Oyun Sektörü ve Girişimcileri Buluşması Gerçekleşti!

Girişim Fabrikası
Girişim Fabrikası
3 min readOct 20, 2020
Oyun Sektörü ve Girişimcileri Buluşması

ÖzÜ Oyun Sektörü ve Girişimcileri Buluşması 15 Eylül’de oyun sektöründen önemli katılımcıların katkıları ile gerçekleşti. Özyeğin Üniversitesi TTO ve Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. İsmail Arı’nın açılış konuşması ile başlayan etkinlik oyun sektörü yatırımcıları, girişimcileri ve profesyonellerin değerli paylaşımları ile devam etti.

Oyun Sektörü ve Girişimcileri Buluşması — Açılış Konuşmaları

Birbiri ardına gerçekleşen paneller ile oyun geliştirme fikri olan fakat nasıl başlayacağı ve nasıl ilerleyeceği konusunda bilgi almak isteyenler için oldukça net/bilgilendirici mesajlar paylaşıldı.

ÖzÜ Oyun Sektörü ve Girişimcileri Buluşması Gerçekleşti

1 milyon TL’ye kadar yatırım yapıyoruz!

Yatırımcı Gözüyle Oyun Girişimleri

Girişimcilik ekosisteminin en yeni fonlarından WePlay Ventures ekibinden Yönetici Ortak Bora Koçyiğit ve Yatırım Direktörü Burak Yılmaz; sadece “Hyper Casual” oyunlara değil oyun dikeyindeki tüm startuplarla ilgilendiklerini belirttiler. Yatırım kararlarını etkileyen etmenler ile birlikte erken aşamada doğru ekiplere de yatırım yapmak istediklerini paylaştılar.

Hypercasul’da Hız çok Önemli! Bir Haftada Üç Oyun Çıkarıyoruz!

Oyun geliştirme adımları: Oyun stüdyoları nasıl çalışıyor?

Babil Studios’ta “UX Designer” olarak çalışan Alper Şişman ile Peak’te “Game Developer” olarak çalışan Murat Özçelik oyun sektörüne nasıl giriş yaptıkları anlattılar.

Fikir aşamasından bir ürüne kadar bir ürünün geliştirme, test ve yayınlanma süreçlerinden detaylıca bahseden panelistler bu sektöre girmek isteyenlere küçük projeler yaparak kendilerini geliştirmelerini önerdiler. Alper Şişman: “Oyun bitirdikten sonra oyunu teste sokuyoruz; “CPR” ve “Retention” verilerine bakıyoruz. Ardından da oyunun devam edip etmeyeceğine karar veriliyor.

Küçük hatalar yap, öğren bir daha yapma!

ÖzÜ girişimcilerinden VR oyunu geliştirme yolculuğu: “Jack Walker: Ethereal”

Rog Studios kurucu ortakları Taylan Hersek ve Burak Eran yakın zamanda Steam’de erken erişime açılacak VR oyunları “Jack Walker: Ethereal”; için kısa bir demo gösterimi yaptılar. Genç insanları ekiplerinde bulundurmaya çalıştıklarını belirten Burak Eran az sayıda ekip üyelerine sahip olmalarına rağmen, herkesin her alana girdiğine dikkat çekti. “Hızlı hızlı küçük hatalar yap, öğren, bir daha yapma” felsefesine göre hareket ettiklerini söyleyen Taylan Hersek, bu şekilde çok fazla hata yapıp çok fazla şeyin doğrusunu öğrendiklerine dikkat çekti.

Girişim Fabrikası’nda Tanıştık!

Oyun etrafında güç birliği yapan ÖzÜ girişimcileri: “Online Basketball Manager”

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi yönlendirmesi ile tanışan ÖzÜ öğrencileri Deniz İskender, Can Testere ve Lale Toprak ayrı ayrı girişimcilik deneyimlerinden ve nasıl tanıştıklarından bahsederek panele başladılar. Kısa süre içerisinde Online Basketball Manager isimli mobil oyunlarını nasıl geliştirdiklerini, takip ettikleri metrikleri ve aldıkları geri bildirimler ile oyunlarına nasıl yön verdiklerinden de bahsettiler. Play Store’da Beta olarak yayında olan oyunlarını bu aşamaya “Sıfır TL” bütçe ile getirdiklerine dikkat çeken Can Testere; yeni versiyon ile App Store’a çıkacaklarını ve pazarlama faaliyetlerini hızlandıracaklarını belirtti.

Oyunların Yerelleştirmesi Süreçlerinde Tarihten Kültüre Herşey Dikkate Alınıyor!

Global oyun şirketleri nasıl işliyor? Oyunlar nasıl yönetiliyor?

Yoozoo Games’te Lider Proje Yöneticisi olarak görev yapan Alper Küçükaslan; işletme kökenli olmasına rağmen oyun sektöründe nasıl proje yönetici olduğunu paylaştı. Bilinenin aksine oyun stüdyolarının sadece oyun tasarlama-kodlama yapmadığını oyunların dağıtım, pazarlama ve lokalizasyon süreçlerinin de çok önemli yer tuttuğunu belirtti.

Yeni oyun geliştiren “indie” geliştiricilerin “Oyunumu yayıncı firmalar ile mi yoksa kendi imkanlarımla mı yayınlamalıyım?” sorusuna bu ikilemin avantaj ve dezavantajları noktasında oldukça kapsamlı yanıtlar vererek bu noktada karar vermekte zorlanan girişimcilere ışık tuttu.

Fikir aşamasından oyunun pazara çıkışına kadar geçen süreci de detaylı şekilde anlatan Alper Küçükaslan, oyun çıktıktan sonra hedef pazar stratejilerinde de nokta atışı tavsiyeler ile dinleyenlere yol gösterdi.

Pandemide bir tek E-spor Organizasyonları Durmadı!

E-spor Olimpiyat Oyunu olacak mı? E-spor sektörünün geleceği

Flank Esports kurucu ortağı Efe Kethüda sohbete Türkiye’de ve dünyada spor sektörünün gelişiminden bahsederek başladı. Espor sektörünün sadece oyunculara değil etrafına da farklı kariyer fırsatları sunduğunu söyleyen Efe Kethüda geçmiş startup tecrübelerini Flank Esports’a nasıl aktardıkları anlattı. E-spor sektörünün potansiyeli hakkında detaylar paylaşan Efe Kethüda, E-spor’a yapacakları yeni yatırımlar hakkında da bilgi paylaştı.

15 Eylül 2020 günü gerçekleştirdiğimiz webinar’ı canlı olarak takip edemeyenler, tüm panelleri Girişim Fabrikası Youtube kanalından izleyebilirler.

Girişim Fabrikası Bülten
https://girisimfabrikasi.com/bulten

--

--

Girişim Fabrikası
Girişim Fabrikası

Girişim Fabrikası, fikir ve teknolojilerin ticarileşmesini hızlandırmak için kurulmuş destek yapısı ve 1512 TÜBİTAK BİGG Programı Uygulayıcı Kuruluşu’dur.