Groundhog Day filminden alınabilecek inovasyon dersi

Gürkan Erol
GOOINN
Published in
4 min readJan 31, 2021
Groundhog Day by Mark Morris

“Belki bir yarın yoktur, dün de yoktu” şu sıralar çoğumuzun ruh halinin bir özeti mi yoksa “Groundhog Day” filmini izleyenler fantastik-romantik-komedi kisvesi altında sağlam bir inovasyon dersi mi almış olur?

İnovasyona ulaşmak salt teorik bilimsel çalışma sanılabiliyor bazen, aslında inovasyon yaklaşımını günlük hayatımızın doğasında da yer alabilen pratik bir metot olduğunu ilginç bir yola başvurup anlatmak istedik. Sevdiğimiz bir filmden yola çıkarak, sizi günlük hayat sarmalınızdan bir süreliğine kaçırmaya karar verdik. Cep telefonlarımızı kısalım ve haydi başlayalım.

1993 yapımı Groundhog Day filmi Türkiye’de “Bugün aslında dündü” olarak sinemalara gelmişti. Kahramanımız olan hava durumu sunucusu Phil, açıklanamayan bir sebepten ötürü önemsiz bir kasabada hep aynı günü yaşamaya başlıyor ve bu durumdan dolayı yaşadığı durumlar, ince bir mizah anlayışla beraber, heyecanlı bir serüvene dönüşüyor. İlk seyredişimden sonra güzel bir komedi olarak aklımda kalan bu filmde, başrolde Bill Murray muhteşem oynadığını da hatırlıyordum. Yıllar sonra bir Los Angeles gezimizde Hollywood yıldızlarının evlerini gösteren turlara katılmış, rehberimizin de Bill Murray’in evine yaklaşırken, kendisi için Hollywood’un en iyi aktörü olduğunu söylemişti. Bu geziden sonra filmi tekrar izleme fırsatım oldu, geçen yıl da “movies-by-minutes” formatındaki bir podcast sayesinde filmi en ince detaylarını daha keyifli dinlemiş ve filmin neden gerçek bir klasik haline geldiğini daha iyi anlamama yardımcı oldu. Pandemi boyunca çoğumuz sanki aynı günü yaşıyor gibi hissediyoruz ve bazılarımız bu filmi bu nedenle çok hatırlamıştır. Filmde Phil’in sürekli yaşamak zorunda kaldığı gün 2 Şubat. Bu tarihin yaklaştığını fark edince, inovasyon açısından filmi detaylıca incelemenin ilginç olabileceğini düşündüm. Bunu yaparken de henüz seyretmeyenler için mümkün olduğu kadar az spoiler vermeye de gayret edeceğim, ancak henüz izlemeyen varsa, bu yazıyı izledikten sonraya bırakmalarını öneririm.

Önyargılardan test ederek kurtulma

Hipotoz testi, inovasyon yönetiminin en önemli silahlarından

Sabah kalkıp, dünü aynen tekrardan yaşadığınızı anlayıp, ancak etrafınızdaki herkes normal yaşamlarını sürdürmelerini görseniz nasıl hissederdiniz? Phil de ruhsal bir bunalımda olduğunu düşünmeye başlıyor başlarda, ancak deneyimi o kadar gerçek ki, çevresinde tüm karşı görüşleri rağmen, gerçekten sürekli aynı günü yaşadığı hipotezine varıyor ve bir inovasyoncunun da aynen yapacağı gibi, basit ve zararsız bir test gerçekleştirmeye karar veriyor. Yatarken baş ucundaki kurşun kalemi kırıyor ve sabah kontrol etmek üzere yatıyor. Sabah şaşkınlıkla kalemin tekrar sağlam olarak durduğunu görünce hipotezini gerçekliğini kavrıyor. Tekrar aynı günü yaşayan Phil, günün sonunda polise bilerek sataşıyor ve hapse atılıyor, sabah hapiste de değil de yine otel odasında uyanınca, ne yaparsan yapın hep sabah 06.00’da 2 Şubat günü otel odasında uyanacağından artık emin.

Durağanlığa karşı tekrarlayarak ilerlemek

Iteration ile sonuca ulaşma

Bu durumdan kurtuluşun olmadığını anlamasıyla beraber, hep aynı günü yaşamasını avantaja çevirmek amacıyla, her gün yeni kazanımlar elde ederek, farklı alanlarda mükemmelliğe erişmeye karar veriyor. Aynen tasarladığı ürün veya hizmeti müşteriden aldığı geri bildirimlerle, sürekli iyileştiren veya özelliklerini değiştiren (“pivotlama”) bir inovasyon ekibinin yapacağı gibi. Phil bir bakıma MVP’ler geliştirip, sonuca götüren ufak değişikliklerle ilerlemeye başlıyor (“Iteration”). Bunlar piyano çalmak, TV bilgi yarışmasını tüm cevapları bilmek gibi konuların ötesinde, ilgi duymaya başladığı Rita’ya yakınlaşma çalışmasını da kapsıyor. Bunun için sohbet edip, sevdiği ve sevmediği her şeyi öğrenmeye çalışıyor.

Öğrenmek “inovasyon muhasebenin” de en önemli değeri aynı zamanda, çünkü inovasyon bilinmeyen doğru bir yolculuk ve bilmek yani öğrenmek, bu yolculuktaki en büyük erdem. Uçsuz bucaksız bir çöle düştüğünüzü düşünün, kurtulmak için günde kaç km yol aldığınızın pek bir önemi yoktur (inovasyonda bunun eşdeğeri bu hafta kaç adet satış yaptık olabilir), çünkü belki de daireler çiziyorsunuzdur, bunun yerine doğru yönün hangisi olduğunu öğrenmek çok daha hayati önemde olacaktır (ürün/hizmet gerçekten hedef kitlemizin problemini çözüyor mu).

Phil, her gün yeni bir parça bilgi katarak ve sonuca ulaşmayan yolları değiştirerek, sabırla istediği seviyeye geliyor. Sonunda tüm alanlarda “pazar başarısı” yaşıyor. Bir topluluğa konser veriyor, bilgi yarışmasında sorular sorulmadan cevapları verebiliyor ve sonunda Rita’nın kalbine girebiliyor.

Değişim ve kader

Filmin özeti aslında devasa bir dönüşüm. Kasaba ve halkından nefret eden, belki de en çok kendinden nefret eden Phil, anın önemini, insan sevgisi ve aşktan oluşan gerçek değerlerine sahip olunarak mutluluk ve erdeme ulaşabileceğinin anlamasının dönüşümünü anlatıyor. Değiştiremediği tek şey kasabada karşılaştığı evsiz yaşlı adam, ne yaparsa yapsın tekrarlayan günün sonunda yaşlı adam hep ölüyor. Bazen bir fikir ne kadar iyi olursa olsun ne kadar pivot da yapılsa, başarılı olunamayana biliyor. Belki de bazen yeni bir fikre, yeni bir meseleye geçme zamanıdır.

Konuyla ilgili sohbet etmek & görüş bildirmek isterseniz buradan yorum yapabilir ya da LinkedIn hesabımızdan yazabilirsiniz.

Ek olarak sosyal medya hesaplarımızdan veya info@gooinn.co mailinden bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

İnovasyon hakkında daha fazla bilgi için GOOINN web sitemize göz atmak isterseniz adresimiz https://www.gooinn.co.

--

--

Gürkan Erol
GOOINN
Writer for

Multicultural engineer, made his career in marketing&CRM. Found his purpose in innovation management and believes that awareness is being aware of being unaware