Hoe Moneyou de ideale bank co-creëert

Moneyou Create — Een online community vol creatieve millennials

Robert van Hoesel
Crowded
Published in
8 min readDec 13, 2017

--

Met ontwikkelingen als open banking, cryptocurrencies en fintech startups die als paddenstoelen uit de grond schieten ondergaat het financiële landschap drastische veranderingen. Een van de dreigingen zijn de grote tech giants als Google en Apple die met eigen financiële producten direct de concurrentie aan gaan met banken. Gebruikers kunnen straks kiezen tussen stoffige bankieren-apps of concurrence services als Apple Pay, Snapcash en Google Wallet.

Moneyou — de allereerste volledig digitale bank van Nederland — gaat deze uitdaging met veel enthousiasme aan. De bank biedt al een tijdje hypotheken, sparen en leningen aan. Nu kan je ook een betaalrekening openen via de app Moneyou Go. Met handige features, een hippe tone of voice en een fris design moet die app de harten van gebruikers veroveren. De focus ligt specifiek op de tech-savvy millennials. Gebruiken zij de app en zijn ze tevreden? Dan zijn deze early adopters de opstap naar het grote publiek.

Een uitdaging, want marketeers vinden deze kritische generatie maar moeilijk te bevatten. Ze zijn verwend met mooie digitale ervaringen, switchen net zo vaak van profielfoto als van baan en kijken meer naar het advertentie-loze Netflix dan naar TV. De challenger bank heeft met deze hoge ambitie een belangrijke vraag op te lossen.

Hoe kan Moneyou ontdekken wat hét digital banking product is dat millennials graag willen gebruiken?

Het antwoord is te vinden bij de doelgroep zelf. Millennials hebben namelijk ook positieve kenmerken. Ze zijn ondernemend, waarderen transparantie bij bedrijven en delen graag hun mening. Moneyou speelt hier slim op in met de start van hun eigen online co-creatie community: Moneyou Create. Een branded community gericht op de early adopters uit de millennial-generatie. Jongeren die het leuk vinden apps te testen en overal als eerste bij willen zijn. Het is plek een waar om feedback wordt gevraagd en veel wordt getest. Er wordt inspiratie gedeeld, van gedachte gewisseld over trends en over nieuwe ideeën gebrainstormd.

De community is nog maar een tijdje online, maar de vruchten vallen nu al te plukken. Hoe komt dit en hoe ziet deze ideale co-creatie community er nu uit?

Bij de start van de community hebben we samen gekeken welke uitgangspunten aansluiten bij de doelgroep en in de community verweven moeten zitten om vervolgens op basis daarvan het platform te ontwikkelen.

  • Beïnvloeding – Millennials delen graag hun mening en het moet duidelijk zijn dat ze de koers van Moneyou kunnen meebepalen. In de community moet dit centraal staan en ook op een laagdrempelige manier kunnen, zoals een simpele stem op een idee.
  • Transparantie – De community moet écht zijn. Dus zowel mooie vooruitgangen, twijfel-punten en unpolished product iteraties moeten een plek hebben
  • Innovatie – Net als het product, moet de community innovatief en nieuw aanvoelen. Geen ouderwetse forum dus, maar juist een nieuwe frisse aanpak in communities.

Daarnaast moet de community ook direct meerwaarde bieden voor leden om zich aan te melden. Dat betekent dat er een gezellige open sfeer hangt, voldoende leuke content te vinden is, en Moneyou niet alleen komt halen, maar ook faciliteert.

Snacksize inspiratie

Die directe meerwaarde merk je direct in de discussie-topics van Moneyou Create. Hier gaan de gesprekken alle kanten op. Van digital nomads, productiviteit verhogende Spotify playlists en tiny houses tot welke cryptocurrencies je moet kopen en in hoeverre we onze financiën kunnen toevertrouwen aan kunstmatige intelligentie. De soms diepgaande discussies beginnen meestal met een kleine conversation starter. Een interessante video, grappige tweet of boeiend Medium artikel.

De content is lichtjes en vermakelijk, en leuk om te lezen of kijken. Deze zogenaamde snack-size inspiratie is waar de generatie aan gewend is: Korte verhaaltjes op LinkedIn, een story op Snapchat of een filosofische gedachte gevat in 140 karakters.

Topics in Moneyou zijn dan ook niet zoals de ouderwetse forumberichten, maar stellen gebruikers ook in staat om een linkje naar boeiende content te delen zoals we dat kennen van Facebook en LinkedIn. Op een laagdrempelige manier kan zo met weinig woorden iedereen een gesprek beginnen met inspiratie die ze elders zijn tegen gekomen.

Maak het gemakkelijk voor gebruikers om externe content te delen in de community, dit maakt het starten van een gesprek een stuk makkelijker dan starten met een blanco topic.

Prikkelende challenges

Hoe laat je zien dat je open te staat voor ideeën? Door er actief naar te vragen! Middels challenges als ‘Wat is een leuke naam voor deze feature?’ en ‘Hoe kunnen we onze service helemaal anders doen?’ kan Moneyou heel gericht gebruikers prikkelen om hun mening te delen. Dat delen van een mening gebeurd in de simpele vorm van een idee. De ideeën belanden niet in een gesloten bus, maar zijn juist zichtbaar voor de hele community. Zo kan men doorbouwen op elkaars ideeën, extra suggesties delen en kritische vragen stellen.

Deel actief vraagstukken en uitdagingen om zo passieve gebruikers te triggeren en houd ideeën publiek zodat mensen die minder creatief zijn alsnog mee kunnen doen en aanhaken.

