İki Günde Mobil Uygulama Geliştirmek

Muhammet İkbal Yaşar
GISEra
Published in
3 min readApr 23, 2020

Aslında iki gün derken hafta sonunu kastediyorum. Cuma akşamından başlayıp pazartesi sabahına doğru tamamlanmış bir mobil uygulamadan bahsedeceğim. Esas amacım bu kadar kısa sürede mobil uygulama geliştirmenin detaylarını paylaşmak. Hep bir dostumun sözü gelir aklıma; kendisine bana zor gelen konulardan bahsedince “atla deve değil” der içimi rahatlatırdı. Bende size böyle söyleyeceğim, baştan sona bir uygulama yapmak atla deve değil…

Bu yazıyı yazmamdaki motivasyonum tamamen budur.

Ön edit: Bu yaptığım çalışma ve size anlattığım 2 günlük bölüm uygulamanın store hazırlıkları, kod güvenliği, network güvenliği vb gibi kısımlarının olmadığı halidir. Yani store üzerinde yayınlanacak uygulamalarda yapılması gereken farklı işlem adımları var. Bunları da dahil edersek zaman uzayabilir. Bu yazımdaki iki günlük kısmı; uygulamanın fikir aşamasından tasarımlarının hazırlanmasına, uygulamanın kodlanmasına, telefonda çalışır ve yayına hazır hale getirilmesi süresi olarak düşünebiliriz. Store giriş bilgi ve görsellerini hazırlamak, onaya göndermek ve o süreci yönetmek bile bir zaman, yanlış anlaşılmasın diye bu 2 günün detayını vermek istedim :)

Gelelim uygulamamıza. Bildiğiniz gibi dünya ve ülkemiz ciddi bir süreçten geçiyor. Korona virüsü hayatımızı olumsuz etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Hepimizin duası en kısa sürede sağlıklı günlere kavuşmak diyerek konuya gireyim.

Düşüncemiz şuydu: Korona gündemiyle alakalı basit bir uygulama yapmalıyım. Bu uygulama iki modülden oluşmalı. Birinci modülü harita olmalı ve harita üzerinde tüm ülke ve şehirlerin vaka sayısı, iyileşen ve vefat eden hastaların sayısını görmeliyim. Diğer bir modülde ise bu bilgileri daha kapsamlı olarak liste şeklinde görmeli, ülkelerin şehir detaylarına inerek sayısal değerleri görüp, iyileşme ve ölüm oranlarını hesaplayıp kullanıcılara göstermeliyim. Aynı zamanda açıklanan günlük sayısal değerleri de bildirim atarak kullanıcılara haber vermeliyim.

Peki nereden başlamalıyım

Evet yukarıda belirttiğim basit özelliklerin dünya ölçeğinde verisini oluşturmak gerçekten zor, hatta bizim oluşturmamız imkansız. Ama bu verileri açık kaynak olarak sunan web siteleri mevcut. Bizde açık kaynaklı yayınlanan verilerden bu bilgileri sağlamanın en kestirme yol olacağını düşünüp böyle bir servis temin ettik.

Bu konuda bir örnek verecek olursak Cumhurbaşkanlığının yayınlamış olduğu korona takip web uygulaması, verilerini internet üzerinde açık kaynaklı olarak yayınlanan verilerden temin ettiğini belirtmektedir.

ilgili web site

Sıfırdan mobil uygulama geliştirmek üzerine yazdığım yazımda veri temini yöntemlerinden bahsetmiştim. Burada veriler için hazır bir servis kullandığımı belirtmek isterim.

Uygulamada ne yapacağım belli, verilerim hazır. Geriye tasarım, kodlama ve yayınlama süreçleri kalıyor. Uygulama tasarımını Sketch isimli çizim programıyla yapıyoruz. Burada dipnot belirteyim, tasarım sadece kodlarken açıp baktığınız, ölçülerden yararlandığınız bir döküman oluyor. Tasarımı doğrudan koda alma gibi bir durum söz konusu değil. Bununla alakalı farklı uygulamalar son zamanlarda kendinden söz ettirse de, tam anlamıyla randıman alındığını söyleyemem.

Uygulama Tasarımı

Tasarım yaparken uygulamanın gece (dark) ve gündüz (light)özelliklerini desteklemesini düşünerek iki farklı görünüşünü de hazırladık.

Tasarım tamamlanınca kodlama aşamasına geçmiş olduk. MVVM mimarisi kullanarak uygulamamızı geliştirdik. Burada detaya girmeyeceğim. iOS projesi kodlarını GitHub üzerinden paylaşıyorum. İlgilenen arkadaşlar inceleyip bakabilirler. Uygulama geliştirme süreci tamamlanınca sıra yayınlamaya geliyor.

Burada şunu belirtmem gerek. Korona ile ilgili uygulama geliştirip, Apple Store ve Google Play üzerinde yayınlamak sağlık bakanlığı veya sağlık kuruluşu olma zorunluluğu getiriyor. Yani uygulama mağazaları konunun hassasiyetinden dolayı bu tarz uygulamaları sadece yetkili kurumların resmi hesaplarından yayınlanmasına izin veriyor. Bireysel hesaplardan izin verilmiyor.

Store için ekran görüntüleri hazırlama adımına geçiyoruz. Bu kısımda ekran görüntülerimizi mağazalardaki uygulama görselleri standardında hazırlıyoruz. Örnek resimleri paylaşıyorum.

Store tanıtım görselleri

Evet bu kısımda tamamlandığına göre size sadece uygulamayı yayınla butonuna basmak kalıyor :)

Uygulamadan kısa bir görüntü paylaşayım.

Evet bir yazının daha sonuna geldik. Aklınıza takılan şeyleri sormaktan çekinmeyin, bilgim yettiğince cevaplamak isterim.

ikbalyasar@gmail.com dan bana ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

--

--