3 manieren waarop gemeenten een online community inzetten

Jonatan Roose
Crowded
5 min readDec 7, 2017

--

In de hedendaagse maatschappij wordt online presence (digitale aanwezigheid) voor gemeenten steeds belangrijker. Mede door de digitalisering verandert de dialoog tussen de gemeente, bedrijven en de gewone burger. Zij willen zo snel mogelijk antwoord op hun vragen en gaan hierdoor pro-actief op zoek naar informatie.

Veel gemeenten laten rondom de veranderende dialoog een mooie kans liggen en dat is zonde. Gelukkig zijn verschillende gemeenten al vooruitstrevend bezig door gebruik te maken van een online community, maar wat is nou eigenlijk een community en hoe zet je deze in?

In het kort: wat is een online community nou precies?

Een online community is een centrale plek waar mensen met gemeenschappelijke kenmerken — zoals interesse, leeftijd, omgeving, expertise — bij elkaar komen. Online helpen zij elkaar direct of indirect door kennis te delen, te netwerken of deel te nemen aan de activiteiten op het platform.

Links: one-to-many, rechts: many-to-many

De meeste websites zijn vooral gericht op het zenden van informatie, bijvoorbeeld vanuit de gemeente naar de bezoekers, oftewel one-to-many-communicatie. Een community platform met een zogenaamde many-to-many-communicatie wordt daarentegen faciliterend ingezet. Het geeft de gebruikers de mogelijkheid om in contact te staan/komen met elkaar en de achterliggende organisatie, in dit geval de gemeente, waardoor er sneller en efficiënter met elkaar gecommuniceerd kan worden.

Hoe zetten verschillende gemeenten een community in?

Voor veel medewerkers binnen de gemeente is het werken met een online community vrij nieuw. Zoals bij elke verandering is het daarom fijn om een voorbeeld te hebben om soms bij af te kijken. Daarom zijn hieronder drie inspirerende voorbeelden beschreven over de inzet van online communities die reeds worden gebruikt door verschillende gemeenten in Nederland.

Amsterdam Smart City

Innovatie versnellen en promoten

In een paar jaar tijd is het platform van Amsterdam Smart City uitgegroeid naar een actieve en levendige community met meer dan 4000 leden. Het is ondertussen een plek geworden waar wordt gewerkt aan de innovaties die de Metropoolregio Amsterdam nodig heeft. De publiek-private samenwerking tussen bedrijven, kennis instellingen, de overheid en burgers zorgt ervoor dat kennis en ideeën eenvoudig kunnen worden uitgewisseld om zo ook in de toekomst een leefbare regio te blijven.

De kaart op Amsterdam Smart City; een visualisatie van alle projecten

Op het platform kan iedereen lid worden. Dankzij deze open aanpak kan iedereen updates plaatsen, hun bedrijf in de aandacht brengen, het project waar zij aan meewerken een stap verder helpen of simpelweg kennis vergaren door alle publiek toegankelijke informatie. Ondertussen zijn al meer dan 300 bedrijven vertegenwoordigd en hebben zij meer dan 175 projecten gedeeld!

Ben je benieuwd? Neem dan gerust eens een kijkje op amsterdamsmartcity.com

Ede Natuurlijk!

Duurzaamheid stimuleren

De Gemeente Ede wil het voor alle inwoners gemakkelijker maken om duurzamer te leven. Het informeren hierover is hiervoor een belangrijk startpunt. Om die reden creëerden zij een centrale plek waar alle benodigde informatie terug is te vinden, waar vragen gesteld kunnen worden en waar partijen hun producten kunnen introduceren bij bewoners.

Bericht op Ede Natuurlijk!

Door de combinatie van offline campagnes in de stad en het online platform wordt iedereen gewezen op de mogelijkheden om duurzamer te leven. Daarnaast krijgen lokale bedrijven en projecten meer aandacht en worden vragen sneller beantwoord door de community.

Bezoek de Ede Natuurlijk! community op www.ede-natuurlijk.nl

Mijn Weerselo

Gebiedsvernieuwing co-creëren

Samen met bureau Over Morgen is voor de gemeente Dinkelland het platform Mijn Weerselo ontwikkeld om de bewoners, ondernemers en overige betrokkenen in Weerselo een stem te geven bij de invulling van het centrum. Wederom heeft de combinatie van offline en online activiteiten ervoor gezorgd dat er meer dan 100 ideeën zijn opgehaald die hebben bijgedragen aan het ontwikkelperspectief voor het centrum van Weerselo.

Door de betrokkenheid van alle stakeholders is er een ontwikkelperspectief geschreven dat een groot draagvlak heeft binnen de gemeente. Mijn Weerselo is daarom een perfect voorbeeld hoe ook voor een relatief kleine gemeente een community platform de kans biedt om de participatie van bewoners te verhogen en draagvlak te creëren voor de gemeentelijke plannen.

Het ontwikkelperspectief voor het centrum van Weerselo

Het Mijn Weerselo project en platform zijn afgerond en zijn daarom helaas niet meer te bezoeken.

Wil je verder lezen?

Lees dan onze blogpost over de begin fase van Amsterdam Smart City. In deze blog duiken wij dieper in de aanpak die het begin van Amsterdam Smart City zo succesvol maakte (de blog is geschreven in het Engels).

Ook het artikel van Peter Staal is een aanrader, hij belde met Maaike Osieck over het ontstaan van de Amsterdam Smart City community, waarom deze community werkt en wat jij hiervan kan leren (lees verder op Frankwatching.com).

Crowded is een Nederlandse startup gespecialiseerd in het bouwen van communities voor de overheid. Dankzij onze ervaring met het bouwen van tientallen online communities kunnen wij je helpen bij het kiezen van de juiste KPI’s en strategieën om de gewenste doelstellingen te behalen. Dit kunnen sociaal maatschappelijke doelstellingen zijn, als ook financiële of politieke doelstellingen. Meer info

Wil je hier over doorpraten? Bel of mail mij dan gerust, ik denk graag met je mee!

Je kan mij bereiken op +316 205 508 72 of via jonatan@crowded.co

Tip: Je kan ook direct een bel afspraak in mijn agenda inplannen via https://calendly.com/jonatanroose/introduction-call/

--

--