Golden Egg Check
Published in

Golden Egg Check

Corné Jansen (Inkef Capital): ‘Wij durven vroeg in te stappen bij startups waarvan we spectaculaire resultaten verwachten’

Dit is At The Money, een twee-wekelijkse podcast van Golden Egg Check, waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen en investeerders die in dat soort startups en scale-ups investeren. Dit keer een gesprek met Corné Jansen, Partner bij Inkef Capital.

Corné Jansen, Partner bij Inkef Capital

Veel Nederlandse startups die echt een groot succes worden, hebben Nederlandse venture capital investeerders overgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan Adyen en Elastic. Corné Jansen van Inkef Capital wil die boot niet langer missen. “Wij bouwen aan een platform om wél naar startups met een soortgelijk potentieel te kijken en daarin mee te kunnen doen, de lead te nemen zelfs. Wij willen meer deals doen die buitengewone resultaten kunnen genereren.”

Corné heeft geen achtergrond als tech-founder maar komt uit de wereld van investment banking vandaan, waar hij technologiebedrijven begeleidde in hun beursgang of strategische verkoop. Dát stukje van de levenscyclus van een bedrijf, toch vaak het summum voor startups en hun investeerders, kent hij dus wel. Maar hij wilde liever langer met ondernemers optrekken. “Je gaat na zo’n transactie een keer heel lekker en heel duur met elkaar eten, maar de samenwerking stopt dan. Als investeerder kun je meer en vooral over een langere tijd impact maken, zeker in de eerste fase van een bedrijf. Founders bellen jou als eerste als ze tegen problemen aanlopen. Dat leek me heel tof.”

Wil je Corné horen vertellen over hoe hij met Inkef in de volgende generatie unicorns wil investeren? En tegen welke venture capital investeerders hij opkijkt? Beluister dan de At The Money podcast-aflevering met Corné Jansen en Thomas Mensink (49 min). Dat kan o.a. via SoundCloud, Spotify en Apple Podcasts.

Pensioengeld laten renderen

Uiteindelijk is Corné via growth equity, waarin hij investeerde in groeibedrijven met al een omzet van tientallen miljoenen, terecht gekomen in venture capital. Hij is nu Partner bij Inkef Capital, een groot Nederland fonds dat pensioengeld van ABP investeert in Europese startups. Inkef investeert enerzijds in life sciences bedrijven en anderzijds in technologiebedrijven, met name in B2B SaaS en fintech. Uniek aan hun fonds is dat de looptijd niet 10 jaar is, zoals gebruikelijk, maar zelfs 20 jaar. Hierdoor hebben ze veel meer tijd om hun investeringen uit te bouwen en te laten renderen.

Steeds vaker investeert Inkef ook buiten Nederland. Levert dat geen conflict op met de aandeelhouders? Corné: “APG gelooft in onze strategie. We worden afgerekend op rendement, maar inderdaad; impact op de Nederlandse innovatie-economie is ook belangrijk. We hebben een internationaal netwerk nodig om echt iets te kunnen betekenen voor de founders waarin we investeren. Maar ook om toptalent aan ons te binden — zowel in onze eigen organisatie als in de bedrijven waarin we investeren, loont het om pan-Europees te kunnen investeren.”

Op zoek naar de nieuwe generatie unicorns

Want de pareltjes kunnen overal vandaan komen. Maar zelfs als ze uit Nederland komen, is het lastig gebleken voor Nederlandse VCs om erin te kunnen investeren. Succesverhalen als Adyen en Elastic hebben geen Nederlands venture capital opgehaald.

Als enige Nederlandse VC heeft Inkef in Gitlab geïnvesteerd, de unicorn met Nederlands tintje. En onlangs is Inkef ingestapt in een ronde van $11 miljoen in Remote. Hoe zorgt Corné dat hij wel toegang heeft tot dat soort topbedrijven?

“Je moet grotere investeringen kunnen doen. En ook vroeger in durven stappen. Het spotten van de buitencategorie founders en bedrijven is extreem moeilijk maar daar willen we wel op in zetten. Veel komt binnen via ons netwerk van portfoliobedrijven, dat zijn onze beste ambassadeurs. En we moeten dat soort bedrijven meer bieden dan alleen geld, want over het algemeen zullen ze meer aanbiedingen krijgen. We worden er steeds beter in.”

Lees/ luister ook:

‘Startups worden nu meer afgerekend op capital efficiency’

In de podcast-aflevering geeft Corné ook adviezen aan ondernemers die voor hun startup geld willen ophalen om op te schalen. Hij zegt onder andere dat executie extreem belangrijk is: “In Nederland heerst een cultuur van polderen en consensus. Maar dat is misschien niet de beste manier om internationale bedrijven te bouwen. Je moet als ondernemer snel en veel besluiten nemen, en accepteren dat je dan ook fouten maakt. De snelheid van handelen geeft een enorme winst. Ik zie ook veel portfoliobedrijven daarmee worstelen.”

Corné ziet een duidelijke splitsing in de markt. “Je hebt aan de ene kant bedrijven die bezig zijn met een investeringsronde en maanden aan het leuren zijn voor een of twee term sheets. En aan de andere kant zijn er startups die binnen een week 12 term sheets ontvangen. Daar lijkt weinig tussenin te zitten. Iedereen zit achter die laatste partij aan, inclusief wij. Dan nummer één worden is niet eenvoudig voor ons als investeerder. Ook daarom kiezen we ervoor om soms al wat vroeger in te stappen.”

De impact van corona op fundraising komt ook ter sprake. Corné: “Besef dat nu de wereld nu anders is dan een half jaar geleden. Toen kon je misschien met een mooi verhaal geld ophalen. Nu is ‘capital efficiency’ veel belangrijker; hoeveel geld heb je nodig om tot een bepaalde omzet of milestones te komen? Daar zullen alle investeerders heel kritisch naar kijken en startups ook op afrekenen. Zorg er daarom voor dat je iedere cent om blijft draaien.”

👏 Vond je dit artikel/ de podcast de moeite waard? Geef het dan een ‘applausje’, deel het op LinkedIn en/of laat een review achter in je podcast-app, zodat anderen het ook kunnen vinden.

🚀 Ben jij met je startup of scale-up op zoek naar funding en wil je het gesprek met ons aangaan? Meld je aan voor StartupRoulette, ons maandelijks online speeddate event voor startups en investeerders, en/of stuur een berichtje naar atthemoney@goldeneggcheck.com.

🤩 Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van At The Money waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen? Volg dan ons blog of volg mij (Thomas Mensink) op Medium bovenaan dit artikel. En abonneer je natuurlijk even op onze podcast!

--

--

--

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Thomas Mensink

Thomas Mensink

Startup analyst at Golden Egg Check (@goldeneggcheck). Bridging the gap between tech startups and VCs.

More from Medium

Treinta raises $46M in Series A

My own experience choosing who to partner with in venture capital

Why we invested in Agrizy

Event Recap: Venture Summit