Bana Girişimini Söyle, Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim 😉

Yavuz Çingitaş
GOOINN
Published in
2 min readSep 6, 2018
Photo by Ben Waardenburg on Unsplash

Girişimciler ve girişimci adaylarının özellikle erken aşamada bize sordukları soruların başında şunlar geliyor;

  1. Ortaklarımı nasıl seçmeliyim, nereden bulmalıyım?
  2. Nasıl ve neye göre fikir/problem bulmalıyım?

Bu yazıda yukarıdaki soru ve problemlere odaklanarak geçirmek ve kendinizi tanımanın girişim kurarken veya hayatınıza yön verirken ne denli önemli olduğunu iredeleyeceğiz.

Öncelikle “Ortaklarımı nasıl seçmeliyim?” sorusuna değinelim. Sadece kendinizi tanımakla yetinmeyip ortaklarınızı da iyice tanımalı, mümkünse girişim yönetmeden önce birlikte iş yapmalısınız. “İyi arkadaş yolculukta belli olur.” sözünü hatırlatayım ve ekleyeyim “İyi ortak iş üstünde bulunur.” :-) Bu sebepten önerim öncelikle kendi karakter tipinizi bilmeniz ve ortaklarınızı da buna göre seçmeniz. Takımda iki tane “yönetici” veya “hayalperest” karaktere ihtiyaç yok, önemli olan farklı karakterlerin kendi görevlerini yaparak girişime değer katmaları. Bu karaktere göre takımlaştırmayı kurumlarda yaptığımız çalışmalarda da mutlaka yapıyoruz ve görüyoruzki metotlarla oluşturulmuş takımlar çok daha pürüzsüz çalışıyor ve başarı şansları da artıyor.

Peki fikriniz sizinle alakalı olmalı mı? Kesinlikle evet veya mutlaka ilgi duyduğunuz ve deneyimlediğiniz bir alanda olmalı. Düşünün 23 yaşındasınız ve yakın zamanda evlenmeyi de düşünmüyorsunuz. Bu durumdayken “hamilelik” veya “çocuk” hakkında bir uygulama yapmanız çok mantıklı olmayacaktır. Bu her zaman böyle olacak diye bir kural tabii ki yok ancak başarı şansınızı arttırmak ve sevdiğiniz işi yapmak için gerçekten ilgi duyduğunuz bir alanda girişim yapmanız motive edici bir başlangıç olacaktır.

Girişimciye Dönüş online eğitimleriyle kendinizi tanımaktan yatırımcı sunumuna kadar girişiminizi adım adım kurmanızı veya var olan girişiminizin başarı şansını arttırmanızı sağlıyoruz. Girişimciye Dönüş içinde yer alan 13 adımımızın ilk adımını kayıt olarak ücretsiz deneyebilir ve kendinizi inovasyon, girişimcilik ve karakter analizi olarak değerlendirebilirsiniz :-) Bu sonuçlar hem kendinizi daha iyi anlamanızı, hem de girişiminizi kurarken etraflıca düşünmenizi sağlayacak. Buradan kayıt olup karakter analizinize ve sonuçlara kolayca ulaşabilirsiniz :-)

--

--

Yavuz Çingitaş
GOOINN
Editor for

Founder @GOOINN & @GirişimciyeDönüş | Co-Founder @ALLEHamile | Former Intrapreneur | Innovative Business Designer | Lecturer