Radu Ghelmez
ghelme’s politics
6 min readMay 3, 2018

--

mai toata lumea zice ca Trump o sa iasa din acordul cu Iran saptamana viitoare, dar n-o sa impuna imediat sanctiunile inapoi. In felul asta, arunca pisica moarta in curtea europenilor si le da sase luni sa rezolve criza internationala pe care a provocat-o exclusiv pentru a isi satisface tribul de trumpisti de acasa intr-un an electeral greu, cu midterms dupa colt.

iresponsabil, desigur, dar astia sunt liderii pe care i-a ales poporul conservator, Trump si Bibi, doi insi aflati la doi pasi de parnaie care sunt dispusi sa porneasca un nou razboi in Orientul Mijlociu ca sa distraga atentia de la propriile mizerii.

cei doi populisti n-au prezentat nicio alternativa la tratatul cu Iranul pana acuma, se multumesc doar sa il denunte ca fiind worst ever samd samd, dar nu au propus nimic in schimb. Asta nu inseamna ca nu stiu alternativa, atata doar ca nu vor sa o zica inca cu voce tare pentru ca nu suntem noi suficient de pregatiti sa ii credem, dar nu mai e mult si or sa ne spuna ce e de facut: razboi!

si asta o sa schimbe multe lucruri in lume. Cand au mers prima oara in Irak, americanii au avut langa ei intregul mapamond, ca era clar si de ce si de ce atunci. Cand au mers a doua oara, nu mai era asa clar de ce si de ce atunci, asa ca europenii s-au abtinut si impreuna cu americanii nu au mai mers decat aliatii strategici, UK si Polonia. Daca se baga acum peste Iran ca sa salveze cariera politica lui Bibi si sa ne distraga noua atentia de la Stormy Daniels, in dispretul protestelor europene exprimate clar si de Macron si de Merkel in DC saptamana trecuta, europenii nu doar ca vor sta deoparte, dar isi vor reevalua urgent alianta cu americanii si prioritatile militare.

si sigur, n-o sa fie Trump singur impotriva Iranului. O sa fie langa el Bibi, care tocmai si-a dat puteri sporite de razboi si o sa fie si o coalitie araba, ca si printii mostenitori au niste probleme pe acasa si cred, gresit, ca bombardand Iranul o sa isi mai rezolve din ele. Treaba e ca aceasta coalitie de viteji n-are nicio sansa sa bata Iranul. Adica, sigur, poate sa il distruga tot si sa-l faca una cu pamantul, dar n-are cum sa il invinga.

e destul de simplu de inteles de ce. Conflictul se va desfasura in intreg Orientul Mijlociu, caci Iran are proxies si militii sub comanda directa peste tot. De la granita de vest a Pakistanului pana la coasta Mediteranei, prin Afganistan, Iran, Irak, Siria, Liban si Israel, cam asa o sa arate battlefield-ul. In plus, toate tarile arabe din peninsula vor fi lovite din interior de factiunile shia si de rivalii sunni care asteapta traditionala urare in monarhiile absolutiste “le roi est mort, vive le roi”. Iordania, Bahrain, Qatar si KSA sunt cele mai vulnerabile victime la rebeliuni interne, Emiratele mai putin, dar pot fi lovite si cu prastia din Iran. Oman va ramane probabil neutru, Yemen va ramane un battlefield fragmentat si un hideout excelent pentru toti rebelii oricui. Turcia va naviga ambiguu, incercand sa ii foloseasca pe arabi impotriva iranienilor si viceversa, dar fara a comite decisiv de o parte sau de alta. Rusia o sa sprijine Iranul deschis cu armament, China o sa il sprijine diplomatic si economic, europenii or sa stea deoparte si or sa isi exprime ingrijorarea.

triada Trump-Bibi-MbS este mult mai puternica militar pe hartie decat partida adversa. Nu sunt suficient de puternici cat sa castige razboiul, dar sunt suficient de puternici cat sa nu poata pierde, asa ca posibilul conflict va fi interminabil. Superioritatea tehnologica este net de partea americanilor, asa ca e de presupus ca principalele obiective militare vor fi atinse mai repede mai degraba decat mai tarziu. Problema principala va fi insa controlul teritoriului, iar aici americanii au zero sanse. Nici macar fortele lor colosale nu sunt suficiente pentru a gestiona un teritoriu asa de vast, asa ca vor trebui sa se concentreze si vor alege probabil Golful Persic unde au deja instalatii si care e critic pentru securitatea energetica globala.

