Kullanıcıdan Bilgi Almak

Gökhan YAVAŞ
gokhanyavas
Published in
1 min readDec 8, 2016

Python programlama dilinde kullanıcıdan veri alıp, yazdığımız programları tek taraflı olmaktan kurtarmayı sağlayan input() fonksiyonunu inceleyeceğiz. Kullanıcıdan sadece veri almayı değil, aldığımız bu veriyi programda nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz.

Input() Fonksiyonu

Önceki derslerimizde öğrendiğimiz print(), len(), open() gibi bir fonksiyondur input() fonksiyonu. Gelin şimdi bir örnekle konuyu pekiştirelim.

isim = input("İsminiz nedir? ")
yas = input("Yasiniz nedir? ")
print("Merhaba", isim, "demek", yas ,"yasindasin")
Çıktı:İsminiz nedir? Gokhan
Yasiniz nedir? 27
Merhaba Gokhan demek 27 yasindasin
Diğer fonksiyonlarda olduğu gibi input() fonksiyonunda da parantez içine parametre yazıyoruz. Bu parametre kullanıcıya sorulacak soruları gösteriyor. Farklı bir örnek olması açısından alttaki kod blogunu inceleyelim.
#yarı çapı dışardan girilen bir dairenin çevresini ve alanını bulan program.#pi degiskenimizi tanimliyoruz
pi = 3.14
#kullanicidan yaricap degerini aliyoruz
cap = input("Yaricapi girin :")
#tip donusumu yapiyoruz
dairenin_capi = int(cap)
#dairenin cevresini hesapliyoruz
cevre = 2 * pi * dairenin_capi
#dairenin alanini hesapliyoruz
alan = pi * dairenin_capi * dairenin_capi
#sonucu yazdiriyoruz
print("Dairenin Cap Olcusu :",cevre, 'Dairenin Alan Olcusu', alan)
Kodları inceleyip çalıştırdınız fakat dikkatinizi çeken birşeyler olmalı.. int(cap) Bu fonksiyon haricinde yukarıdaki kodları anlayabilecek kadar python öğrendiğimizi umuyorum. int() fonksiyonunu neden kulladığımızı belirtmek gerekirse, programımızda aritmetik işlemlerin düzgün yapılmasını sağlamak amacıyla kullandık. Eğer tip dönüşümü olmasaydı programımız hata verecekti. Hatayı deneyip görebilirsiniz.
# işareti python programlamada yorum satırları yazmamızı sağlar. Kod bloglarını etkisizleştirmede ve süsleme yapma işleminde kullanılmaktadır.bir sonraki yazımda Python'da Tip Dönüşümlerinden bahsedeceğim.

--

--