PL/SQL Programlama — 2 — Değişkenler ve Koşullu Mantık
Bu yazımda, PL/SQL’de Değişkenleri ve Koşullu Mantık konularını inceleyeceğiz. Bu yazının sonunda PL/SQL programlamada Değişkenlerin nasıl tanımlandığını ve Tiplerini ayrıca Koşullu Mantığın ne olduğunu öğrenmiş olacaksınız. Hazırsanız başlayalım:
Variables and Types (Değişkenler ve Tipleri)
Değişkenleri DECLARE bloğunda ifade ediyoruz. Bir önceki konumuzdaki son örnekte mesaj isminde bir değişken ve tipi tanımladık. Yani:
mesaj varchar2(20):= 'Merhaba, Dünya!';
Buradaki varchar2 değişkenimizin tipidir. İlk yazımda belirttiğim gibi SQL yazılarımda tiplerden bahsettiğim için tekrar konuya girmeyeceğim.
Conditional Logic (Koşullu Mantık)
Koşullu ifadeler, Tıpkı programlama dillerinde olduğu gibi PL/SQL programlamada geçerlidir. IF, THEN, ELSE, ELSIF ve END IF kelimeleri koşullu ifadeler için kullanılmaktadır.
Koşullu bir ifade için syntax:
IF condition1 THEN
statements1
ELSIF condition2 THEN
statements2
ELSE
statements3
END IF;
Şimdi bu söz dizimini daha iyi kavrayabilmek için aşağıdaki örneği inceleyelim:
DECLARE
yas NUMBER := &yasgir;BEGIN
IF yas<15 THEN
dbms_output.put_line('küçük');
elsif yas<25 THEN
dbms_output.put_line('orta');
elsif yas<40 THEN
dbms_output.put_line('orta büyük');
ELSE
dbms_output.put_line('büyük');
END IF;
END;
yas adında bir değişken tanımlayıp açılır pencere ile kullanıcıdan yaş bilgisi aldık. Ardından girilen değeri kontrol edip ekrana sonucu yazdık.Oracle SQL Developer aracı ile pl/sql kodunu çalıştırdıysanız sonucu göremeyebilirsiniz. Bunun için View - DBMS Output yolunu izleyerek çıktı penceresini aktif edebilirisiniz.
SQL*Plus:
Oracle sorgularını çalıştırmak için komut satırında çalışan araçtır. DBA dostudur kendisi. SQL*Plus'ı başlatmak için Başlat - Çalıştır - CMD yazarak komut satırını çalıştırın. Açılan komut penceresine sqlplus yazın ve Enter tuşuna basın. Ardından hangi kullanıcı ile login olmak istiyorsanız adını ve şifresini girin. Bağlantı işlemi başarılı olduysa yetkili tablolar üzerinde işlem yapabilirsiniz.Şimdi, PL/SQL konumuza geri dönelim. SQL*Plus üzerinde SQL veya PL/SQL dosyasını çalıştırmak istersek aşağıdaki adımları izlemek gerekir.
- SQL veya PL/SQL programınıza ait kodları içeren dosya isim verilerek kaydedilir.
- sqlplus aracına bağlanılır.
- @ C:\SQL\dosyaadi.sql komutu ile program çalıştırılır.
C dizini altındaki SQL klasörüne kaydettiğimden dolayı bu yolu verdim. Siz dosyanızı nereye kayıt ettiyseniz o yolu belirtmeniz gerekir.
Bir sonraki konumuz olan Döngüler (Loops) 'de görüşmek üzere :)