2021'i Yakalamak için 2020'yi Anlamak

Baran Gürcan
GOOINN
Published in
5 min readFeb 8, 2021

Geçtiğimiz yıl, pandeminin tetiklediği veya tetiklemediği bir çok olumsuzluğu beraberinde getirdi. Tüm bu yaşananlar bir kez daha önümüzde duran gerçekliği yüzümüze, bu kez daha sert, vurulmasından daha farklı değildi oysa. Tahmin edilemezden korunmanın yolunun, kişisel hayatımız, işlerimiz, girişimlerimiz farketmeksizin; tek plan, tek doğru, tek gerçek yakalaşımından bir an önce uzaklaşmaktan geçtiğini anladık. Değişmeyen tek şey değişimdir cümle kalıbını bulunduğumuz dönem için “Değişmeyen tek şey değişimdir ve değişim bu yolculukta yanına sadece öğrenenleri ve uyum gösterenleri alır” şeklinde güncellemek gerekmektedir.

Photo by Ibrahim Boran on Unsplash

Trendlerin önümüzdeki yıl içinde bu yılın etkileri ile nasıl şekillenebileceğini düşünmek elbette iyi bir zihin egzersizi olsa da bu beklentilerin de sebep-sonuç ilişkileriyle birlikte geldiğini ve parametrelerden birinin değişmesi ile tepe taklak olabileceğini unutmamak gerekiyor. Sonuçta 2021 tahminleri üzerine konulurken Baba Vanga’cılık oynamaya gerek yok.

Photo by Hello I’m Nik 🎞 on Unsplash

Bireyleşme ve Gelişim

Pandemi ve etkileriyle ile ilgili raporları incelemeden dahi en büyük etki başlıklarından birinin çalışma biçiminde yaşanan değişiklik olduğunu tahmin etmek zor değil. Ancak çalışma biçimindeki değişiklikler uzaktan çalışma, zoom toplantıları, uzaktan ekip yönetimi gibi konular üzerinden değerlendirilse dahi işin bir başka yüzü bulunmakta.

Özellike kurumsal şirketlerde çalışan kişileri derinden etkileyen bu olgu, kurumda fiziksel olarak bulunulan dönemlerde içine girilen çalışma sisteminin kimliğini alarak yöntem, rutin ve alışkanlıkların kurum ile aynı şekilde işlemesi durumunun ortadan kalkmasıdır. Çalıştığımız kurumları birer gezegen olarak düşünecek olursak hayatlarımız bulunduğumuz gezegen ile aynı yönde aynı hızda dönmekte aynı yörüngeyi takip etmekteyken, pandemi sonrası gerçekleşen zorunlu bireyselleşme çalışanları farklı özellikler gösteren uydular gibi hareket etmeye mecbur kılmıştır. Bireyleşen çalışanlar kişisel gelişim, kariyer gelişimi, hedefler, çalışma biçimleri ve daha bir çok konuda kendi yollarını çizmeye başlamış buna benzer krizlerden minimum zarar ile çıkmanın yollarını keşfetmeyi sürdürmektedir. EY Çalışma Dünyasının Geleceği Anketinde çalışanlar kariyer planlamalarının etkilendiği sebeplerin neredeyse tamamında yeni yetenek/yetkinlik bağlamı üzerinden açıklamalar yapmışlardır. Bu nedenle önümüzdeki yılı bu alanda yapılan yenilikler, yatırımlar, girişimleri izleyerek veya dinleyerek belki de içinde bulunarak geçireceğiz.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Dijital Refleks

Sektörler yıllar yılı dijitalleşme etkinlikleri gerçekleştirdi, dijitalleşme süreçleri çizdi, dijitalleşme takımları kurdu ama tüm bu çabalar 2020'nin getirdiği kriz kadar etkisini göstermedi. Forbes’ta yayınlanan ve anketlerden yola çıkılarak yazılan yazı dahil bir çok araştırma raporu 2020'de gösterilen dijital refleksin dönüşümü 1–2 yılı öne çektiği doğrultusunda. Kullanıcı eğilimlerini inceleyecek olursak, e-ticaret deneyimlerinin günden güne iyileşmesi ve maliyet tasarrufu yöntemlerine yeni alternatiflerin eklenmesi bu alanın pandemi etkilerinin ortadan kalkması durumunda dahi gelişimini sürdüreceği yönünde ibareleri barındırıyor. E-ticaret etrafında oluşan ekosistemde fırsat yakalamaktan, tercih sunmaya, ödeme yöntemlerinden, son nokta teslimatına kadar geniş bir yelpazede yeni çözüm sunan girişimler, bu alana yatırım yapan büyük kurumlar ve fırsatları güçlendiren yeni yatırımlar göreceğiz.