Futuristisch optimistische blogs

Die inspirerende content als conversation starter moet je soms zelf maken. Daarvoor schrijft Moneyou wekelijks langere artikelen over uiteenlopende thema’s. Goede ideeën voor de bank uit de toekomst komen niet uit de lucht vallen en krijg je niet enkel door banking-apps te vergelijken. Daarvoor kijk je naar spannende ontwikkelingen vanuit de hele wereld. Met het ‘inspiratievoer en denkstof voor alle futuristisch optimistische digi-doorpakkers’ prikkelt Moneyou de community op regelmatige basis.

Door gebruik te maken van formats lukt het om steeds nieuwe frisse artikelen te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘De mensen achter de community’ waar een community-lid wordt geïnterviewd, hands-on ervaringen van nieuwe trends en how to guides.

Een community leeft op door relevante content. Ga niet achterover zitten, maar bekijk wat content is die past bij jouw community en creëer dit ook zelf.

Open productontwikkeling

In de community kan je in een oogopslag zien welke nieuwe producten er in de maak zijn. Op de product pagina kan je direct jezelf aanmelden voor beta’s en pilots. Ook is er een roadmap die laat zien welke features er recent gelanceerd zijn. Bij de producten gaat de transparantie nog een stuk verder, je kan ook zien wie uit de community aan dit product meebouwen en hen direct vragen stellen.

Slimme strategie

Het succes van de community is niet alleen te danken aan een goed ontworpen platform. Sterker nog, het verschil wordt pas echt gemaakt door de slimme strategie en aanpak van Moneyou.

Divers Sterrenteam

Het team achter de community is opgebouwd uit professionals met verschillende achtergronden en disciplines. De strategie zelf en de start van het project is te danken aan Rutger Docter, trekker van het project. Door zijn marketing achtergrond wordt de innovatie-uitdaging omgezet in een krachtige marketingmachine. Het team bestaat verder uit copywriter Tim en Talita die de futuristische blogs schrijven, en dedicated community managers Gabriëlla en Ben die bij aanmelding leden met een glimlach welkom heet. Deze community manager komen van Bind, een bureau die bij bouwen van de community is aangehaakt. Onder leiding van community building expert Kirsten Wagenaar wordt er veel expertise en kennis uit de markt succesvol geïmplementeerd in Moneyou Create.

Gefaseerd uitrollen

De community was er niet ‘opeens’. In fases zijn verschillende doelgroepen aan de community toegevoegd. Dit begon met medewerkers, bureau’s en andere partijen die betrokken zijn met de ontwikkeling van het platform. Met posters, een kickoff en mailings zijn deze aangejaagd om lid te worden. Vervolgens werd er gekeken naar de Young Creators Community, een groep vol product-thinking en ondernemende jongeren, precies de doelgroep die Moneyou wil betrekken. In de groep werd eerst een kleine groep geselecteerd en toegelaten, om vervolgens beetje bij beetje meer leden toe te voegen. Eind november 2017 ging de community open voor iedereen die mee wil doen.

Bij het begin van je community is het heel handig als je élk nieuw lid persoonlijk uitnodigdt en aan de community introduceert. Zo leer je tegelijkertijd wat de feedback en eerste ervaringen zijn en heeft de community al een klein beetje een band met de community manager.

Offline gas geven

Een van de beste strategieën voor communities is om wanneer mogelijk leden offline bij elkaar te brengen. Dit schept een band tussen leden, geeft een gezicht aan de discussies online en zorgt voor meer vertrouwen en enthousiasme. Ook Moneyou zet offline events in om de community aan te jagen. Dit gebeurt kleinschalig, waar een kleine groep uitnodigen voor een inhoudelijke ‘pizza brainstorm session’, maar ook groter, zoals bijvoorbeeld een borrel en BbQ met de Young Creators bij techhub TQ.

Impressie van de Moneyou Nazomerborrel met Young Creators
In sommige gevallen komen leden elkaar ook tegen bij events die jij niet zelf organiseert, maar bijvoorbeeld op een grote conferentie of vakdag. Door in de community aan te geven welke externe events mogelijk interessant zijn kan je ook daar de community bij elkaar brengen.

Bij de lancering van Moneyou Create telde de community al meer dan 200 leden, waarvan een indrukwekkende 41% actief betrokken is. Samen produceerden ze 1,000+ reacties, 150+ topics en tientallen ideeën in slechts enkele maanden tijd.

Maar het resultaat is van Moneyou Create gaat verder. Er ontstaat een mooi product, dat mede door de insights en nieuwe ideeën enthousiast ontvangen wordt door de doelgroep — misschien nog wel belangrijker: door continue in contact te staan en de millennials serieus te nemen ontstaat er een hechte relatie met de doelgroep. Moneyou Create werft zelfs al officiële ambassadeurs die hun enthousiasme naar buiten toe uitdragen.

De grote uitdaging om een product te ontwikkelen in een competitieve markt, voor een kritische doelgroep is door de community een stukje makkelijker geworden. Moneyou weet een moderne community slim in te zetten, en zo op een luchtige en leuke manier samen met de doelgroep aangegaan!

Bezoek zelf de community en maak gerust een account aan om je eigen inspiratie en ideeën te delen!

Met Crowded kunnen kleine organisaties tot grote bedrijven hun eigen online branded community bouwen. Door een modern platform en meer dan 30 verschillende modules zoals blogs, events, berichten maar ook producten, roadmap en challenges kan je precies de community maken die jij wilt. Benieuwd wat Crowded voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op.

--

--