enthousiasme zijn Thijs en ik vanmorgen van huis gegaan, het idee is namelijk om vandaag voor een aantal van de 13 (!) ideeën die we tijdens de gesprekken van 11 en 12 mei hebben opgehaald, de eerste stap naar een prototype te ontwerpen. Hieronder meer daarover.

In Dordrecht aangekomen wordt ons enthousiasme helaas niet helemaal beantwoord: een teamlid is te druk, een teamlid is ziek, andere meetings gaan voor… Even lijkt het alsof we vandaag helemaal geen prototypes gaan bedenken. Gelukkig vinden we een nieuwe modus — want zo flexibel is een lab ook wel weer — en komen we in plaats van om 10.00 uur om 13.00 uur bij elkaar met Chantal, Anna en Joop.

In de afgelopen dagen hebben we een gestemd op ideeën waarvan we denken dat ze voor 8 juli goed geprototyped kunnen worden. Twee overduidelijke winnaars zijn ‘in de lift’ en ‘citytrainer+’. Om de tijd op te vullen beginnen Thijs, Anna en ik alvast met het voorbereiden — en stiekem al een beetje bedenken — van de prototypes voor de winnaars. Zo geven we aan welke ‘gap’ tussen de huidige wereld en de ideale wereld het idee zou moeten verkleinen, zetten we alle stakeholders op een rij en verzinnen we een mogelijke kleine, experimentele versie van het uiteindelijk uit te rollen idee.

Als Chantal en Joop terug zijn geeft Thijs een korte introductie over prototypen — want wat is dat eigenlijk ? Chantal is een beetje bang dat we ‘het niet halen’ om voor 8 juli allerlei prototypes gemaakt te hebben, maar gelukkig kan Thijs dat relativeren: een prototype mag klein zijn — of eigenlijk: is per definitie een kleine praktijktest met je idee of een onderdeel daarvan, bedoeld om te checken of je aannames die erachter zitten, wel kloppen. Dat wordt geïllustreerd door het regeltje: “weten = leren = experimenteren = prototypen”. En dat kun je dam weer op allerlei manieren doen, bijvoorbeeld:

- door een mock-up te maken, een papieren versie van bijvoorbeeld een app, een brochure, o.i.d. waarmee je mensen kunt vragen: ‘zou dit je helpen?’
- door een doorloop te maken van bijvoorbeeld een training die je hebt ontworpen om zo te ontdekken of dingen logischerwijs bij elkaar aansluiten
- of een storyboard…
- of een rollenspel…
- of een marktonderzoekje te doen met vragen…
Het belangrijkste: een prototype mag mislukken, mag aangepast worden en zelfs de prullenbak in gegooid worden — daarvoor is het een experiment!

Vervolgens bespreken we de eerste twee uitgewerkte ideeën en kiezen we het laatste idee uit: informatie over leerwerkbedrijven. Daarna kiezen we een eigenaar voor elk idee: Chantal en Rachel gaan zich buigen over Citytrainer+, die de bestaande Dordtse Citytrainer-programma’s zou moeten uitbreiden naar meerdere domeinen. Jongeren blijken namelijk vaak iets te willen opzetten in de stad, maar weten niet goed hoe of bij wie ze moeten aankloppen voor hulp. Met Citytrainer worden jongeren in een 12-delige cursus opgeleid tot volwaardig evenementenorganisator — nu alleen nog in de sportsector, maar straks hopelijk ook voor cultuur, muziek, eten, …

Joop en Priscilla houden zich bezig met de leerwerkbedrijven: veel jongeren zoeken een leerwerkplek op MBO1- of MBO2-niveau, maar komen maar weinig bedrijven tegen die hen zo’n plek willen aanbieden. Uit onze gesprekken van 11 en 12 mei kwam naar voren dat de crux hier ligt bij het feit dat bedrijven niet weten dat, hoe en waarom ze een leerwerkbedrijf kunnen worden. Er zijn zelfs gemeentelijke subsidies voor leerwerkbedrijven, maar als niemand dat bekend maakt blijven jongeren moeilijk een plek vinden. Het idee is dus om een soort informatiebrochure, -site of -box te prototypen die bedrijven in de toekomst moet helpen overhalen een leerwerkbedrijf te worden.

Als laatste hebben we In de lift, een idee dat voortkomt uit de kloof tussen de sollicitatie- en CV-trainingen die het UWV of TempoTeam geven, de eisen die bedrijven stellen aan sollicitanten en de verschillende kracht en talenten die jongeren hebben om zichzelf te presenteren: niet iedereen is nu eenmaal goed in het schrijven van een sollicitatiebrief. Maaike en Anna nemen dit idee op zich, de lift bedoeld als een soort ‘gimmick’ waarbij jongeren zichzelf in een elevator pitch van 30 seconden op film letterlijk in de lift presenteren aan werkgevers. Hierbij hoort, naast een leuk prototype, natuurlijk ook het in gesprek gaan met relevante partijen over het aanpassen van trainingen, het benadrukken van vrijheid in presentatiemanieren, etc.

Aan het einde van de middag zijn we allemaal opgeladen, en we hebben zin om te beginnen met het bij elkaar brengen van organisaties en mensen die de ideeën mede hebben verzonnen en (de prototypes al voor 8 juli!) tot een succes kunnen maken. Wordt vervolgd!

--

--