Hoe word je als investeerder online beter vindbaar voor startups?

Hallo, wij zijn Golden Egg Check en we zijn startup-analisten. We helpen startups om investor ready te worden en we helpen investeerders om relevante dealflow te vinden en beoordelen. Als je op hoogte wilt blijven van nieuwe analyses kun je ons Medium kanaal volgen.

Enig idee hoeveel startups je website dagelijks bezoeken?

Waar ze vandaan komen?

Welke pagina’s ze bezocht hebben?

En misschien nog belangrijker: nemen ze vervolgens contact met je op of haken ze af?

In contact komen met goede, relevante startups is niet alleen een kwestie van goed zoeken, maar natuurlijk ook van goed gevonden worden.

In een periode waarin er veel aanbod is aan kapitaal voor startups is het lastig voor venture capital investeerders (VCs) om zich te onderscheiden van de massa.

Alle VCs zijn “ondernemend” en “hands-on”, zoeken naar “exceptionele teams” met een “schaalbaar business model”. Zie dan maar eens de juiste startups naar je toe te lokken.

Een sterke online aanwezigheid in de vorm van een duidelijke, snelle en gebruiksvriendelijke website met relevante content is daarom van belang voor VCs om vindbaar te zijn voor startups die zich oriënteren op de vele financieringsmogelijkheden.

Google maar eens (in incognitomodus): investeerder + <sector>. Kom je jezelf niet in de top 10 tegen? Misschien: investeerder+ <sector> + stad. Nog steeds niet? Dan loop je wellicht flink wat verkeer van startups en dus goede dealflow mis.

Ik ben nu al een tijdje actief als online marketing consultant en ben sinds een jaar actief bezig met startups en investeerders. Na het bekijken van de websites van meerdere Nederlandse VCs vanuit een online marketing oogpunt, zie ik dat veel VCs online nog achterlopen en dat hier dus nog veel winst te behalen valt. Hieronder een paar tips, tools en quick wins die kunnen helpen om in korte tijd de vindbaarheid te verbeteren en de resultaten hiervan inzichtelijk te maken.

Het overzetten van HTTP naar HTTPS

Al sinds augustus 2014 heeft Google aangegeven de voorkeur te geven aan websites met een SSL certificaat (HTTPS verbinding). Dit betekent ook dat websites met een HTTPS verbinding voorrang krijgen in de organische ranking bij Google.

Waarom overgaan op HTTPS?

Dit is niet voor niets, een HTTP verbinding maakt het voor hackers namelijk een stuk gemakkelijker gevoelige gegevens te achterhalen en als het ware mee te kijken met gebruikers als deze bijvoorbeeld online zijn via een onbeveiligde Wi-Fi verbinding.

HTTP VS HTTPS

Daar is nog eens bij gekomen dat vanaf afgelopen zomer websites expliciet gemarkeerd worden als “onveilig” als ze geen HTTPS verbinding hebben. Het lijkt me voor niemand, maar zeker voor investeerders in Software, ICT of Cybersecurity niet de bedoeling dat je bezoekende startups het idee geeft dat ze met een onveilige verbinding te maken hebben.

Enkele van de vele voorbeelden van onbeveiligde websites van investeerders

Belangrijke punten om rekening mee te houden bij het overgaan van HTTP naar HTTPS:

  • Zorg dat alle oude URL’s (ook die van afbeelding en ingeladen scripts) worden geredirect naar de nieuwe HTTPS URL. Bijvoorbeeld: “http://newion.com” en “http://www.newion.com” moeten een redirect krijgen naar “https://www.newion.com”.
  • Zorg dat de redirect direct worden doorgestuurd en voorkom op deze manier een onnodig aantal extra links. Deze maken de website trager en zijn nadelig voor de organische posities.

Hoe regel ik een SSL certificaat?

Er zijn diverse SSL certificaten beschikbaar met verschillende kosten. Er zijn in principe 3 verschillende typen certificaten:

  • Domein validatie. € 10, tot € 25,- per jaar. Binnen enkele minuten.
  • Organisatie validatie. € 25,- tot € 50,- per jaar. 2 tot 5 werkdagen.
  • Uitgebreide validatie. € 100,- tot € 200,- per jaar. 3 tot 7 werkdagen.

De meest bekende aanbieders hiervan zijn Versio, SSlnu, VeriSign, RapidSSL en Thawte. Vraag je webbouwer wat de beste oplossing is voor je domein.

Organische vindbaarheid (SEO)

Het verbeteren van de organische vindbaarheid door middel van SEO (Search Engine Optimization) is zeker geen eenvoudig proces en er zijn honderden factoren (waaronder het hebben van een SSL certificaat) die de ranking van een website door Google bepalen. Het kan echter zeker lonen om hier toch mee aan de slag te gaan.

Betere organische posities -> Beter vindbaar -> Meer en relevanter verkeer -> Meer en relevantere leads/dealflow.

Daarom zal ik hieronder in een aantal handige tools en tips voorzien waarmee je als investeerder aan de slag kan om je organische vindbaarheid te verbeteren.

