Altı Soruda Kurumsal Hızlandırma Programları Hakkındaki Her Şey

Gürkan Erol
GOOINN
Published in
6 min readJun 24, 2021

Eğitim sistemimiz bize başarısızlıktan kaçınmayı ve hata yapmamayı öğretti. Ancak başarısızlık, inovasyon denemelerinin kaçınılmaz bir parçasıdır ve inovasyon, başarısız olma ve öğrenme isteğini gerektirir. Büyük bir şirketteki girişimci gibi davranmayı tanımlayan kurumsal girişimcilik, kuruluşların yenilikçi düşünce ve eylem oluşturmasına yardımcı olur ve hepimizdeki bu handikapa karşı çare olur. Bunu sağlamanın en iyi yollarından biri, şirketlerin rekabet gücünü artırmayı ve çalışanları iç girişimciler haline getirmeyi amaçlayan dahili kurumsal hızlandırma programlarıdır.

Bu programları sizlere kısa bir genel bakış sunabilmek için konuyu altı soru ve cevaplarla inceledik.

Kurumsal hızlandırıcı nedir?

Bir hızlandırıcı veya “Accelerator” kısa vadeli hedeflere sahip, genellikle önemli beklentileri sahip ve ilgili girişimler için daha hızlı büyüme kaynakları sağlamaya yönelik faydalı araçlar sunulan yoğun bir programdır. Hızlandırıcıların sundukları ağ oluşturma, mentorluk, eğitim ve hatta bazen temel finansmandır. Kurumsal hızlandırıcı, genellikle bir şirket veya kurum tarafından desteklenen özel bir hızlandırıcı biçimidir. Tohum hızlandırıcılar gibi, başlangıç ​​aşamasındaki şirketleri mentorluk yoluyla ve çoğu zaman da sermaye ve ofis alanı sağlayarak desteklerler.

Bir kurumsal hızlandırıcı, harici girişimler veya kurum içi hızlandırıcı olarak adlandırılan türde ise dahili ekiplerle çalışabilir. Temel olarak, bir Kurumsal Hızlandırıcı, birkaç startup ​​veya dahili proje grubunun birkaç haftadan birkaç aya kadar sabit bir süre boyunca “toplu” olarak paralel olarak yürüttüğü ve mentorlardan ve eğitim bileşenlerinden gelen desteği içeren ve final sunumu ile tamamlanan belirli süreli bir programdır.

Kurumsal hızlandırıcıların arka planı nedir?

Kurumsal şirketler, süreçler, müşteriler, kaynaklar vb. olmak üzere halihazırda bir çok değere sahip oldukları için başarılıdır. Öte yandan, daha düşük risk profiline sahip optimize edilmiş ana işleri nedeniyle, yeni fırsatları “keşfetme” konusunda zayıftırlar. Bu engellerin üstesinden gelmek için, büyük bir şirkette girişimci davranışı tanımlayan kurumsal girişimcilik terimi oluşturulmuştur. Birçoğumuza öğretilenin aksine, hatalardan kaçınmak akıllı olduğumuzun bir işareti değildir. Akıllı olmak, neyi bilmediğinizi bilmek, bilmeniz gerekenlere öncelik vermek ve kanıta dayalı en iyi cevapları bulmakta son derece iyi olmak demektir. Amaç, şirketin tüm seviyelerinde sürekli yeniliği teşvik ederek rekabet avantajı elde etmektir.

2005 yılında Jessica Livingston, Boston VC Fonu’na bir iş başvurusunda bulundu. VC’lerin karar vermeleri için geçen zamanlara şaşırarak, Paul Graham ile konuştuktan sonra Y Combinator’ı kurdular. Sonraki on yılda, 579'dan fazla hızlandırma programı, 11.305 girişime yatırılmak üzere toplam 207 milyon doları buldu. Şirketler bu hızlandırıcıların başarısını fark ettiler ve kısa süre sonra kendi versiyonlarını kurmaya başladılar.

Neden kurumsal hızlandırıcı?

