Hei Yritys, aloita mindfulness!

Elina Yrjölä
Ghostories
Published in
3 min readSep 12, 2018

On se kumma, kun ei muutos taaskaan mennyt läpi, vaikka me kaikki prosessit hiottiin ja dokumentoitiin ja arvojen ja strategian mukaiset mittaritkin sovittiin.

Tuttua? Muutoksen este on useimmiten se, ettei yritys todellisuudessa tunne itseään. Meillä on nyt ratkaisu: yritystenkin kannattaa aloittaa muodikas mindfulness!

Kun puhutaan yksilöistä, fiksuissa piireissä ymmärretään jo, etteivät sellaiset asiat kuin”menestys”,”onnistuminen”tai”onnellisuus” (mitä kukin nyt niillä tarkoittaakin) riipu vain ulospäin näkyvistä suhteellisen helposti määriteltävistä osaamisista ja pätevyyksistä tai työtavoista. Kun maailma mutkistuu, on yhä tärkeämpää tuntea itsensä, ymmärtää tunteitaan ja toimintaansa ja oppia tätä kautta toimimaan itselle sopivalla tavalla vaikeissakin tilanteissa.

Tästä on oivaltava jäsennys tuolloin Koulutusrahaston toimitusjohtajana toimineen Kati Korhonen-Yrjänheikin muutaman vuoden takaisen esityksen sivulla 7.

Lähde: Korhonen-Yrjänheikki, K. 2014, Futura

Itsensä tuntemista ja ymmärtämistä on viime vuosina alettu harjoitella esimerkiksi mindfulness-tekniikoiden avulla.

Mindfulnessia on helppo pilkata ja väheksyä, mutta oikeastaan kyse on perusasioista:

Pitää nähdä asiat radikaalin rehellisesti, hyväksyä tosiseikat ja käyttää energiansa ja aikansa siihen, mihin niitä kannattaa käyttää.

Anteeksi,mutta miten tämä on liittyvinään bisnekseen?

No siten, että jostakin syystä yrityksistä puhuttaessa jäädään edelleen kovin usein pintatasolle. Ei nähdä, että ongelmien syy on yrityksissäkin usein huono itsetuntemus.

Prosessit, mittarit, arvot ja kaikkien innokkaasti lukemat intran tiedotteet eivät nimittäin ole koko totuus. Pinnan alla on paljon sellaista, mitä yrityksessä ja sen liepeillä toimivat ihmiset eivät ehkä tiedosta, tai jos tiedostavat, eivät sano ääneen. Tai jos vielä sanovatkin, niin aika epävirallisesti. Eikä ainakaan dokumentoiden.

Tiedostamattomat ja epäviralliset asiat saattavat olla aika simppeleitä ja arkisia.

Tyyliin yrityksemme yksi arvo on tuottavuus ja toinen ihmisten kunnioittaminen, mutta silti kaikki johdosta lähtien tulevat useimmiten palaveriin myöhässä ja valmistautumattomina. Toisin sanoen eivät piittaa pätkääkään sen paremmin tuottavuudesta kuin toisten ihmisten ajastakaan.

Tiedostamattomat ja epäviralliset asiat voivat myös olla hyvinkin keskeisiä.

Jossain saattaa olla yritys, jossa on totuttu siihen, että asiat voi jättää tekemättä, ilman että siitä seuraa mitään. Jos tällaiseen yritykseen saapuu johtaja, joka ei kerta kaikkiaan hyväksy sitä, ettei lupauksia pidetä, vaan puuttuu jokaiseen laiminlyöntiin ja näyttää vielä itse esimerkkiä, asiat voivat muuttua nopeastikin. On tapahtunut kulttuurin muutos.

Kyllä, se on kulttuuria!

Sillä yrityskulttuurista tässä nimenomaan on kyse, tuosta paljon puhutusta mutta vähän ymmärretystä voimasta, joka tunnetun sutkauksen mukaan syö strategioita ja paskantaa arvoja (anteeksi,tuo loppu tuli tähän vahingossa, kun se sopii niin hyvin).

Kulttuuriin toki kuuluvat myös ne hyvin dokumentoidut osat, mutta kulttuurin käsittämätön voima piilee ennen kaikkea dokumentoimattomassa osassa.

Ja siksi yritystenkin kannattaisi alkaa harjoittaa mindfulnessia.

Yrityksille tämä ei ehkä tarkoita, että istutaan joka aamu kymmenen minuuttia hiljaa ja hengitetään sisään oikean ja ulos vasemman sieraimen kautta tai että pyritään elämään täysillä hetkessä; yritys on vähän erilainen eläin kuin yksi ihminen, vaikka yritys oikeastaan onkin olemassa vain ihmisjoukkojen ajatuksina, tunteina ja tekoina.

Sen sijaan yritys – siis yrityksessä työskentelevät ja sitä johtavat ihmiset, ehkä myös asiakkaat ja muut sidosryhmät – voisi pyrkiä tietoiseksi siitä, millainen se oikeasti on. Sitten voisi miettiä, millainen se haluaisi olla. Sen jälkeen voisi päätellä, miten siihen päästään.

Ja kun tämä vaikea ja pitkään kestävä työ on tehty, seuraava muutos todennäköisesti onnistuu.

Ghostin mindfulness-ohjelma bisnesympäristöön:

  1. Mieti – mieluusti yhdessä työkavereiden kanssa – mitä firmassanne oikeasti arvostetaan. Millaisia tekoja, ajatuksia ja ihmisiä viedään eteenpäin, millaisia ei? Arvostetaanko enemmän perinpohjaista harkintaa ja analyysia vai ripeää etenemistä? Miten virheisiin suhtaudutaan? Kun tulee uusia tehtäviä, osataanko niille järjestää aikaa ja tilaa, vai onko vanhan pyörittäminen etusijalla?
  2. Onko tämä se tapa, jolla yrityksenne parhaiten kehittyy? Jos ei, mitä pitäisi ensin muuttaa? Miten se voisi tapahtua?
  3. Onko tämä se suunta, johon sinä haluat kehittyä? Onko tämä se kulttuuri, jossa haluat olla mukana? Jos ei, mitä sinun pitäisi tehdä?
  4. Muista sekä yritystä että itseäsi kehittäessäsi vanha viisaus: kannattaa erottaa toisistaan ne asiat, joita ei voi muuttaa, ja ne, joita voi, ja hyväksyä ensin mainitut ja kohdistaa ponnistelunsa viimeksi mainittuihin. Ja kannattaa olla raatorehellinen, etenkin itselleen.
  5. Ja muistakaa hengittää. Kaikki.

--

--