Transact-SQL (T-SQL) Nedir?

Gökhan YAVAŞ
gokhanyavas
Published in
2 min readApr 11, 2017

Merhaba,

Bu kategoride, veritabanı mantığının ana dili olarak nitelendirebileceğimiz olan Transact-SQL (T-SQL) dilinden bahsedeceğim.

SQL Nedir?

Açılımı Structured Query Language (Yapısal Sorgu Dili) olan SQL; Veritabanımızda bulunan tablolardaki verileri çekip görüntülemek için kullanılır. Bunun yanı sıra tablo yaratmak veya varolan tablolar üzerinde modifiye etmek amacıylada kullanılır.

Veritabanında var olan bilgileri kullanarak analiz & raporlama yapmak isteyenler , SQL sorguları sayesinde kolayca yapabilirler. Bir diğer güzel yanı ise veritabanı destekli uygulamalar geliştiren yazılımcılar, SQL dilini doğru kullandıkları takdirde, karışık algoritmalardan kurtularak işin zor tarafını SQL’e bırakabilirler.

SQL dünya çapında kabul edilmiş ve bir çok firma tarafından, bütün veritabanları tarafından %100 desteklenen bir dildir. Bir programlama dili demek yanlış olur. Dilin tamamı İngilizce temelli olduğu için İngilizce bilgisine sahipseniz öğrenmeniz daha kolay olur.

Transact-SQL (T-SQL)

Transact-SQL yani T-SQL Microsoft SQL Server veritabanı için kullanılan sorgulama diline verilen isimdir. Oracle veritabanında kullanılan SQL ile arasında komut farkları bulunmaktadır. Oracle SQL üzerine yazdığım makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

T-SQL ile sorguları çalıştırmak için Management Studio ile SQL Server’a erişmeniz gerekmektedir. T-SQL kodlarını yazmak için Microsoft SQL Server’ı buradan indirebilirsiniz. Kurulumunun nasıl yapıldığını içeren videolara Youtube üzerinden erişebilirsiniz. Ben buradaki anlatımlarımı Northwind veritabanı üzerinden yapacağımdan dolayı sizlerin konuyu, yazdığım sorguları daha iyi anlayabilmesi için bu örnek veritabanını SQL Server’a import etmeniz gerekiyor. İlgili veritabanını buradan indirip import edebilirsiniz.

SQL komutları kullanım amaçlarına göre 3 gruba ayrılır;

Data Manipulation Language-DML (Veri İşleme Dili):

Veritabanına yeni veri ekleme, var olanları güncelleme, silme işlemleri DML kullanarak yapılır. DML(Data Manipulation Language) Veri İşleme Dili anlamına gelmektedir. DML komutları 4 başlıktan oluşur;

  1. SELECT
  2. UPDATE
  3. DELETE
  4. INSERT

Bu başlıkların ne işe yaradığını örneklerimizle ilerleyen konularda inceleyeceğiz.

Data Definition Language-DDL (Veri Tanımlama Dili):

Veri Tanımlama Dili (DDL) yani Data Definition Language, veritabanı veya tablo oluşturmayı, silmeyi ve üzerinde değişiklik yapmaya sağlayan ifadelerdir.

Üç temel komuttan oluşur:

  1. CREATE
  2. ALTER
  3. DROP

Data Control Language-DCL (Veri Kontrol Dili):

Veri Kontrol Dili (DCL) yani Data Control Language, veritabanında bir kullanıcıyı, rolünü ve izinlerini düzenlenmesini sağlayan ifadelerdir. SQL Server’da varsayılan (default) olarak yetki sahibi olan gruplar: sysadmin , dbcreator , db_owner , db_securityadmin ‘dir.

Üç temel komuttan oluşur:

  1. GRANT
  2. DENY
  3. REVOKE

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

--

--