Wat kan spel betekenen voor jonge ontwerpers? Ben Schouten

Ben Schouten is Lector Games & Play aan de Hogeschool van Amsterdam en houdt zich met citizen empowerment: het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om de burger door play greep te laten krijgen op het dagelijks leven in ons digitale tijdperk. We vroegen hem of spel, voor de Design-a-thon methodiek van social design kan betekenen.

Volgens Schouten kan play design thinking versterken. Design thinking leert je te itereren, kleine stappen te zetten, groot te denken en creatief te zijn. Spel motiveert en stimuleert participatie, argumentatie en het kritisch denken. Spel leert je om in actie te komen. De veilige omgeving maakt dat je vrij kunt experimenteren. Je oefent met je gedrag, verandert van rol, wisselt van perspectief en onderhandelt. Je speelt als het ware met je probleem eigenaarschap. Of zoals Schouten het zegt: “Net doen alsof je Master of The Universe bent, laat je je eigen probleemoplossend vermogen zien. Dat noem ik het Het Kijk Mij Nou Effect!”

Plastic Soup, Global Warming, Honger: we krijgen de grote ‘wicked problems’ van deze tijd krijgen niet opgelost met onze standaard methoden. Dat vraagt om innovatie van ons eigen probleemoplossend vermogen. Spel het geeft je de kans om je probleemoplossend vermogen te vergroten. En alle nieuwe digitale technologie biedt uitkomst met haar grote bereik en interactie mogelijkheden. Maar de interactie die we nu uit die technologie halen is nog flinterdun. Er is veel meer mogelijk.

Een mooi voorbeeld is World of Citycraft een on- en offline spel voor het ontwerpen van een stedelijk gebied waarin alle spelers, de gemeente, de ontwikkelaars, de architecten, de toekomstige bewoners en de buren, bij elkaar worden gebracht. Play the City biedt nieuwe perspectieven voor stedelijke ontwikkelingsvraagstukken door de mogelijkheden van games en social media toe te voegen aan het ontwikkelingsproces om zo meer ruimte te maken voor bewonersparticipatie en open onderhandelingen.

Social Design, Design Thinking, Play zijn allemaal perspectieven waarmee mensen samen sociaal maatschappelijke problemen kunnen oplossen. Daar zit de potentie en de ruimte voor die innovatie van ons probleemoplossend vermogen. Daar valt nog een wereld te winnen!

meer zien: Children’s Design-a-Thon @ www.designathon.nl