Global Shapers öppnar hubb i Malmö

En grupp unga ledare samlas för att skapa lokal samhällsförbättring, med siktet inställt på mångfald.

nder Sveriges nationaldag, den 6/6, samlades 9 unga ledare inom akademin, företagsvärlden och civilsamhället för att ta första steget i form av en nyformad grupp signerat namnet Global Shapers Malmo.

Global Shapers är ett initiativ av World Economic Forum för unga ledare med mål att skapa global förändring genom lokal förändring. Global Shapers har en otrolig mångfald med över 8400 medlemmar i 395 hubbar spridda över 156 länder. Men det som är gemensamt för alla är viljan och målet att skapa en positiv förändring i samhället.

Intresset föddes ur Stockholmshubben

Gnistan till att starta en hubb i Malmö av Global Shapers Community började när malmöhubbens initiativtagare och kurator Leo Wallin kom i kontakt med hubben i Stockholm genom ett nätverk för unga företagare.

“Jag kom i kontakt med Stockholmshubben där jag först var medlem genom ett initiativ för young professionals, som jag även var med och startade upp. När jag hörde om vilken otrolig organisation det var ville jag vara med på resan.” berättar Leo Wallin.

Med ett tydligt intresse men ansökningar

Med ett stort intresse i form av ansökningar att ansluta till hubben har slutligen en grupp individer handplockats ut bestående av entreprenörer med bland annat bakgrund inom design, projektledning, affärsutveckling och AI för att nämna några.

“När jag fick höra att det skulle öppna en Malmöhubb av Global Shapers blev jag direkt väldigt intresserad, och såg en möjlighet att tillsammans med en grupp kompetenta individer ta fram och verkställa projekt som påverkar samhället på ett positivt sätt i form av samhällsförbättring.” berättar anslutande mat- och samhällsentreprenören Pierre Orsander.

En liten stad med möjlighet till snabb förändring

Malmö är en unik stad inte bara i Sverige utan även i hela världen. I Malmö finns människor från 186 länder representerade, vilket gör staden till världens fjärde mest internationella i världen direkt efter New York, Washington och London. Och detta med den globalt sett blygsamma befolkningsmängden på 339 000 invånare, vilket gör att Malmö har en potential att vara mer snabb-rörlig än andra, större, städer.

“Med den tekniska utvecklingen inom transport och digitalisering kommer vi oundvikligen komma närmre varandra i världen. Det är inte helt utan utmaningar. Och om vi kan få rätt på några delar av det här i Malmö och dra lärdomar av det, kan vi sprida bra idéer ut i resten av världen” berättar Leo Wallin.

Siktet inställt att påverka mångfalden i Malmö

Det man ser fram emot mest i hubben för Malmö är att börja skissa på de första projekten man vill ta fram, och att komma i kontakt med personer och organisationer som vill vara med och göra en positiv skillnad i Malmö.

Vad vi kommer att göra för olika projekt får vi se framöver. Men vi har redan nu satt siktet på att påverka mångfalden i Malmö.” berättar Leo Wallin.

Sedan jordbävningen i Nepal 2015 har den lokala Nepal-hubben engagerat partners för att skapa en påverkan efter katastrofen, vilket man gjort i form av igångsättande kring bygge av 10 semi-permanenta skolor. Hubben i Sacramento har även kört igång en cykel-utmaning där man cyklar 800 km på en månad för att visa värdet av grön mobilitet i Kalifornien.

Stor glädje från Stockholm över en systerhubb i Malmö

Jacob Larsson, kurator för Stockholmshubben, ser positivt på att ännu en hubb öppnar upp i Sverige, och specifikt just i Malmö.

“Det känns otroligt kul att redan efter ett år i Stockholm se en systerhubb i Malmö. Malmö är en av Sveriges viktigaste städer som konstant visar på stor utveckling men med dess utmaningar. Att få en global shapers klubb som kan tackla och vidareutveckla stadens inkluderingsarbete likväl nätverk som gynnar alla är viktigt. Vi ser även Malmö som en viktig strategisk punkt för att stärka vårt internationella samarbete” berättar Jacob.

Man har redan nu i Malmö- och Stockholmshubben börjat se om man kan hitta synergier i kommande projekt framöver.

Anslutande medlemmar

 • Leo Wallin Initativtagare Global Shapers Malmo, affärsutvecklarkonsult
 • Pierre Orsander, Specialist inom användarupplevelse /mat- & samhällsentreprenör
 • Aylin Daut Projektledare
 • Fredrik Hermodsson Projektledare inom företagstransformation
 • Siavosh Derakhti Entreprenör
 • Prajit Datta AI-forskare
 • Grace Avila Casanova Specialist inom social påverkan
 • Hugo Dürr Specialist inom global- och samhällshälsa
 • Izabelle Bäckström Doktorand i innovationsledning
 • Vlora Makolli Verksamhetsutvecklare
 • Jacob Larsson Specialist inom rekrytering och urval

Presskontakt

Leo Wallin Kurator och initiativtagare, Global Shapers Malmo

Email: globalshapersmalmo@gmail.com

Länkar

Instagram: @globalshapersmalmo Facebook: fb.com/globalshapersmalmo Hemsida: globalshapers.org/hubs/malmo-hub

Global Shapers Malmo

Press Room of Global Shapers Malmo

Pierre Orsander

Written by

Art Director & UX Specialist at NetRelations. UX Writer at Medium. Fascination for Design + Psychology. Also a foodie & entrepreneur.

Global Shapers Malmo

Press Room of Global Shapers Malmo