Golden Egg Check
Published in

Golden Egg Check

Felice Verduyn (LSP): ‘Model van investeren in biotech heeft zich ruimschoots bewezen’

Dit is At The Money, een twee-wekelijkse podcast van Golden Egg Check, waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen en investeerders die in dat soort startups en scale-ups investeren. Dit keer een gesprek met Felice Verduyn — Van Weegen, Investment Manager bij LSP.

Felice Verduyn — Van Weegen, Investment Manager bij LSP

LSP is een van de oudste en grootste health investeerders van Europa. Het team investeert in en ondersteunt life sciences bedrijven en dat begint vaak bij een professor met een patent. Voor neurowetenschapper Felice Verduyn — Van Weegen komen bij LSP twee liefdes samen: de inhoud van wetenschap en de snelheid van strategy consulting.

Felice heeft een achtergrond in de wetenschap en werkte ook bij McKinsey. Bij LSP kijkt ze als Investment Manager naar innovaties op alle gebieden van de wetenschap maar in het bijzonder naar medicijnontwikkeling en medische apparatuur. “In de meest innovatieve bedrijven investeren we en blijven we een aantal jaar aan boord. Bij een paar daarvan zit ik in de board. Omdat we bij LSP zoveel bedrijven zien, met al hun successen en mislukkingen, kunnen we goed meedenken. Welke strategische richting is verstandig, hoe versterk je een team, hoe kan ons LSP-netwerk van pas komen? We zien the bigger picture en dat helpt bedrijven. Verder komen we natuurlijk ook gewoon geld brengen.”

Luister naar Felice Verduyn — Van Weegen in de At The Money podcast (45 min) met Thomas Mensink. In deze aflevering vertelt ze o.a. over hoe dat investeren in life sciences bedrijven precies werkt, hoe LSP bedrijven selecteert en ondersteunt, en over De Zorgambassade, door Felice opgezet om blokkades in de zorg op te lossen. Te beluisteren via elke podcast-app en hieronder:

Professor met patent

Als investeerder in de zorg is LSP een vreemde eend in de bijt in het venture capital landschap. Felice: “Waar investeerders in andere sectoren kijken naar allerlei financiële componenten van een startup of scaleup, kijken wij naar de wetenschap. Een professor met een patent heeft nog geen product en bewijs, hij heeft een verhaal en meestal een dierstudie. Onze expertise moet dan gaan voorspellen hoe zijn idee zich kan vertalen naar een studie in mensen. En of er met de juiste resources een bedrijf van te maken is.”

Risico

“Met onze strategie halen we het grootste investeringsrisico eruit. In fase 1 en 2 van een medische innovatie doet een jong bedrijf klinische studies naar veiligheid en effectiviteit. Als die zijn afgerond en fase 3 breekt aan, dan is een deel van het risico weg. Heel vaak zie je dat er tegen die tijd een farmaceut aanklopt die bereid is die laatste grote studie te doen.” En dan is het dus exit voor LSP. “Het is een succesvol model en ook de meest zinvolle manier om onze capaciteiten in te zetten,” legt Felice uit. “Het komt wel eens voor dat een bedrijf het zelf kan na fase 1 en 2. Dat is natuurlijk heel erg mooi. We hebben dan een potentiële unicorn gecreëerd, een hoogvlieger. Dan zijn we trots. Maar de farmaceutische industrie heeft diepe zakken en die zijn voor de meeste bedrijven nodig om een grote klinische studie uit te voeren. Daar zit ook hun expertise in, en de kans is daarmee dus ook heel groot dat het medicijn dan wel bij de patiënt komt. Bovendien kan een farmaceut vaak veel klinische studies gericht op verschillende ziektebeelden tegelijkertijd doen, waardoor de impact voor patiënten nog groter is. Het is dus voor ons een logisch moment om uit te stappen.”

Lees/ luister ook:

Binair

Investeren in life sciences bedrijven kan betekenen dat je te maken hebt met binaire uitkomsten. Óf iets wordt een gigantische doorbraak, óf het zakt als een pudding in elkaar als de studies tegenvallen. Felice: “Dat zou je zeggen maar de meeste van onze portfoliobedrijven zijn niet één product’. Het risico zou dan heel hoog zijn. Het zijn vaak ofwel bedrijven met meerdere producten of platformbedrijven, die één product kunnen toepassen bij meerdere ziektes.”