Teknolojinin ve yeniliklerin hızı arttıkça ve şirketlerin ortalama yaşam beklentisi azalmaya devam ettikçe, kuruluşların işlerini geleceğe hazırlayacak bir stratejiye ihtiyaçları vardır, bu nedenle kuruluşlar bir hızlandırma programı yürütmelidir. Kuruluşların pazar hareket ederken yön değiştirebilmeleri ve yeni işler kurabilmeleri gerekiyor çünkü eski GE CEO’su Jack Welch’in bir zamanlar doğru bir şekilde kabul ettiği gibi, “dış değişim oranı iç değişim oranını aştığında, son yakındır.” Yıkıcı yeniliklerdeki artış ve hızlanan ürün yaşam döngüleri ile, uzun vadeli şirket büyümesini sağlamak için yalnızca artımlı yeniliklere odaklanmak yeterli değildir. Ancak çıkmaza giren iç yapılar ve günlük işler, şirketlerin inovasyon potansiyellerini tam olarak kullanmalarını engelliyor.

İnovasyon çağında büyük şirketlerin bile girişimci bir şekilde hareket etmek zorunda kalması şaşırtıcı değildir. Bu nedenle, kurumsal şirketler, her şeyden önce, ana iş alanlarına uyan ve grup sonucuna katkıda bulunan katma değeri olan yeniliklere ihtiyaç duyarlar. Bu, dahili verimlilik artışları için yeni çözümler veya daha yüksek gelirler için yeni ürün/hizmetlerle sağlanabilir. Kurumsal hızlandırıcı programların birincil amacı inovasyondur, ancak ilginçtir ki şirketleri bu tür programları uygulamaya iten şey sadece yeni fikirler bulmak değildir.

Şirketler, iç inovasyonlarını teşvik eden ve daha da önemlisi çalışanlarını motive eden ve onları uzun vadede kurumda tutacak yeni yaklaşımlar arıyor. Kendi bünyesinde bir hızlandırıcı işleten bir şirket, daha nitelikli çalışanlara sahip olması ve çalışanlarının daha mutlu ve daha motive kalmasından da faydalanacaktır.

Kurumsal hızlandırıcı faydaları nelerdir?

Bu tür programların amacı, fırsatları ve teknolojileri keşfetmek ve çalışanları yeni ve yenilikçi fikirler geliştirmeye ve tanıtmaya teşvik etmek için bir platform olmaktır. Bu, kurumsal bir şirket tarafından yeni iş birimlerinin oluşturulması, şirkette farklı seviyelerden yeni fikirlerin ortaya çıkması ve girişimci girdilerin geliştirilmesi ve uygulanması yoluyla sağlanabilir. Kurum içi hızlandırıcı programları uygularken, farklı geçmişlere sahip kişiler birlikte çalışır. Uzun vadede, şirket içindeki ekiplerin iletişimi ve ekip çalışmasını geliştirmesi şirkete büyük fayda sağlar.

İç girişimcilik terimi genellikle büyük bir şirket veya kuruluş içinde yenilik yapan kişi olarak kullanılır, başka bir deyişle büyük kuruluşlar içinde girişimcilerdir. Şirket içindeki bürokrasi ile mücadele edecek ve ekiplerin olabildiğince hızlı gelişmesine yardımcı olurlar. Mevcut yapıların dışında, proje ekipleri, dış uzmanlar veya start-up’ların katılımı, inovasyon sürecini hızlandırır. Şirket içi hızlandırıcılara katılan ekipler, özellikle nasıl büyük düşünecekleri konusunda çok şey öğrenirler, örneğin çözmeleri gereken gerçek müşteri sorununa daha fazla odaklanırlar; ürün fikirlerinin nasıl doğrulanacağı ve ürün-pazar uyumunun nasıl bulunacağı anlarlar. Kurumsal hızlandırıcılar, yeteneklerin elde tutulmasına ve çalışanların girişimci zihniyetinin yayılmasına yardımcı olmanın yanı sıra ekiplere yeni fikirleri test etme ve sonunda şirketin değer üretim süreçlerinin bir parçası olabilecek yenilikler üretmeye de fırsatı verir.

Kurumsal hızlandırıcılar nasıl yürütülür?

Kurumsal hızlandırma programlarının hedefleri, şirket stratejileri tarafından yönlendirilir ve bu programlar büyük ölçüde geleneksel olarak start-uplarla çalışmayan kuruluşlar tarafından yürütülür. Start-uplar veya iç kurumsal hızlandırıcılar için çalışanlar, belirlenen süre boyunca başvurabilir ve daha sonra programın bir parçası olmak için en iyi fikirler seçilir.

