Golden Egg Check
Published in

Golden Egg Check

Sjoerd Mol (Benvalor) — ‘Dat investeerders nare mensen zijn die je graag een oor aannaaien, valt erg mee’

Dit is At The Money, een twee-wekelijkse podcast van Golden Egg Check, waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen en investeerders die in dat soort startups en scale-ups investeren. Dit keer een gesprek met startup-advocaat Sjoerd Mol (Benvalor) over alle relevante terms die startups zouden moeten weten.

Sjoerd Mol, startup-advocaat bij Benvalor

V oor investeerders is een term sheet misschien gesneden koek. Maar veel ondernemers die een investering ophalen, worden voor het eerst geconfronteerd met allerlei juridische begrippen. Maar zomaar tekenen bij het kruisje zonder helemaal te begrijpen wat er in de term sheet staat? “Milestones worden bijna nooit behaald. Dat kan linke soep zijn voor startups.”

Sjoerd Mol werkt als advocaat voor het Utrechtse kantoor Benvalor, waar hij gespecialiseerd is in venture capital. Hij zit dus midden in de startup-scene en weet als geen ander hoe venture capital-investeringen in Nederland gestructureerd worden. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven — Venture Capital Deal Terms — en heeft via Capital Waters juridische documenten open-source beschikbaar gesteld aan startups en investeerders.

Welke terms zijn eigenlijk gangbaar? Hoe kan je als ondernemer het schip in gaan? En waar moet je als investeerder rekening mee houden in tijden van corona? Beluister de At The Money podcast-aflevering met Sjoerd Mol en Thomas Mensink (68 min). Dat kan hieronder via SoundCloud, Spotify en Apple Podcasts maar ook via andere podcast-apps.

Startup-advocaat

Toen Sjoerd zo’n zeven jaar geleden actief ging werken voor startups, scale-ups en investeerders, zag de markt in Nederland er nog heel anders uit. “Als je toen als advocaat zei dat je voor startups en investeerders werkte keken mensen je raar aan. Is daar überhaupt een boterham mee te verdienen? Nu begrijpen ze het wel.”

De markt heeft namelijk een enorme groei doorgemaakt. Zowel kwantitatief — het aantal investeringsfondsen en startups is flink toegenomen — maar ook qua professionalisering. “Het is leuk om te zien dat het zo’n vlucht heeft genomen.”

Wat Sjoerd aantrekt om zich in venture capital te specialiseren is met name het type klant. “Ik hou van bedrijven die heel snel willen groeien en de wereld willen veroveren. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar ze hebben in ieder geval wel die ambitie. De investeerderskant spreekt me ook aan: investeerders bouwen een portfolio op en komen dus vaker terug. Op die manier kun je een relatie opbouwen.”

Term sheets in tijden van corona

De bepalingen in term sheets kunnen goed de verhoudingen weergeven tussen startups en investeerders. Voor sommige type bedrijven, zoals B2B software startups met een flinke maandelijkse omzet, zijn veel geïnteresseerde investeerders. Omdat er veel kapitaal in de markt is bijgekomen, is de onderhandelingspositie van dat soort bedrijven toegenomen. Als gevolg zijn sommige terms meer founder friendly geworden. Maar door corona — en de verwachte economische nasleep daarvan — zou dat zomaar kunnen veranderen.

Als voorbeeld daarvan noemt Sjoerd de anti-verwateringsclausule. Deze clausule beschermt investeerders in het geval er een nieuwe ronde wordt gedaan met een lagere waardering, een zogeheten ‘down-round’. “Nu is broad-based weighted average anti-dilution nog het meest gangbaar. Dit geeft wel een vorm van bescherming aan investeerders maar is de meer founder-vriendelijke variant. Ik weet het niet, maar het zou kunnen door marktomstandigheden dat een meer investeerders-vriendelijke variant de standaard gaat worden.”

Lees/ luister ook:

Oor aannaaien

Wat zijn juridische afspraken waard in de praktijk? “Het is altijd spannend hoe het uit pakt. Het kan zijn dat een investeerder een hele goede bescherming heeft bedongen. Maar dan komt er zo’n down-round en dan zegt de nieuwe investeerder: ik doe graag mee maar dan wil ik dat de bestaande investeerder geen beroep doet op zijn anti-verwatering. Dat gebeurt in de praktijk regelmatig.“

Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om goede, faire afspraken te maken. Die bovendien door zowel de startup als de investeerder worden begrepen. Sjoerd: “Aan ondernemers zou ik willen adviseren: laat je goed voorlichten. En voor investeerders geldt dat zij de founders echt mee moeten nemen in de discussie, neem de tijd om alle moeilijke onderwerpen uitgebreid te bespreken.

Ondernemers doen er het beste aan om reëel en niet te wantrouwend te zijn. “Sommige founders denken dat investeerders allemaal de meest vreselijke mensen zijn die als het maar even kan je een oor aan willen naaien, haha. Dat valt over het algemeen heel erg mee.”

Meer horen over alle relevante begrippen die je in een term sheet zult tegenkomen? Beluister dan de At The Money podcast-aflevering met Sjoerd Mol en Thomas Mensink (68 min). Dat kan bovenaan dit artikel via SoundCloud, Spotify en Apple Podcasts maar ook via andere podcast-apps.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Sjoerd [1:10]
  • Down-rounds & anti-dilution [8.00]
  • Milestone investments [16:00]
  • Convertibles: een goed idee? [22.10]
  • Optiepool voor werknemers [29:50]
  • Vesting, good & bad leaver [37:50]
  • Boards & seats [43:40]
  • Liquidation preferences (liqprefs) [51:10]
  • Drag along [59:10]
  • Advies aan founders en investeerders [1:04:00]

👏 Vond je dit artikel/ de podcast de moeite waard? Geef het dan een ‘applausje’ of deel het op LinkedIn, zodat anderen het ook kunnen vinden.

🚀 Ben jij met je startup of scale-up op zoek naar funding en wil je het gesprek met ons aangaan? Of wil je naar aanleiding van Sjoerds verhaal met hem in contact te komen? Stuur een berichtje naar atthemoney@goldeneggcheck.com.

🤩 Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van At The Money waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen? Volg dan ons blog of volg mij (Thomas Mensink) op Medium bovenaan dit artikel. En abonneer je natuurlijk even op onze podcast!

--

--

We are startup analysts. This is our blog with thoughts about innovation, entrepreneurship and venture capital.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store