Podcast#3–2.Adım: Kullanıcı İhtiyaçları ve Problemlerini Anlamak

Baran Gürcan
Girişimciye Dönüş
2 min readJun 18, 2020

Bu bölümümüzde Girişimciye Dönüş’ün 2. Adımı olan “İhtiyaç ve Problemler” üstüne konuştuk. Ayrıca;

  • Girişimlerin %90’ı neden batıyor?
  • Dünyayı değiştiren bir fikrin mi var? Peki hangi problemi çözüyor?
  • Problem nasıl keşfedilir?
  • Problem ve ihtiyaçlar nasıl doğrulanmalı?

gibi soruların cevaplarını aradık. İstersen şimdi bir de beraber göz atalım.

Girişimci olmak isteyen kişilerin aklında fikirler var, ama hangi problemi çözdüklerini bilmiyorlar. Bu noktada önemli olanın bir ihtiyaca, probleme çözüm olmak bulmak olduğunu hatırlamamız gerek.

Girişimlerin %90’ ının batmasındaki temel sebep sahanın/müşterinin ihtiyacı olmayan ve herhangi bir problemini çözmeyen ürünlerin pazara sunulmasıdır.

Bu yüzden ilk olarak bir ihtiyacı veya problemi keşfetmeni istiyoruz. Keşfi yaptıktan sonra biraz daha derinleşmek gerekiyor. “Ben bir problem yaşıyorum, herkes yaşıyordur.” dememelisin. Bunları birer hipotez gibi düşünmek lazım. Örneğin, toplu taşımaya binen insanlar hijyenden problem duyuyordur. Bunun herkes için geçerli olup olmadığını bilemeyiz. O yüzden bu hipotezi doğrulamak için sahaya çıkıp test etmen lazım.

Problemi nasıl keşfedilir?

Keşif aşamasında toplu taşıma örneğinden devam edersek, toplu taşımalara binip insanlarla konuşup bulduğun problemi test edebilirsin. Sonraki aşamada trend analizlerinde, dünyada yaşanan problemlerde, dünya risk haritası sıralamasında acaba sizin probleminiz bunu içeren bir yerde mi, bunu belirlersin. İhtiyaç ve problemi masa başı çalışmalarla da derinleştirmen gerekiyor.

İhtiyaç ve problemler adımında görsel yükleme kısmı neden var?

Kişilerin görsel yüklemesi sadece yazarak değil görsel ile de düşünmeyi sağlıyor, farklı refleksleri ve kasları çalıştırmana yardımcı oluyor. Sen o ihtiyacı nasıl tanımlıyorsun? O ihtiyaç nasıl bir ortamda yaşanıyor, bunu nasıl bir görselle gösteriyorsun? Bu sorulara cevap bulmanı sağlıyoruz. Bu yüzden fikir aşamasında görsel eklemen problemi tanımlamanda sana yardımcı oluyor.

Einstein’ ın bir sözü var: “Bir problem önüme geldiğinde zamanın %95’i problemi tanımlamaya kalan %5’i onu çözmeye ayırırım.

Sen bir problemi ne kadar kapsamlı tanımlarsan ileride çözümlerin o kadar iyi olur, kullanıcı tarafından kabul görür.

Aklını gelen, yaşadığın, gözlemlediğin her problemi yaz. Sonrasında nerelere odaklanacağını seçebilirsin. Şunu unutma, ihtiyaç ve problem her şeyin temelinde yatar. Çözümlerin değişebilir, ama çözülen problem aynıdır. Çözüme odaklanmak yerine probleme odaklan. Algılarını her zaman açık tut. ☺

Sen de doğru ihtiyaç ver problemleri nasıl keşfedeceğini öğrenmek istiyorsan Girişimciye Dönüş’e kayıt ol ve iş fikrini gerçek bir girişime dönüştürmeye başla! Girişimciye Dönüş’ün ilk 3 adımı girisimciyedonus.com’ da ücretsiz olarak seni bekliyor.

Ayrıca Medium, Instagram ve Linkedin sosyal medya hesaplarımızı da takibe alarak gelişmelerden haberdar olabilirsin.

Sevgiler,

--

--

Baran Gürcan
Girişimciye Dönüş

👾CMO @Girişimciye Dönüş - 🚀 Country Manager@GOOINN - 🥅 Founder @kalebende - 📨 baran@gooinn.co