Değiştim, değiştin, değiştiler

Canan Ulyana Başer
Girişimcilik Vakfı
3 min readAug 6, 2020

Alışkanlıklarımız zamanla değişebilir, bu zamanın ne kadar süreceği içsel motivasyonlarımızın yanında dış etmenlere de oldukça bağımlı. Örneğin okulu bitirip çalışma hayatına geçiş yaparken bazı alışkanlıklarımız değişime uğrar. Bu senaryoda içsel motivasyonumuz üretmek, işimizi icra etmek gibi sebepler iken; dış etmenlere bakacak olursak gelecek kaygısı ya da aile baskısı gibi sebepleri gözlemleyebiliriz.

Ülkece ardımızda bıraktığımız karantina ve (maalesef) hala içinde bulunduğumuz pandemi süreci hayatlarımızda pek çok alışkanlığımızı değişime zorladı diyebiliriz. Bazı alışkanlıklarımızı bilinçli bir şekilde değiştirirken, bazılarının değiştiğinin farkına bile varmadık. Gelin bu iki tarafı örnekleriyle ele alarak inceleyelim.

Zoombombing

Pandemi sürecinin başlarından itibaren yeni iş yerimizin evimiz, yeni toplantı salonumuzun Zoom odalarımız olduğu yadsınamayacak bir gerçek. Fiziksel olarak bir araya gelemeyecek olmanın şaşkınlığını, Zoom’da geçirdiğimiz saatlerle bertaraf etmeye çalıştık. Elimizden geldiğince ve ekiplerimizin gücü yettiğince başarılı da olduk!

Uygulama kullanımlarını izleme ve karşılaştırma şirketi olan Apptopia’ya göre; Zoom için günlük indirmeler Şubat ortasında yaklaşık 1.700.000'den Mart ayı sonunda yaklaşık 2.5 milyona yükselmiş. (Bu veriye ve daha fazlasına şuradan ulaşabilirsiniz.)

Risk alma, Getir’den al

Elimiz kolumuz var çok şükür diyerekten tüm market alışverişlerimizi kendimiz yaptığımız zamanlar, daha dün gibi aklımızda. Hani meyvenin en tazesini yalnızca biz seçebilirdik? N’oldu evde uzayan toplantı saatlerinden dolayı Cuma akşamı başlayacak olan karantinayı ve eve gerekenleri almayı unuttuk mu?

Tüm o alışveriş sevdamız, haftalık market gezintilerimiz yerini ‘temassız teslimat’ seçeneğini de seçmeye bıraktı. Kapımıza kadar teslimat yapan bu uygulamaları kullanmaya o kadar alıştık ki, şimdilerde su almaya bile çıkamaz olduk. (Bu uygulamaların piyasaya çıkışı yeni olmasa bile, önemli bir kesim ilk defa bu dönemde kullanmaya başladı.)

Bu akşam çok değerli hocamızla Instagram’dan canlı yayındayız

Etkinliklere gitmeyi benim kadar sever miydiniz bilemiyorum ama pandemiden önce, ayda en az bir etkinliğe katıldığınızı varsayıyorum. Pandemi ortaya çıkınca n’oldu? Önce hepsi bir bir ertelendi, sonra aklın yolu birdir diyerek Instagram, YouTube gibi sosyal ağlar üzerinden canlı yayınlar yapılmaya başlandı.

Ara sıra zaman kaybı yaşadığımız bugünlerde, bu online etkinlikleri takip etmek bizi bir nevi zinde tutuyor. Keza sağda bulunan sohbet sekmesinden yeni insanlarla tanışmaya çalışıyor, soru sormak için mikrofon sırası beklemek yerine ‘raise hand’ butonlarından kolayca söz isteyebiliyoruz.

Ben konuları ancak sınıf atmosferinde anlayabilirim

Diyenlerin uzaktan eğitime nasıl da çabuk adapte olduklarını görmek ve eğitimde adeta yeni bir çağa tanıklık etmek oldukça güzel bir deneyimdi. Hepimiz öyle ya da böyle pandemiden önceki sistemlerimizin 21. yüzyılda yetersiz kaldığını seziyorduk. Yalnızca bir kırınım yaşanıp online eğitim devrinin tam anlamıyla başlamasının ne zaman olacağını pek kestiremiyorduk. Ancak pandemi bu konuda da baş rolü kaptı ve derslere uzaktan devam etme kararlarının çıkmasına neden oldu.

Yükselen bir trend: Vejetaryenlik

Covid-19 virüsünün Vuhan’daki et pazarından yayıldığını duyunca hepimiz epey irkilmiştik. Sonra yarasa yemeselerdi o zaman diyerek tedirginliğimizi dizginlemeye çalıştık. Çalıştık, ancak veriler dünyadaki büyük bir kesimin sebze tüketmeye yöneldiğini gösteriyor.

Hepimiz vejetaryen olursak hastalık ortadan kalkar mı, bir daha hasta olmaz mıyız? En nihayetinde protein vücudumuz için gerekli bir bileşen ancak daha dikkatli bir tüketim yoluna gitmeyi denememiz gerekmekte. Hunharca yediğimiz hamburgerlerden korona kapmamış olabiliriz ama bu bağışıklık sistemimizi iyi yönde etkilemediği gerçeğini değiştirmiyor.

- Değişen alışkanlıklarımız üzerine -

Özetle dışarı çıkmaktan alışveriş yapmaya, derslerimizin işleyişinden yediğimiz yemeklere kadar pek çok alışkanlığımız değişti. Peki ya bu dönemde senin başka hangi alışkanlıkların değişti?

--

--

Canan Ulyana Başer
Girişimcilik Vakfı

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