Israelul are o armata foarte competenta si bine echipata, dar nu va putea face decat ocupatie in tarile arabe din jur. Sa isi imagineze cineva ca pot intra tancuri israeliene in Siria sau in Iordania ca forte de protectie, nu forte de ocupatie, n-as stii ce sa cred despre acel cineva. Tensiunea istorica e prea mare si prea inflamata la arab street level pentru a putea spera ca o alianta intre Bibi si printii arabi va deschide statele arabe pentru o cooperare militara eficienta cu trupe israeliene la sol. Israel va oferi asadar suport aerian, intelligence, tech, rachete si trupe speciale, dar n-o sa ii vedem iesind din perimetru sa se duca sa gestioneze ei provincii prin muntii Iranului.

coalitia araba o sa fie praf, nici nu prea merita sa discutam despre ea. Se vede azi in Yemen cati bani face, n-are sens sa ne imaginam ca, atat timp cat nu poate invinge niste zeci de mii de rebeli yemeniti sprijiniti pe ascuns si modest de Iran, or sa fie in stare de vreo mare branza intr-un conflict deschis si multilateral cu Iranul. Probabil or sa intre repede in Qatar, Kuweit si Bahrain ca sa le asigure, dupa care o sa inceapa sa se macine in Irak luptand cu inevitabila insurgenta shia ce va fi declansata de Iran.

ca sa intelegeti mai bine echilibrul de forte, ganditi-va ca Israel are gen 120- 130k militari activi, sauditii inca vreo 70k, Emiratele vreo 80k, nu cred ca se strang mai mult de 300— 350k soldati in Middle East in alianta lui Trump. Americanii ar putea trimite un maxim de 250k pentru scurt timp, probabil campania ofensiva, dar nu pot mentine on site pe termen lung mai mult de cateva zeci de mii. Pakistanezii nu vor intra in lupta impotriva Iranului, statele africane arabe vor trimite cu siguranta trupe, dar vorbim de niste zeci de mii, maxim 100k si de calitate slaba si foarte slaba. Insumand deci, avem de partea lui Trump undeva in jur de 600–700k militari potentiali. Sigur, numarul va fi sensibil mai mic pentru ca nu tot personalul militar este combatant si oricum tre sa isi pazeasca si casele, n-or sa plece 100k de soldati evrei spre Teheran lasand in urma Tel Aviv-ul singur. Speculand deci, probabil vorbim de cca 300k total pentru fortele ofensive din campanie. Iranul are 500k militari activi, 350k rezervisti si o pleiada de militii aliate sau subordonate prin intreaga regiune ce, adunate, mai strang macar 100k luptatori in cel mai pesimist scenariu pentru iranieni si upwards de 250k daca toate militiile shia irakiene se aliaza deschis cu ei.

iata, deci, ca fortele militare angajate si angajabile vor fi, in cel mai optimist caz pentru Trump, egale doar pe termen foarte scurt, dupa care Iranul va capata treptat un upperhand din ce in ce mai serios si raspandit in intreaga regiune. Sigur, cand am facut o discutie similara apropo de Coreea de Nord, mi-ati raspuns cu pufnituri din nas si mi-ati explicat ca supersoldatii americani or sa mature pe jos cu lihnitii lui Kim. E drept si am mai zis, americanii vor avea superioritate tehnologica si vor distruge capabilitatile principale iraniene in cateva saptamani. Eu vorbesc insa de anul doi de razboi. Apoi de anul trei si patru si cinci si sase. E naiv sa credem ca americanii vor reusi sa loveasca Iranul atat de tare incat sa ii taie vointa de lupta in cateva saptamani, asa ca, daca se declanseaza lupta, va dura ani si ani si ani si ani.

razboiul nu este inevitabil, dar nu pare sa faca nimeni nimic ca sa-l evite. Europenii sunt in continuare complet debusolati, par sa inceapa sa inteleaga ca toate sperantele lor cum ca establishmentul american il va dresa pe Trump sunt desarte, dar ce e de facut mai departe nu stie nimeni. China n-are chef de razboi, dar nici sa se amestece daca vor niste puteri mondiale sa se sinucida prin Mesopotamia, Rusia are numai de castigat, Turcia aproape la fel, Pakistan va continua sa se reorienteze dinspre americani spre China si va intra in plasa diplomatica suveranist non interventionista promovata de chinezi, India are problemele ei si nicio miza majora in Golf. Cam astia sunt playerii si niciunul nu face ceva concret pentru a bloca razboiul.

in fine, sa vedem ce o sa se intample saptamana viitoare.

--

--