Vincent Hoogsteder (Objectiv): ‘Dankzij onze investeerders combineren we grote ambitie met snoeiharde focus’

Thomas Mensink
Golden Egg Check
Published in
5 min readAug 7, 2020

--

Dit is At The Money, een twee-wekelijkse podcast van Golden Egg Check, waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen en investeerders die in dat soort startups en scale-ups investeren. Dit keer een gesprek met Vincent Hoogsteder, die lessen uit zijn avontuur met Distimo nu toepast op zijn nieuwe startup Objectiv.

Vincent Hoogsteder, co-founder en CEO van Objectiv

H ij bouwde met studievrienden software-applicaties voor lokale bedrijven, leerde bij eBuddy om groot te denken, werd met Distimo nét geen wereldwijde marktleider en stopt nu al zijn lessen in zijn nieuwe SaaS-bedrijf Objectiv. Vincent Hoogsteder is met recht een serie-ondernemer te noemen. “Door het avontuur met Distimo ben ik nu helemaal pro-venture capital!”

Tijdens zijn studie Business Information Technology in Twente maakte Vincent voor een van zijn vaders klanten een eerste online platform. Vele websites en apps volgden. “Het was het allereerste moment dat ik de kick voelde van een bedrijf op te bouwen, klanten te vinden en facturen te sturen. Die kick is nooit meer weggegaan.”

Software-as-a-service

Na zijn studie bouwde Vincent aan software voor rijscholen; een dienst die nog altijd bestaat en inmiddels leidend is in de markt. “Dit was wat ik wilde doen, maar dan wel in het groot. Het leek me tof om grote Software-as-a-Service-bedrijven te bouwen. Ik begon de kunst af te kijken van anderen. Studeerde af bij eBuddy, waar ik groot leerde denken. En toen vond ik dat ik genoeg had geleerd om het zelf te kunnen. Ik zegde mijn toenmalige baan op, nam een startup-lening en sloot mezelf met een paar slimme mensen op in een hok van Utrecht Inc. Een startup bootstrap-verhaal ten voeten uit: met z’n allen in een kale betonnen kamer, in het weekend onverwarmd, en gáán!”

Wil je Vincent horen vertellen over welke lessen hij heeft geleerd bij Distimo die hij nu toepast bij Objectiv? Beluister de At The Money podcast-aflevering met Vincent Hoogsteder en Thomas Mensink (53 min). Dat kan hieronder via SoundCloud, Spotify en Apple Podcasts maar ook via andere podcast-apps.

Avontuur

In dit Utrechtse kille hok ontstond Distimo, dat door mobiele apps gegenereerde data leverde aan de multinationals in de internationale telecomwereld. In 2014 werd Distimo overgenomen door zijn grootste Amerikaanse concurrent App Annie. “Het was één groot avontuur. Een heel leerzaam avontuur ook.” De learnings gebruikt Vincent tot op de dag van vandaag voor wat zijn volgende avontuur werd: Objectiv, waar Vincent co-founder en CEO is.

Nieuwe generatie data tools

Objectiv is een snelgroeiend SaaS-bedrijf dat digital product teams helpt het hoofd boven water te houden in de zee van data. Objectiv bedient banken, verzekeraars, mediabedrijven en grote online platformen groeibeslissingen te nemen. Vincent: “Wij denken dat het tijd is voor een nieuwe generatie datatools. Tools waarmee teams kunnen leunen op het automatiseren van werk en snelle hapklare beslissingen kunnen maken. Sneller knopen hakken dus.”

Empowered

“Bij Distimo hielden we het team buiten grote challenges. Uitdagingen losten wij als founders op. Bij Objectiv doen we dat helemaal anders. Financiën, salarissen, board meetings; niks is geheim, alles is transparant. Waarom? Hoe gek is het als je al die slimme mensen binnenhaalt maar ze weghoudt bij problemen? Juist als je iedereen dezelfde informatie geeft en eerlijk bent over uitdagingen, kom je — samen — tot slimmere oplossingen. Ons team telt nu zo’n twintig man en het werkt. De achterklap is weg. En daarmee de negatieve energie. Mensen voelen zich betrokken bij het bedrijf en empowered om mee te denken.”

