Florentine Fockema (SHIFT Invest): ‘Impact startups zijn de belangrijke initiators van verandering’

Thomas Mensink
Feb 11 · 5 min read

Dit is At The Money, een twee-wekelijkse podcast van Golden Egg Check, waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen en investeerders die in dat soort startups en scale-ups investeren. Dit keer een gesprek met Florentine Fockema, partner bij SHIFT Invest.

Florentine Fockema, partner bij SHIFT Invest

SHIFT Invest is met een derde fonds van 75 miljoen euro de grootste seed & early stage impact VC van Nederland. Met investeringen in innovatieve, disruptieve startups wil het fonds de balans tussen natuur en samenleving helpen herstellen. Bij SHIFT vindt Florentine de zingeving die voor haar ontbrak in private equity. “We investeren in ondernemers die de grootste problemen van deze tijd aan durven pakken.”

Bijdragen aan het gevecht tegen klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en uitputting van de planeet; SHIFT Invest is een VC fonds met een missie. En Florentine Fockema voelt zich er als een vis in het water. “Jaren geleden deed ik onderzoek in Sri Lanka naar microfinanciering. Die periode was de start van wat later de rode draad in mijn loopbaan werd. Ik heb altijd interesse gehouden in ondernemers, het ondernemerschap en het benutten van de mogelijkheden die er zijn. Bij de Rabobank startte ik bij Bijzonder Beheer en ging ik werken met bedrijven die weliswaar potentie hadden maar die in zwaar weer terecht waren gekomen. En vervolgens in private equity met bedrijven die heel succesvol waren en nog harder wilden groeien. De dynamiek was goed maar de context van deze business paste mij onvoldoende. Bij private equity gaat het voornamelijk om financieel rendement. Ik zoek juist altijd de balans tussen financieel en maatschappelijk rendement. En toen kwam SHIFT op mijn pad, waarin ik juist alle ervaring die ik had opgedaan kon benutten.”

Intrinsiek goed willen doen

Luister naar Florentine Fockema in de At The Money podcast (36 min) met Thomas Mensink. In deze aflevering vertelt zij o.a. over de multi-stage benadering van het fonds, hoe SHIFT een bijdrage wil leveren aan een circulaire economie en de toegenomen appetite voor impact investing. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify en Apple) of hieronder:

Te lange roadmap

SHIFT noemt zichzelf een multi-stage fonds. Florentine: “We investeren zowel in spinoffs van technische universiteiten en TNO, als in meer bewezen bedrijven. Dus erg early stage en daarna ook als het bedrijf richting scale-up en groter gaat. Zo kunnen we bij een bedrijf waar we vroeg instappen ook later nog rondes doen. We kunnen beginnen met een klein ticket van bijvoorbeeld €250k en investeren later tot circa €9 miljoen samen met andere investeerders.”

Duurzaam textiel

Lees/ luister ook:

Hoopvol

Met al die interesse kun je je afvragen of er wel voldoende startups zijn om in te investeren. Volgens Florentine is dat het geval: “Het Nederlandse ecosysteem is volwassen geworden en we zien meer en meer interessante bedrijven. Er is een serieus business model ontstaan voor investeerders die hun geld willen zetten op impact en dat vind ik enorm hoopvol.”

Meer horen over hoe Florentine investeert in startups die impact en rendement combineren? Luister dan de At The Money podcast (36 min) met Florentine Fockema. Dat kan bovenaan dit artikel via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals zoals Spotify en Apple.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Florentine [1:10]
  • Het ontstaan van SHIFT Invest [5:45]
  • De investeringsstrategie van SHIFT [7:00]
  • Environmental impact én financial return; hoe balanceert SHIFT die twee? [15:10]
  • Hoe kijkt Florentine terug op 2020? [18:50]
  • Toenemende interesse in impact investing [24:40]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [34:10]

👏 Vond je dit artikel/ de podcast de moeite waard? Geef het dan een ‘applausje’, deel het op LinkedIn en/of laat een review achter in je podcast-app, zodat anderen het ook kunnen vinden.

🚀 Ben jij met je startup of scale-up op zoek naar funding en wil je het gesprek met ons aangaan? Meld je aan voor StartupRoulette, ons maandelijks online speeddate event voor startups en investeerders, en/of stuur een berichtje naar atthemoney@goldeneggcheck.com.

🤩 Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van At The Money waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen? Volg dan ons blog of volg mij (Thomas Mensink) op Medium bovenaan dit artikel. En abonneer je natuurlijk even op onze podcast!

Golden Egg Check

We are startup analysts.

Golden Egg Check

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.

Thomas Mensink

Written by

Startup analyst at Golden Egg Check (@goldeneggcheck). Bridging the gap between tech startups and VCs.

Golden Egg Check

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.