Patates Soğan Değil Yazılım İhraç Edelim
Patatese soğana karşı değilim. İkisini de severim. Hatta patates soğanla da ülke olarak çok kazanabiliriz ama küresel düzen değişiyor. Artık tüm dünyayı etkileyen ve değiştiren bir yazılım sektörü var karşımızda. Dünyanın en büyük, en değerli, en stratejik şirketlerinin neredeyse tamamı yazılım/donanım şirketi.
Yazılım telefonlarımızda, bilgisayarımızda, evlerimizde, arabalarımızda, sokakta her yerde. Yazılım sektörü şu an belki de internetin ve teknik altyapının gelişmesi ve yayılmasıyla birlikte hiç olmadığı kadar büyük bir etki alanı bulmuş durumda. Facebook, Google, Apple gibi şirketler ürün ve yazılımları ile milyarlarca insana ulaşıyorlar.
Belki biz de bir gün bu ölçekte şirketler çıkarırız ama kısa vadede zirveye bakıp moral kırmamak lazım. Lokal ve özelleşmiş projeler yapabiliriz. Şirket ihtiyaçlarına, iş ihtiyaçlarına ya da kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik pek çok alanda yazılımlar geliştirilebilir.
Yazılım Sektörünün 3 Büyük Avantajı
Yazılım sektörünün birkaç büyük avantajı var.
İlki fabrika ya da altyapı yatırımlarına göre çok daha küçük bir bütçeyle bir fikir geliştirip test etmek sonra da adım adım ticarileştirmek mümkün.
İkincisi bir yazılımı fiziksel ürünlerin aksine küresel pazara sokmak ve dünyanın dört bir yanından kullanıcılara ulaşmak çok kolay. Gemiye, tıra, uçağa gerek yok. İnternet olsun yeter.
Üçüncüsü bir yazılım projesini bir kez oluşturduktan sonra onu binlerce insandan milyonlarca insana ulaştırmak fiziksel ürünlere göre çok daha kolay. Patates, soğan hasatını artırmak için ya da tekstil üretimini artırmak için onlarca dönüm araziye ve milyonlarca lira sermayeye ihtiyaç varken iyi geliştirilmiş bir yazılım projesini bu diğer sektörlere kıyasla çok daha küçük bir yatırımla yeni sunucular alarak/kiralayarak büyütüp genişletmek mümkün. Zor olan kaliteli bir yazılım ürünü geliştirmek bu olduktan sonra ölçeklendirmek çok daha kolay diğer sektörlere kıyasla. 100 kişiye hizmet veren bir yazılımı büyük harcamalar yapmadan, 1000 hatta 100.000 kişiye hizmet verecek boyuta taşımak mümkün.
Bu Ne Demek?
Yazılım sektörünün böylesi bir potansiyeli varken kesinlikle el üstünde tutulması lazım bence. Dahası yazılım bilgisi ve kodlama gibi alanlarda nitelikli olmaya, nitelikli nesiller yetiştirmeye ihtiyacımız var.