Meer vuurkracht

Objectiv voer in eerste instantie prima bij een clubje angel investors die waren ingestapt op een idee. Een product was er nog niet. “Al gauw wilden we meer vuurkracht aan boord halen. We gingen op zoek naar seed fondsen en kwamen in contact met Fly Ventures uit Berlijn. Het eerste gesprek liep meteen heel goed, de match was magisch, hoewel we niet meer hadden dan een team en een powerpoint. Na twee calls waren zowel zij als wij heel enthousiast. Fly Ventures vloog over vanuit Berlijn voor een dag deep dive bij ons bedrijf. De volgende dag hadden we een aanbod in onze mailbox. Deze partij bracht ons in contact met Local Globe uit Londen. Het bleek een geweldige aanvulling te zijn.”

Grote ambitie, kleine focus

“Onze investeerders brengen ons meer dan alleen geld. Ze helpen ons bij groot durven denken. In Nederland vinden we het al snel arrogant om te zeggen dat we billion dollar company kunnen bouwen. Maar het kan wel degelijk! Onze investeerders zorgen dat we onze grote ambitie niet uit het oog te verliezen maar dwingen ons tegelijkertijd terug te schalen tot snoeiharde focus. In elke board meeting proberen we terug te schuiven naar één ding waar we dan alle focus op leggen.”

Lees/ luister ook:

Rolodex

Fly Ventures en Local Globe brengen daarnaast een indrukwekkend netwerk met zich mee. “Als we een nieuw product ontwikkelen, trekken ze zó een blik open met hele vette experts om te komen testen. Het netwerk van onze investeerders biedt bovendien mooie sales ingangen. Vaak gaat letterlijk de rolodex open om te zoeken naar mooie leads.”

Zelf doen

“Nog altijd doen we als founders een heleboel zelf. Om een voorbeeld te geven: we hebben een sterk sales team maar ik doe nog steeds mee aan elke meeting. Ik ben er van overtuigd dat het tegen je gaat werken als je te vroeg iemand aanneemt die je alle verantwoordelijkheid geeft. In de fase waarin we met Objectiv zitten, is het belangrijk om het hele plaatje te zien. Schaal je te snel op, dan verlies je dat.”

Wil je Vincent horen vertellen over welke lessen hij heeft geleerd bij Distimo die hij nu toepast bij Objectiv? Beluister de At The Money podcast-aflevering met Vincent Hoogsteder en Thomas Mensink (53 min) die mede mogelijk gemaakt is door de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Dat kan bovenaan dit artikel maar ook via andere podcasts-apps.

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Vincent [1:10]
  • eBuddy maffia [6.44]
  • Lessen uit het Distimo avontuur [9.15]
  • Nieuwe startup: Objectiv [25.00]
  • Fundraisen o.b.v. een powerpoint en een goed verhaal [32.00]
  • ‘We hebben de Adyens, Elastics en Takeaways nodig voor de nieuwe generatie startups’ [41.30]
  • Lessen in het opschalen van een tech startup [47.00]

👏 Vond je dit artikel/ de podcast de moeite waard? Geef het dan een ‘applausje’ of deel het op LinkedIn, zodat anderen het ook kunnen vinden.

🚀 Ben jij met je startup of scale-up op zoek naar funding en wil je het gesprek met ons aangaan? Of wil je naar aanleiding van Vincent's verhaal met hem in contact te komen? Stuur een berichtje naar atthemoney@goldeneggcheck.com.

🤩 Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van At The Money waarin wij in gesprek gaan met ondernemers die op het punt staan om groeikapitaal op te halen? Volg dan ons blog of volg mij (Thomas Mensink) op Medium bovenaan dit artikel. En abonneer je natuurlijk even op onze podcast!

--

--

Thomas Mensink
Golden Egg Check

Startup analyst at Golden Egg Check (@goldeneggcheck). Bridging the gap between tech startups and VCs.