Tammy nam zelf de regie!

Twee jaar geleden kwam Tammy bij fysiotherapeut Inge van den Esschert van Fysiotherapie Borgele. De huisarts stuurde haar door. Als kind al moest ze afvallen en werd ze op school gepest. Later kreeg ze ook last van haar enkels. Inge vertelt over het begin. “De huisarts belde mij en zei wil jij eens met haar praten?” Inge had zich toen al verdiept in de activiteiten en het gedachtegoed van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag dat Louis Overgoor (Big Move) had ontwikkeld. Zij besloot die nieuwe aanpak in te zetten voor Tammy. “We zijn begonnen met ‘Je moet niets.’ Maar vertel eens hoe ziet jouw leven eruit. Wat vind je leuk om te doen?”
Zelfredzaamheid
Inge vervolgt. “Hoe kan zij zelf gaan ontdekken hoe zij de ervaren gezondheid zou kunnen verbeteren.” Het klinkt moeilijker dan het lijkt. Wat blijkt? Tammy kon haar situatie heel goed beschrijven. “Het is mooi om te zien hoe ze over haar leven vertelde én wat ze er zelf van vond. In dat eerste gesprek kwamen direct allerlei zaken naar voren die ze leuk vond om te doen. Zo kon ze zelf beginnen met de eerste kleine stapjes.”…

Van moeten naar willen
Voor Tammy was de aanpak van Inge nieuw. Ze was opgelucht. “Ik moest steeds van alles van artsen en hulpverleners en voelde me daardoor heel ongelukkig. Ik wilde juist helemaal niets doen en was toen erg in mezelf gekeerd. Ik voelde me altijd bekeken en was daardoor onzeker. Dat is nu wel weg, gelukkig.” Inge denkt en werkt vanuit de GG-methode. “Al in het eerste gesprek bleek dat Tammy hield van wandelen met haar hondje. Dat deed ze samen met haar tante met wie ze een goede band had. Tammy begon met 10 minuten en ging het daarna verder uitbouwen.”

Tammy: Ja, ik ben toen zelf in actie gekomen en zie dat het werkt. Ik val nu af en voel me een stuk beter. Mijn kleren worden te wijd en ook heb ik minder last van mijn astma. Mijn leven is heel erg veranderd. Ik doe aan line-dancen en wandel vaak. Sporten in de fysiotherapiepraktijk doe ik eenmaal per week. Ik ben de jongste hier, maar vind het hartstikke leuk.”

Tammy is inmiddels aan het werk gegaan. “Ik zorg voor de archivering en neem de telefoon op bij de Stichting Leergeld. Daarnaast kan ik zelfs een paar uur per week in een winkel gaan werken. Ook heb ik ontdekt dat ik het leuk vind om te koken.”

Tammy: “Ik voel me meer verantwoordelijk! Het is zo belangrijk als er iemand ook écht naar je luistert.”

GG-App is een goede leidraad
Sinds Inge ook met de GG-App werkt, is dat het eerste wat zij doet met een cliënt. “Samen leggen we de antwoorden vast. Via de vragen krijgt ook de cliënt zelf meer zicht op zijn situatie en waar hij of zij zelf aan kan werken. Dat is ook fijn voor een eventueel vervolgtraject met een andere professional die betrokken is. Alle informatie blijft ter beschikking en op GG-wijze geformuleerd. Dat betekent dat de regie bij de cliënt blijft!” Inge volgde ook de tweedaagse training en ziet de toegevoegde waarde. “Mensen worden zich veel meer bewust van hun eigen gezondheid en hun levensstijl. De stap naar in beweging komen is dan veel kleiner.”

Inge: “De kernvraag van de cliënt is nu geworden: ‘Wat kunt ú voor mij betekenen dus vanuit de cliënt gezien! Ik heb hier een heel goed gevoel bij. Het is leuk om te doen en ik krijg er energie van!”

Naar volgend artikel