Google Search Console

Met Google Search Console krijg je waardevolle informatie over je website en hoe Google deze leest. De voordelen op een rijtje:

Zoekanalyse: Na het linken van Google Search Console met je website krijg je relevante inzichten in het zoekgedrag van startups

  • Het aantal bezoekers dat via Google Search en Image Search op je website zijn gekomen.
  • De gemiddelde positie van je pagina’s in de organische zoekresultaten.
  • Per pagina kan je kijken met welk zoekwoord mensen zijn binnengekomen op die pagina

Externe en interne linkstructuur analyseren. Kijk waar je externe links vandaan komen en naar de relevantie (kwaliteit) van deze links, mis je nog linkjes van partijen die je wel genoemd hebben in een artikel? Door te kijken naar je interne linkstructuur kun je je website controleren op fouten zoals 404 pagina’s en dubbele redirects.

De sitemap van je website aanmelden bij Search Console. Door je sitemap met Google te delen kan deze makkelijker gecrawled worden en kan je snel zien of Google gemakkelijk bij elke pagina kan. Ook kan je zien of er pagina’s gecrawled worden waarvan je dat liever niet hebt.

Linkstructuur verbeteren — laat je links niet links liggen.

Zorg dat zowel de interne linkstructuur (die op je website) als de externe linkstructuur (inkomende links) schoon is. Zorg bijvoorbeeld dat er geen 404 pagina’s zijn door deze ze te verwijderen of te redirecten naar andere (werkende) pagina’s.

Als investeerder kom je nogal eens in het nieuws. Het is belangrijk dat elke keer als je genoemd wordt in de media, je ervoor zorgt dat er in het nieuwsbericht ook een linkje wordt opgenomen naar je website. Op deze manier groeit de kracht van je domein, wat positief is voor de organische vindbaarheid.

Het belang van content

Content is van groot belang voor de organische vindbaarheid. Mijn collega Thomas heeft het belang van het creëren van content voor investeerders al eerder aangekaart (“Nederlandse VCs waarom bloggen jullie niet?”). Als we even terug denken aan het begin van dit artikel en de zoekterm: investeerder + <sector> en waarom je hier als investeerder niet goed vindbaar bent dan is de kans groot dat dit te maken heeft met je (gebrek aan) content.

Zoekmachines zoals Google kijken bij een zoekopdracht voornamelijk naar relevantie. Hierbij wil Google de resultaten laten zien die qua inhoud het beste matchen met de zoekterm en daarmee het meest relevant zijn. Het is dus belangrijk na te gaan waar je graag op gevonden wilt worden en om te kijken of je content hebt die hierop aansluit.

Uiteraard is originaliteit en authenticiteit nog steeds erg belangrijk. Sterke content zorgt er namelijk voor dat mensen langer op je website blijven, minder snel bouncen en naar je website gaan refereren, allemaal goed voor de organische ranking.

Als je al content op je website hebt zorg ervoor dat je rekening houdt met kopjes en meta’s. Zorg dat je in ieder geval voor alle relevante pagina’s een unieke h1 (kop), h2 (subkopjes), pagina titel, meta keyword en meta omschrijving invult. Met name de meta’s zijn hier belangrijk aangezien Google deze overneemt en weergeeft in de organische zoekresultaten. Deze kunnen dus gebruikt worden om het onderscheidende vermogen van je fonds kenbaar te maken.

Meta omschrijvingen en pagina titels: UNIIQ VS GIMV

KPI’s en Analytics — Meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken

Leuk dat extra verkeer maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je weet wie er op je website komen, wat ze daar doen (of juist niet) en waarom.

Het implementeren van Google Analytics is een erg simpele en logische eerste stap voor het inzichtelijk maken van data mbt je websitebezoekers. Door een juiste implementatie van Google Analytics door middel van Google Tag Manager kan nauwkeurig worden bijgehouden via welke kanalen mensen op je website binnenkomen.

Middels demografische gegevens zoals leeftijd, locatie en geslacht kunnen investeerders inzicht krijgen in de startups die hun website bezoeken. Verder is het mogelijk om met Google Analytics meer inzicht te krijgen in hoe mensen over je website bewegen. Welke pagina’s bezoeken ze? Hoe lang blijven ze op je website? Zijn er bepaalde pagina’s waar veel mensen afhaken?

Ten slotte kan door het instellen van de juiste doelen worden bijgehouden hoeveel mensen bijvoorbeeld bellen, mailen of een pitchdeck opsturen via een contactformulier en waar deze mensen vandaan komen.

Bovengenoemde punten zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijkheden voor VCs om zich online beter te profileren en om de resultaten hiervan inzichtelijker te maken. Zoals gezegd zijn er honderden factoren die de vindbaarheid beïnvloeden en er zijn vele tools, tips en tricks beschikbaar om te werken aan je vindbaarheid als VC.


Bij Golden Egg Check helpen we startups om de juiste investeerders te vinden en helpen we investeerders om goede, relevante startups te vinden. We doen dit laatste door een combinatie van ‘jagen’ (actief scouten) en ‘lokken’ (content, tools voor startups, optimalisatie van online vindbaarheid).

Wil je als VC nou advies of meer informatie over de mogelijkheden om je (online) vindbaarheid te vergroten? Of wil je weten hoe je VC het doet ten opzichte van andere VCs? Neem even contact met ons op.