Golden Egg Check
Published in

Golden Egg Check

Paul Montagne (Knight Capital): ‘De venture capital markt is open voor disruptie’

Dit is At The Money, een twee-wekelijkse podcast van Golden Egg Check, waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen en investeerders die in dat soort startups en scale-ups investeren. Dit keer een gesprek met Paul Montagne, serial entrepreneur en founding partner van Knight Capital.

Paul Montagne, founding partner van Knight Capital

I n de competitieve markt van B2B SaaS-investeerders ziet het ondernemersbrein van investeerder Paul Montagne volop kansen. Hij was 22 toen hij voor het eerst de kunst van het bootstrappen toepaste en deed dat daarna nog twee keer. Al deze bedrijven verkocht hij ook weer, en met succes. Nu investeert hij met Knight Capital in bedrijven die klaar zijn voor opschalen.

Knight Capital is in februari 2020 ontstaan uit een kleiner fonds dat vooral actief was als company builder. Paul: “Met het nieuwe fonds bewegen we ons meer in de richting van het traditionele venture capital-model. Maar dan wél eentje met een ondernemende mindset! Dat betekent onder meer dat we niet wachten tot bedrijven bij ons aankloppen voor geld. Wij scouten met behulp van growth hacking nieuwe deals en zetten via content marketing actief onze eigen naam in de markt.”

Wil je Paul horen vertellen hoe hij bijdraagt aan de succesverhalen van ondernemers? Beluister de At The Money podcast-aflevering met Paul Montagne en Thomas Mensink (44 min). Dat kan hieronder via SoundCloud, Spotify en Apple Podcasts maar ook via andere podcast-apps.

Bootstrapped

Die ondernemende mindset deed Paul op in zijn jaren als founder van verschillende bedrijven. “Het begon in Londen. Ik was 22 en zo groen als gras maar bezat wel een ijzeren doorzettingsvermogen en een sterke overtuiging. In Londen zette ik een online ticketing service op. Drie jaar lang waren we volledig gebootstrapped, het was best zwaar eigenlijk. ’s Nachts belden we met onze Indiase developer die het platform bouwde en overdag waren we ons product aan het verkopen. Onze administratie was een zooitje en dat nekte ons dan ook toen we na een paar jaar benaderd werden door een investeerder. De les dat je vanaf dag één je back office goed geregeld moet hebben zodat je altijd klaar bent voor een gesprek met een investeerder, deel ik nog altijd met founders.”

Winnaars

Knight Capital doet het liefst zaken met ondernemers met enige ervaring. “Maar we staan ook zeker open voor first time founders. Die zijn vaak mega gedreven, het is hun eerste avontuur en ze zijn ‘hungry for success’. Dit soort ondernemers kunnen we — zolang ze niet té eigenwijs zijn en openstaan voor coaching — absoluut iets bijbrengen.”

Maar de core business van Knight ligt op het vlak van bedrijven die klaar zijn voor opschalen. Paul: “Bedrijven die hun product al helemaal af hebben, die een repliceerbaar model hebben en klaar voor de markt zijn. Die een duidelijke product-market-fit hebben en bij voorkeur een ‘low touch’ verkoopstrategie, zodat we goed uit de voeten kunnen met onze operationele expertise in online marketing. We investeren in de eerste ronde tussen de één en twee miljoen maar kunnen twee tot vijf miljoen door-investeren in een bedrijf. Zo zorgen we ervoor dat we het grootste gedeelte van ons fondskapitaal in de winnaars investeren.”

Lees/ luister ook:

Growth hacking

De markt van B2B SaaS (Software as a Service)-investeerders is competitief, weet Paul. “Er zijn er nogal wat in Nederland. Maar er is tegelijkertijd zéker ruimte voor disruptie. Veel VCs hebben een traditionele insteek. Ze worden gerund door hyperintelligente mensen maar het ontbreekt ze aan een ondernemende achtergrond. Ik heb geprobeerd een fonds op te bouwen waarvan ik had gehoopt dat het er in mijn tijd als ondernemer was geweest. Een fonds dat het anders aanpakt door data-gestuurd te werken en dat growth hacking inzet voor het scouten van goede deals. Jaarlijks analyseren we zo duizenden bedrijven, categoriseren ze en plaatsen ze in funnels. Dit levert mooie kansen op.”

Skin in the game

“Uit eigen onderzoek van Knight is gebleken dat minder dan 5% van alle software bedrijven in Nederland meer dan vijf miljoen groeikapitaal ophaalt. Dat betekent dus dat veel Nederlandse startups die serieuze plannen hebben en geld willen ophalen daar niet in slagen. Ik vind dat stuitend. Juist hén willen wij helpen.” Paul deelt graag zijn adviezen met dit soort founders. “Ga niet te vroeg en te snel geld ophalen. Investeerders verwachten dat je voldoende ‘skin in the game’ hebt. Wees goed voorbereid als je er wél voor gaat en ga eerst met angels aan tafel. Daarna ben je goed voorbereid om met professionele investeerders te gaan praten. Maar ga niet zomaar met de eerste de beste in zee. Probeer díe investeerder te vinden die je echt verder kan helpen, niet alleen financieel maar liefst ook operationeel.”

Avontuur

Als investeerder bij Knight voelt Paul zich nog altijd verbonden met waar hij vandaan komt: “Met Knight Capital kan ik een steentje bijdragen aan founders met wie ik me kan identificeren. Ik mag onderdeel zijn van hun avontuur. Ik heb een heel andere pet op dan toen in Londen maar ik heb nog altijd het gevoel deel te mogen uitmaken van mooie succesverhalen.”

Meer horen over hoe Paul bijdraagt aan de succesverhalen van ondernemers? Beluister de At The Money podcast-aflevering met Paul Montagne en Thomas Mensink (44 min) die mede mogelijk gemaakt is door de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Dat kan bovenaan dit artikel via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals Spotify en Apple Podcasts.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Paul [1:10]
  • Lessons learned en rookie mistakes als ondernemer [9.20]
  • “Het venture builder model heeft weeffouten” [14.45]
  • Investeringsstrategie Knight Capital [20.10]
  • B2B SaaS is een competitief VC speelveld [28.00]
  • De perfecte deal volgens Paul [36.50]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [40.40]

👏 Vond je dit artikel/ de podcast de moeite waard? Geef het dan een ‘applausje’ of deel het op LinkedIn, zodat anderen het ook kunnen vinden.

🚀 Ben jij met je startup of scale-up op zoek naar funding en wil je het gesprek met ons aangaan? Of wil je naar aanleiding van Paul's verhaal met hem in contact te komen? Stuur een berichtje naar atthemoney@goldeneggcheck.com.

🤩 Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van At The Money waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen? Volg dan ons blog of volg mij (Thomas Mensink) op Medium bovenaan dit artikel. En abonneer je natuurlijk even op onze podcast!

--

--

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store