Jacqueline van den Ende (Peak Capital): ‘Team blijft voor ons op nummer één staan’

Thomas Mensink
Sep 26 · 5 min read

Dit is At The Money, een maandelijkse podcast van Golden Egg Check, waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen en investeerders die in dat soort startups en scale-ups investeren. Deze maand een gesprek met Jacqueline van den Ende, partner bij Peak Capital, een ondernemende venture capital firm die recentelijk hun vierde fonds heeft gelanceerd.

Jacqueline van den Ende, partner bij Peak Capital

Peak Capital heeft recentelijk hun vierde investeringsfonds van €66 miljoen aangekondigd. Met dit kapitaal willen zij gaan investeren in online marktplaatsen, ook buiten Nederland. Jacqueline van den Ende is onlangs partner geworden bij Peak Capital nadat ze een aantal jaar ondernemer was in het buitenland. Hoe ziet zij het Nederlandse startup-landschap en wat is volgens haar de toekomst van online marktplaatsen? “Er zit nog heel veel potentie in het marktplaats-model.”

Eigenlijk had ze het prima naar haar zin, als CEO van een groot fintech-bedrijf op de Filipijnen. Maar toen kwam het telefoontje van Johan van Mil, managing partner bij Peak Capital, die vroeg of Jacqueline zin had om terug te komen naar Nederland. Zodoende is ze net twee maanden aan de slag als partner.

Deze periode stond vooral in het teken van het promoten van het nieuwe fonds en het beoordelen van de vele startups die mikken op financiering vanuit Peak Capital. “Het is echt gewoon heel veel zien, heel veel lezen, heel veel mensen spreken. En dan krijg je vrij snel weer het overzicht van de markt. Maar het is even op stoom komen.”

Startup kolonialisme

Voordat Jacqueline bij Peak begon was ze een aantal jaar als ondernemer actief in het buitenland. Rocket Internet, bekend van o.a. Zalando en HelloFresh, vroeg Jacqueline of zij voor hen naar het buitenland wilde om te gaan ondernemen. “Ik dacht: New York, here I come!” Het werden dus de Filipijnen.

Jacqueline ging aan de slag met Lamudi, de lokale Funda-evenknie. Dat paste wel bij het business model van Rocket Internet dat, zeker in die tijd, consultants en investment bankers recruiteerde om een bestaand business model te kopiëren en tegelijkertijd in verschillende landen uit te rollen. “In Azië zijn veel kopieer-modellen en is er relatief weinig lokaal ondernemerschap. Je ziet dat vooral Amerikaanse en Europese partijen, zoals Rocket, deze concepten uitrollen. Startup kolonialisme? Ja dat is eigenlijk wel een goede omschrijving.”

In Nederland hoopt Jacqueline meer innovatieve, hightech bedrijven tegen te komen. “Dat zie je ook wel. Je ziet hier bijvoorbeeld veel meer data-oplossingen, veel meer op het gebied van AI, machine learning en NLP. Er is hier meer innovatie, ook vanuit de universiteiten. Het innovatieklimaat is in Nederland veel sterker dan in Zuidoost-Azië op dit moment.”

‘Team is non-negotiable’

Peak Capital gebruikt een eigen model om startups te beoordelen. Er wordt gekeken naar team, tractie, thesis en timing. Niet voor niks noemen ze het model de ‘T-Score’. Nog meer dan andere investeerders lijkt Peak het zwaartepunt van het beoordelen van startups te leggen op het team. Jacqueline: “Het team heeft een gewicht van 50% in onze beoordeling. We zullen nooit inboeten op de kwaliteit van het team.”

Ze kijken hierbij onder andere naar track record, commitment, coachbaarheid en of het team of het team gebalanceerd is. “Af en toe krijg je ondernemers die heel hoog van de toren blazen. Of je ziet dat ze gewoon niet ontvankelijk zijn voor feedback. Dat is voor ons een red flag.”

Thought leadership op marktplaatsen

In het vierde fonds van Peak Capital ligt opnieuw de focus op SaaS, online platformen en marktplaatsen, maar nu wordt er ook buiten de Nederlandse grenzen gekeken. Is dat omdat er nog veel pareltjes in het buitenland zitten die ze tot nu toe niet kunnen bedienen? Of is de markt in Nederland gewoonweg te klein voor 20 goede portfoliobedrijven? Jacqueline: “Ik denk allebei een beetje. Maar met name het eerste. Ik denk dat er goede opportunities zijn in het buitenland waar wij ook waarde en marktkennis toe kunnen voegen, al dan samen niet met een lokale investeerder.”

Peak Capital wil zichtbaar en toegankelijk zijn voor ondernemers. Ze organiseren open office hours waar startups hun vragen kunnen stellen aan de partners van Peak over fundraising, HR, opschalen of andere uitdagingen waar de ondernemers mee zitten. “Ik denk dat Peak in Nederland een thought leader is op het gebied van marktplaatsen en SaaS. Wij zijn benaderbaar en dat willen we ook in het buitenland op die manier gaan uitstralen.”

In deze aflevering:

🇳🇱 Hoe ziet Jacqueline de Nederlandse tech scene?

⚖ Wat is de toekomst van online marktplaatsen?

👥 Hoe beoordeelt Peak of een startup team goed is?

💯 En welke advies heeft Jacqueline aan founders die willen fundraisen?

Deze vierde aflevering van de At The Money podcast is te beluisteren via je favoriete podcast app (o.a. Spotify, SoundCloud en Apple Podcasts) en duurt ca. 51 minuten.

🎙 De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • De carrière van Jacqueline in vogelvlucht [4.00]
  • Anekdotes uit haar periode als ondernemer op de Filipijnen [7.00]
  • De Nederlands tech scene en startup kolonialisme [14.00]
  • Peak Capital als ondernemende investeerder [17.30]
  • Wat is een goed startup-team (en wat niet)? [23.40]
  • Internationaal opschalen van Peak’s investeringsmodel [29.10]
  • Waar op de hype cycle zitten marktplaatsen nu (en waar gaat het heen)? [35.40]
  • Nederlandse investeerders zijn te lief [43.50]
  • Team, tractie, timing en thesis [45.40]
  • Advies voor ondernemers die willen fundraisen [48.00]


👏 Vond je dit artikel/ de podcast de moeite waard? Geef het dan een ‘applausje’, zodat anderen het ook kunnen vinden.

🚀 Ben jij met je startup of scale-up op zoek naar funding en wil je het gesprek met ons aangaan? Of wil je naar aanleiding van Jacqueline's verhaal met haar in contact te komen? Stuur een berichtje naar atthemoney@goldeneggcheck.com.

🤩 Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van At The Money waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen? Volg dan ons blog of volg mij (Thomas Mensink) op Medium bovenaan dit artikel. En abonneer je natuurlijk even op onze podcast!

Met dank aan AmberScript voor de automatische transcriptie van mijn gesprek met Jacqueline.

Golden Egg Check

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.

Thomas Mensink

Written by

Startup analyst at Golden Egg Check (@goldeneggcheck). Bridging the gap between tech startups and VCs.

Golden Egg Check

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.