Golden Egg Check
Published in

Golden Egg Check

Ragnar Jongen (DN Capital): ‘Als we investeren, doen we dat met volle overgave’

Dit is At The Money, een twee-wekelijkse podcast van Golden Egg Check, waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen en investeerders die in dat soort startups en scale-ups investeren. Dit keer een gesprek met Ragnar Jongen, VC bij DN Capital.

Ragnar Jongen (DN Capital)

Zijn ondernemershart is altijd blijven kloppen maar toch koos Ragnar Jongen er vijf jaar geleden voor om als investeerder aan de slag te gaan bij DN Capital. DN zit op meerdere plekken in de wereld en bundelt vaak de krachten met andere venture capital fondsen. “Door verschillende toegevoegde waardes te combineren, vergroten we de kansen voor founders.”

DN Capital investeert in startups die actief zijn in software, market places, fintech en consumer internet. Het fonds heeft kantoren in Londen, Berlijn en San Francisco. Voor Ragnar Jongen bood DN Capital het pad waar hij op wilde focussen. “Ik richtte op mijn vijftiende mijn eerste eigen bedrijf op, het ondernemersbloed is er altijd wel geweest. Na m’n studie en wat stages bij McKinsey en DN Capital besloot ik bij die laatste te blijven. Ik vond er een zeer uitdagende, gevarieerde baan waarin ik mag werken met ambitieuze founders die de wereld willen verbeteren. Dat blijft fantastisch.”

Met volle overgave

Ragnar is Nederlander maar werkte eerder in Londen en sinds afgelopen jaar in Berlijn. “Met DN Capital starten we met investeren van Seed tot Series B in Europese en Noord-Amerikaanse bedrijven. Dat kunnen grote rondes zijn, wij kunnen tot maximaal 40 miljoen meedoen. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in Auto1 en Shazam en in Nederland in Zivver en Dott.”

Het is trouwens geen voorwaarde dat Nederlandse startups dubbele medeklinkers in hun naam moeten hebben om in aanmerking te komen voor een investering van DN.

Ze zien zichzelf als ‘number driven’: “We gaan in een heel vroeg stadium op analytische wijze de diepte in om te bepalen of we een founder kunnen helpen. Dankzij die aanpak hoeven we nooit op de rem te gaan staan als het bedrijf een vlucht neemt. Áls we investeren, doen we dat dus echt met volle overgave.”

Luister naar Ragnar Jongen in de At The Money podcast (36 min) met Thomas Mensink. In deze aflevering vertelt hij o.a. over de kracht en zwaktes van Nederlandse startups, hoe hij een pitchdeck bekijkt en over wat DN Capital hun portfoliobedrijven te bieden heeft. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify en Apple) en hieronder:

Deck check

Onderdeel van Ragnar’s vak is het verkopen van ‘nee’. “Dat doen we het liefst zo snel mogelijk, zodat de founder en wijzelf geen tijd verspillen. De eerste simpele schifting maken we in een oogwenk. Ondernemers die hun huiswerk niet gedaan hebben en ons vragen om te investeren in India, komen bij ons niet verder dan de mailbox. Daarna kijken we verder. Naar het team bijvoorbeeld, want dat is toch vaak het hoofdingrediënt van een onderneming. Alhoewel je het team pas echt leert kennen tijdens gesprekken, geeft een deck al nuttige hints. We doen ook nadrukkelijk aan positieve discriminatie: vrouwelijke ondernemers hebben een streepje voor. En natuurlijk is tractie belangrijk; het is lastig om enthousiast te zijn als de omzetgrafiek een dalende lijn laat zien.”

Schaakspel

DN Capital investeert vaak samen met andere VCs. Ragnar: “Daar profiteren founders van. Ik zie de VC-route als een soort schaakspel. Elke stap die je als founder zet, heeft gevolgen voor de volgende stappen en volgende investeringsrondes. Je wilt daarom een goed en complementair team van investeerders om je heen verzamelen. Dan combineer je het beste van meerdere werelden. En vergroot je simpelweg je kansen. Maar dat vereist wel dat je stappen vooruit denkt.” Ook voor DN Capital zelf werkt het goed om krachten te bundelen. “Met de juiste zelfkennis weet je als VC precies wat je sterke en zwakke punten zijn. En kun je dus ook inschatten met welke VC je de beste resultaten kunt behalen.”

Lees/ luister ook:

Groei en faal snel

“Op het moment zien Amerikaanse VCs Europa als de plek waar ze tegen relatief lage waarderingen kunnen instappen in bedrijven met een goed fundament. En daar ontbreekt het nog wel eens aan in hun eigen land. Amerikaanse startups worden veel harder gepusht; ‘groei en faal maar snel’ is daar het devies. Er wordt een enorme zak geld tegenaan gegooid waarmee de brandjes geblust worden. Maar sterke fundamentals kunnen ontbreken. Daardoor zijn Amerikaanse bedrijven vaak wat meer houtje touwtje, zonder een gedegen fundering. Nederlandse startups zijn doordachter, hun producten staan steviger. Als er dan geïnvesteerd wordt, kan er gas gegeven worden zonder dat links en rechts de onderdelen afbrokkelen.”

Denk na

Founders die willen fundraisen adviseert Ragnar eerst goed na te denken. “Is een VC écht de beste manier om aan geld te komen? Wat wil je liever: aan het einde van de rit 100% eigenaar zijn van een bedrijf dat 10 miljoen waard is, of 10% eigenaar van een bedrijf met een waarde van 100 miljoen? Er zijn meerdere wegen die naar succes leiden. Ga je er wél voor, zorg dan voor een gezonde wisselwerking tussen jou en de VC. Jullie gaan een lange samenwerking tegemoet dus er moet een klik zijn.”

Meer horen over hoe Ragnar met DN Capital investeert in startups? Luister dan de At The Money podcast (36 min) met Ragnar Jongen. Dat kan bovenaan dit artikel via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals Spotify en Apple.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Ragnar [1:10]
  • De investeringsstrategie van DN Capital [3:45]
  • De dynamiek van co-investeren met andere VCs [8:00]
  • Beoordeling van een pitchdeck [12:00]
  • Over de tech ecosystemen van Londen, Berlijn en Amerika [17:45]
  • “Amerikaanse startups zijn soms houtje-touwtje” [21:30]
  • Kracht en zwaktes van het Nederlandse startup ecosysteem [26:00]
  • Advies aan founders die willen fundraisen [34:10]

👏 Vond je dit artikel/ de podcast de moeite waard? Geef het dan een ‘applausje’, deel het op LinkedIn en/of laat een review achter in je podcast-app, zodat anderen het ook kunnen vinden.

🚀 Ben jij met je startup of scale-up op zoek naar funding en wil je het gesprek met ons aangaan? Meld je aan voor StartupRoulette, ons maandelijks online speeddate event voor startups en investeerders, en/of stuur een berichtje naar atthemoney@goldeneggcheck.com.

🤩 Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van At The Money waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen? Volg dan ons blog of volg mij (Thomas Mensink) op Medium bovenaan dit artikel. En abonneer je natuurlijk even op onze podcast!

--

--

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store