Photo by Tim Marshall on Unsplash

İyi Yaşama Topluluklarının İnşaası

2020 sosyal olma halini şüphesiz ki değiştirdi, pandeminin ilk dönemlerinde online konserler, online buluşmalar, online oyun geceleri ve daha fazlası hayatımızın bir anda merkezinde yer buldu. Bu gelişmelerin bir diğer tarafı ise bireylerin kendi iyi olma durumlarını sağlayabilecekleri yöntemleri keşfetmesi ile gerçekleşti. Bu gün geldiğimiz noktada ise bankacılıktan, sağlık alanına, oyundan, mobiliteye hangi dikey olursa olsun karşımıza çıkan ürünler/hizmetler etrafında kurdukları ve onu sahiplenen kendi kültürel doğrularına ait topluluklar kadar değerli olduklarını gösteriyorlar. Her zaman değerli olan topluluk oluşturma ve yönetme eylemleri artık yerini topluluk ile gelişme, topluluk ile fark yaratma ve değer sunma eylemlerine dönüşmüş durumda. Oluşturulan toplulukların gücü ie artık hizmet ve ürünün çok daha ötesinde bu yaklaşıma bankacılık tarafından bir örneği. incelemek isterseniz Greenwood’u inceleyebilir ve bankacılık çözümlerinin topluluk ihtiyaçlarına göre evrilmesi hakkında ipuçları yakalayabilirsiniz.

Yenilik Süreçlerini Tekrar Keşfetmek

Kurumlar günümüzde oldukları devasa formlara eriştikleri yolculukta bir çok başarı/başarısızlık dolayısıyla deneyimlerle kültürlerini inşa etme fırsatı yakalamıştır. Ancak içinde bulunduğumuz zamanda beklentilerin, trendlerin değişim hızı frekansını yükseltmiş durumda olduğu için kurumlar bu beklentilere cevap verme noktasında büyük yapıları hareket ettirmekte güçlük yaşamaktadır. Bu nedenle kurumlar girişimcilik zihin modelleri ile ihtiyaçları hızlı keşfettiği, hızlı çözümler ürettiği ve hızlı denemeler yaptığı yaklaşımlar ile beklentilere uyumlu çözümler geliştirebilmeyi daha yapısal bir yaklaşım ile değerlendirmek zorunda kalmıştır/kalacaktır. Bu değişim elbette sadece kurumların kendi iç süreçlerini girişim dinamiklerine benzer mekanizmalara dönüştürmesi ile gerçekleşmemekte ihtiyaç duydukları yenilik alanlarına hali hazırda çözüm üreten veya üretme vaadi bulunan girişimler ile kuracakları iş birlikleri ile de gerçekleşecektir. 2021'de kurumların girişimlere yaklaştığı, girişimlerin ise bulundukları dikeylere temas eden kurumlar ile iş üretme konusunda daha saydam fırsatlar yakalayabileceği bir sene olacak gibi gözükmektedir.

Photo by Gary Butterfield on Unsplash

Özetle;

2021'de bizleri kişilerin kendi yetenek ve yetkinliklerini keşfetmek için çözümler aradığı, dijital deneyimlerini ve davranışlarını hayatlarının merkezinden ayırmadığı, sosyalleşme ve gelişim arzularını ait olmaktan mutlu olacakları topluluklar içinde sağlayacakları tüm bunların sağlanması için yeni girişimlerin ortaya çıkacağı bir yıl bizleri bekliyor.

2021'in kendiniz için nasıl geçeceği ise 3 kişinin hikayesinde anlatılıyor. “Adamın biri üç kişinin çalıştığı bir inşaat sahasına gitmiş. Birinci kişiye sormuş: Ne yapıyorsun? Kişi cevaplamış: Tuğlaları diziyorum. İkinciye sormuş: Ne yapıyorsun? Kişi cevap vermiş: Bir duvar örüyorum. Çalışırken bir şarkı mırıldanan üçüncü kişiye gitmiş ve sormuş: Ne yapıyorsun? Kişi ayağa kalmış ve gülümseyerek: Bir katedral inşa ediyorum. diye cevap vermiş” Bu yıl içinde bulunduğunuz her işin, verdiğiniz her kararın sizin hayallerinizin inşaasına yeni bir tuğla eklemesini sağlayın.

Her bir yazıya 50 alkış atabileceğinizi biliyor muydunuz?

Konuyla ilgili sohbet etmek & görüş bildirmek isterseniz buradan yorum yapabilir ya da LinkedIn hesabımızdan yazabilirsiniz.

Ek olarak sosyal medya hesaplarımızdan veya info@gooinn.co mailinden bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

İnovasyon hakkında daha fazla bilgi için GOOINN web sitemize göz atmak isterseniz adresimiz https://www.gooinn.co.

Kriz dönemlerine hazır olmak için sunumu inceleyebilirsiniz.

--

--

Baran Gürcan
GOOINN
Editor for

👾CMO @Girişimciye Dönüş - 🚀 Country Manager@GOOINN - 🥅 Founder @kalebende - 📨 baran@gooinn.co