Podcast#4 -3.adım: Problemi seç

Baran Gürcan
Girişimciye Dönüş
3 min readJul 3, 2020

--

Bu bölümde her zaman ki gibi keyifli sohbet eşliğinde, Girişimciye Dönüş’ün 3. adımının girişimci adanlarına neler sunduğunu öğrenebilirsin.

Ayrıca 2. adımda listelenmiş olan problemlerin hangisini? Nasıl önceliklendirebiliriz? Hangi problemin üzerine gidebiliriz? Gibi soruların cevaplarını da bulacaksın.

Bugüne kadar kendini tanıma, kullanıcı ihtiyaçlarını ve problemlerini anlama ve problem seçimi aşamalarını dinledin.

Şimdi ücretsiz olarak erişebileceğin bu 3 adımı deneyimlemek için tam zamanı! Girişimciye Dönüş’e kayıt ol ve iş fikrini gerçek bir girişime dönüştürmeye başla!

https://www.girisimciyedonus.com/

Problemleri nasıl önceliklendirebiliriz? Hangi problemin üstüne gidersek daha kaliteli çözümlerle girişim kurabiliriz?

Bu adımda etki ve olma olasılığı matrisini kullanmanı bekliyoruz. Bir önceki aşamada problemleri keşfedip, hipotezler yazmıştık. Bu aşamada ise, yazdığın problemlere odaklanman gerekiyor. Örneğin, 10–15 tane ihtiyaç yazdık. Bu ihtiyaçlar gerçekten bizim varsaydığın kadar büyük bir frekansla mı yaşanıyor? Yaşandığında büyük etkiler mi ortaya çıkıyor? İnsan hayatında ne kadar büyük acılara sebep oluyor? Problem seçme aşaması, bu sorulara cevap bulmanı sağlıyor. Sen, hedef kitlenin/müşterinin ne kadar büyük bir problemini çözersen o kadar büyük fayda sağlamış olursun. Bu noktada size bir o kadar sadık kullanıcılar kazanırsın. Bu matriste bunun etki ve olma olasılığını görmeni sağlayan bir araç sunuyoruz sana. Örneğin, toplu taşıma örneğinde, insanların toplu taşımaya ne kadar sıklıkla bindiğini sorgulaman lazım. Deprem, tsunami gibi doğal afetleri düşünelim. Frekansı az evet, ama etkisi çok büyük. Bu probleme yönelik bir şey bulduğunda etkisi büyük bir problemi çözmüş olursun. Matriste frekans ve etkiyi iyi yerleştirmen gerekiyor. Hem olma sıklığı, hem etkisi büyük olan problemler bulursan çok iyi olur. Bir anda 15 problemi birden çözmeye çalışırsan muhtemelen başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Etkisi büyük 1–2 problemi çözen bir çözüm seti geliştirirsen o zaman daha başarılı ve sağlam ilerlersin. Etkisi ve olma olasılığı düşük problemleri çözdüğünde belki de insanlar o problemin çözümünü farketmeyecek bile. O yüzden böyle problemlere kafa yorarak vakit harcamak yerine, matriste etkisi ve olma sıklığı büyük problemlere odaklanmalısın.

Matriste hangi taraftaki problemler girişimcilik tarafında hızlı ilerleyebiliyor?

Problemin etkisi çok önemli, ama etkisi düşük olsa da sürekli göz önünde olan problemleri de çözme yönüne gidilebilir. Tam tersine çok sık yaşanmasa da etkisi büyük olan problemleri de çözmek isteyen girişimciler oluyor. Kesinlikle doğrusu veya yanlışı yok. Biz tercihen, daha sık yaşanan, etkisi orta düzeyde olan problemleri çözmeye daha yakın oluyoruz. İnsanların her gün yaşadığı probleme/acıya çözüm olmak daha etkili geliyor. Etkisi büyük, olma sıklığı az olan girişimlerde, kişiler problemi daha derinlemesine düşünmeli, sabırlı bir şekilde çözüme odaklanmalıdır. Problemin içinize sinmesi ve yetkinliğinize uygun olması da önemli bir noktadır Ayrıca öz motivasyonunuzu da sağlamalısınız.

Özetle bu Girişimciye Dönüş’ün 3. adımında, bir önceki adımda listelediğimiz problemlerin etki ve olma olasılıklarını inceliyoruz. Sonrasında matriste ilgili yerlere koyuyoruz. Öncelik olarak etkisi ve olma olasılığı yüksek problemlerle yolumuza devam ediyoruz. Sonraki aşamalarda müşteri görüşmelerinde etkisinin aslında o kadar da büyük olmadığını farkettiysek problemi değiştirip, diğer problemlerle de ilerleyebiliriz.

Bu ilk 3 adıma Girişimciye Dönüş’ ten ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Eğer bir problem keşfettiyseniz, ilk üç adım ile probleminizi test edip, geri dönüşler alabilirsiniz. Neyi bekliyorsunuz? Fikrinizi içinizde tutmak yerine, harekete geçin!

Sen de doğru ihtiyaç ver problemleri nasıl keşfedeceğini öğrenmek istiyorsan Girişimciye Dönüş’e kayıt ol ve iş fikrini gerçek bir girişime dönüştürmeye başla! Girişimciye Dönüş’ün ilk 3 adımı girisimciyedonus.com’ da ücretsiz olarak seni bekliyor.

Ayrıca Medium, Instagram ve Linkedin sosyal medya hesaplarımızı da takibe alarak gelişmelerden haberdar olabilirsin.

Sevgiler,

--

--

Baran Gürcan
Girişimciye Dönüş

👾CMO @Girişimciye Dönüş - 🚀 Country Manager@GOOINN - 🥅 Founder @kalebende - 📨 baran@gooinn.co