Program, yaklaşık 5–6 ay boyunca yeni fikirleri kanıtlamak için çalışan yaklaşık 4–12 takım oluşturur. Herhangi bir hızlandırıcı program gibi, girişimler de adayların içeriden veya dışarıdan katılabileceği bir başvuru süreci açarak bu kurum içi programları çalıştırır. Son başvuru tarihinden sonra en iyi fikirler yarışma projesine dahil edilecek ve programlar 12–14 hafta sürecektir. Bu programların süresi boyunca, mentorlar tüm katılımcılara pratik bir ortamda rehberlik ederek, zor sorular sorarak, net bir odak olduğundan emin olarak ve ana sorun hakkında farklı düşünmenin yollarını önererek yardımcı olurlar.

Bu tür programları uygulamanın başlıca avantajları, katılımcılara liderlik becerileri kazandırmak, yeniliği teşvik etmek ve uzun vadede çalışan memnuniyetini artıran ekipler arası iletişimi geliştirmektir. Ayrıca çalışanlar arasında yeni bir zihniyetin uygulanmasına, organizasyon içindeki içsel yeteneklerin yenilikçilik ve yaratıcılığın arttırılması için kullanılmasına, mevcut ürün/hizmet ve uygulamaları iyileştirmek için yeni ve taze fikirler/bakış açıları elde edilmesine yardımcı olur.

Kurumsal hızlandırıcı konusunda GOOINN yaklaşımı nasıldır?

GOOINN, kurum içi hızlandırma programlarının temel amacını yeniliği teşvik etmek ve ilgili kuruluşun ihtiyaç ve kültürüne uyum sağlamak olarak görür ve bu tür programları uygulamadan önce nedenlerini netleştirmenizi önerir. Kuruluşlar kavramı anlamalı ve ihtiyaçlarına göre benimsemelidir. Programın amacı açıkça tanımlanmışsa, ancak bu durumda sonuçlar kuruluş için faydalı olabilir. Şirketin moral ve değerlerinin yükseltilmesi, iç mentorların becerilerinin geliştirilmesi ve katılımcılara yeni fırsatlar sağlanması, doğrulayıcı ve başarısız hızlı düşünme ve hedef belirlemeyi öğrenme gibi sonuçlar aranır. Ayrıca bu tür programların uygulanması ile sonuca göre çalışanlar arasında proaktif ve girişimci bir sinerji yaratılması sağlanmaktadır.

Ekipler, ürünün yapısını gerçek müşterileri ve onların alışkanlıklarını, düşüncelerini ve isteklerini göz önünde bulunduracak şekilde görmeyi öğrenirler. Ayrıca, her şeyden önce, daha büyük ve daha odaklı düşünmeyi ve çözmeleri gereken asıl müşteri sorunuyla ilgilenmeyi öğrenirler; ürün fikirlerinin nasıl doğrulanacağı ve ürün-pazar uyumunun nasıl bulunacağı GOOINN danışmanları, katılımcıları kişilere, yani müşterilere nasıl odaklanacaklarıyla tanıştırır ve gerçek müşteri görüşmeleriyle desteklerler. Özetlemek gerekirse, GOOINN’in Kurumsal Hızlandırıcı programları yeniliği teşvik eder, yeni fikirler üretir ve katılımcıların bakış açılarını geliştirir.

Süreç, şirketin ihtiyaç ve sorunlarından türetilen strateji, çalışanlar ve yöneticilerin bir araya gelip hedefleri tanımlayarak bunları nasıl başaracaklarının yol haritasını ortaya koydukları OKR sürecini yürütülerek başlar, inovasyon yönetimi platformunun entegrasyonu, ekiplerin oluşturulması, tasarım odaklı ekip çalıştayları, yalın ürün ve hizmet tasarımı için müşteri doğrulama yöntemleri, yalın girişim yaklaşımı ile ürün-pazar uyumu sınaması (Lean Startup) ve final sunum eğitimi ile tamamlanır. Süreç kendi içinde yetenekleri geliştirir ve sonraki dönemlerde organizasyonda inovasyonu sürdürülebilir kılar. GOOINN’de ürün/hizmet geliştirme sürecinin her aşamasında “yaparak öğrenme” en önemli felsefedir.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak, görüşlerinizi paylaşmak isterseniz buradan yorum yapabilir ya da LinkedIn hesabımızdan yazabilirsiniz.

Ek olarak bize sosyal medya hesaplarımızdan veya info@gooinn.co mail hesabımızdan her zaman ulaşabilirsiniz.

--

--

Gürkan Erol
GOOINN
Writer for

Multicultural engineer, made his career in marketing&CRM. Found his purpose in innovation management and believes that awareness is being aware of being unaware