Primeur

LSP in de huidige vorm bestaat ruim twintig jaar maar is al dertig jaar aan het investeren. Felice: “Wat begon met fonds LSP 1 is nu LSP 6. Een fonds van 550 miljoen euro, wat LSP de grootste investeerder van Europa maakt in deze sector. We richten ons op biotech bedrijven en combineren dat met wat medische apparatuur of digital health. Zo bouwen we een mooi portfolio.”

In 2012 lanceerde LSP ook het Health Economics Fund waarvan inmiddels de variant HEF 2 bestaat, met een omvang van 280 miljoen euro. “Dit fonds investeert in latere fase bedrijven die innovaties hebben waarmee we zorgkosten kunnen drukken. Bijvoorbeeld door te zorgen dat patiënten korter in het ziekenhuis liggen of minder complicaties krijgen. Daarnaast heeft LSP het LSP Life Sciences Fund, een fonds wat investeert in een portfolio van veelbelovende beursgenoteerde bedrijven. En een primeurtje: binnenkort komen we met een fonds gericht op dementie. De beroemde professor Scheltens van het Alzheimercentrum zal ook toetreden als manager van dit fonds. Onze ambitie is dementie de wereld uit helpen door middel van een medicijn.”

Opwaartse spiraal

“Nederland loopt voorop als het gaat om investeren in zorg,” stelt Felice. “Ons land telt een aantal heel grote life sciences-fondsen, meer dan in andere Europese landen. Life sciences is een groeisector; we worden steeds ouder en de behoefte aan innovaties is waanzinnig groot. Tegelijkertijd is het steeds lastiger voor grote farmabedrijven om met iets nieuws te komen. De uitdagingen waar we voor staan vragen om grote academische doorbraken. Maar de allerbeste wetenschappers gaan niet bij farmaceuten werken, die blijven in de wetenschap. Daarom moet je samenwerken met topwetenschappers. We zitten in een opwaartse spiraal: omdat er steeds meer noodzaak is en het model goed werkt, komt er steeds meer geld beschikbaar. De exponentiële groei kan nog wel even aanhouden.”

Perverse prikkels

Felice richtte naast haar rol als investeerder ook de Zorgambassade op, waarin zestien young professionals hun ervaring en krachten bundelen om ‘het systeem’ te veranderen. “Als investeerder zag ik vaak bedrijven met super mooie innovaties die na gesprekken met verzekeraars of artsen spaak liepen. Ons systeem is er soms niet op ingericht innovaties succesvol te maken. Er zitten wat perverse prikkels in die remmend werken, bijvoorbeeld in gedrag, financiering, regelgeving of het gebrek aan transparantie voor patiënten. Zo zijn er veel patiënten die hun data best willen delen voor onderzoek maar het ziekenhuis mag dat niet faciliteren en patiënten zelf weten ook niet hoe ze dit kunnen regelen. Het zijn problemen die relatief makkelijk opgelost kunnen worden. Als de verschillende partijen hun krachten maar bundelen. En dat is precies wat de Zorgambassade wil bereiken.”

Meer horen over investeren in life sciences bedrijven? Luister dan de At The Money podcast (45 min) met Felice Verduyn — Van Weegen. Dat kan bovenaan dit artikel via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals Spotify en Apple.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Felice [1:10]
  • Hoe werkt investeren in life sciences? [5:00]
  • De investeringsstrategie van LSP [14.00]
  • Over het nieuwe dementie-fonds [17:40]
  • Life sciences VCs lopen voor in Europa [22.30]
  • Waarom is Nederland zo goed in life sciences? [28.10]
  • Over de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen [33.20]
  • Zorgambassade, opgezet om blokkades in de zorg op te lossen [36.10]
  • Advies voor founders in life sciences die willen fundraisen [40.30]

👏 Vond je dit artikel/ de podcast de moeite waard? Geef het dan een ‘applausje’, deel het op LinkedIn en/of laat een review achter in je podcast-app, zodat anderen het ook kunnen vinden.

🚀 Ben jij met je startup of scale-up op zoek naar funding en wil je het gesprek met ons aangaan? Meld je aan voor StartupRoulette, ons maandelijks online speeddate event voor startups en investeerders, en/of stuur een berichtje naar atthemoney@goldeneggcheck.com.

🤩 Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van At The Money waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen? Volg dan ons blog of volg mij (Thomas Mensink) op Medium bovenaan dit artikel. En abonneer je natuurlijk even op onze podcast!

--

--

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store