Yazmasam olmaz!

Bora Yılmaz
Girişimciye Tüyo
Published in
2 min readMar 9, 2020

Yaz(a)mıyorum bir süredir. Tam yazayım diye elimi atıyorum, vazgeçiyorum. Hep griden karaya bulutlar. Şu ara kim takar ki girişimi, girişimciyi, girişimciliği diyorum, kimin umrunda ki diyorum…

Hata ediyorum!

Global Entrepreneurship Monitor 2010 Global Report’dan aldığım alttaki grafik şunu söylüyor: Ülke kişi başı gelir ile o ülkedeki erken aşama girişimcilik aktivitesi arasındaki ilişki V şeklinde. Yani, girişimcilik aktivitesi iki durumda; kişi başı gelir azaldığında ya da kişi başı gelir arttığında yükseliyor.

Gelir azaldığında ülke içinde girişimciliği ‘iş ihtiyacı ve temel altyapı eksikleri’; gelir arttığında ise ‘inovasyon ve yüksek katma değerli girişimcilik’ sürüklüyor. Yani insanlar iş bulamadığında girişimciliğe yöneliyor, biraz da mecbur kalıyor:

Grafik 2010 yılına ait, Türkiye ~15.000$ kişi başı gelir satın alma gücü paritesi (GSYH(SGP)) ile yaklaşık %9 civarı görünüyor. TUİK’in açıkladığı 2010 kişi başı gelir 10.079$, 2019 kişi başı gelir ise 9.127$ Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 2010 SGP 17.232$, 2018 SGP 28.384$

Yani, 2010'a göre kişi başı artık daha az kazanıyoruz, ama alım gücümüz artmış. Kabaca, bir Amerikalı bizim aldıklarımıza ülkesinde 28 bin dolar öder gibi okuyabilirsin bunu (Yurtdışından gelen dövizi ile burada krallar gibi yaşar diyoruz ya, o konu).

Ama kişi başı gelir düşüşünü artan nüfus ve artan işsizlik (azalan iş imkanları) ile düşününce, grafiğin sol tarafına kaydığımız aşikar: Yeni iş imkanları yaratmaya mecburuz! Bu sebeple de doğal evrime ek olarak girişimci aktivitesini hızlandırmaya, arttırmaya mecburuz!

SGP sebebi ile grafiğin sağına kaydığımızı varsayarsak da katma değerli inovasyonla GDP’yi arttırmak için girişimciliği arttırmalıyız ki daha zengin bir ülke olup, daha katma değerli işlerle daha zengin olalım. Ancak para bolken marsa roket için ‘girişimcilik’ ayırabiliyorsun.

Her iki durumda da girişimciliği özendirmek, geliştirmek, girişimcilerin bilgi ve beceri seviyesini arttırmak, daha çok yatırım yapmak…

Ekosistemi bu haliyle bırakmamak zorundayız!

O yüzden (en azından) yazmaya devam!

--

--