Dark Kitchen: Mutfakta İnovasyon

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Published in
4 min readNov 9, 2020

Güzel bir dizi açıp yemek sipariş ettikten yarım saat sonra, siparişimizin nerede kaldığını merak etmeye başlıyoruz. Eğer siparişimiz tahmini teslim süresini geçtikten sonra elimize ulaştıysa, basıyoruz bir yıldızı. Nasıl olsa elimizde telefon, onlarca uygulama ve yüzlerce seçenek var.

Çünkü biliyoruz ki yemek siparişi uygulamalarının tek amacı müşterilerine menüsündeki yiyecekleri ulaştırmak değil. Buna ek olarak zaman ve fiyat tasarrufu gibi değerler sunmak da önceliklerinin arasında yer alıyor.

Hal böyle olunca yemeğin en güzelini, en hızlı şekilde ulaştıran yarışmayı kazanıyor. Tabii yarışmanın galibi olmanın da bazı bedelleri var.

Örneğin günün her saati, rakiplerine fark atarak müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak isteyen bir oyuncu için; daha fazla şube, daha fazla kurye ve daha fazla müşteri temsilcisi gerekir. Bu da daha fazla kira bedeli, daha fazla maaş ve sigorta gibi gider kalemlerini de beraberinde getirir.

Peki minimum harcamayla maksimum teslimat yapmak mümkün mü?

Açlık oyunları başlasın! 🍔🍜🌮

Özellikle yemek siparişlerinin tavan yaptığı pandemi dönemiyle birlikte popülaritesi iyice artan Dark Kitchen ya da Ghost Kitchen / Cloud Kitchen olarak bilinen ve Türkçeye sanal mutfak ya da bulut mutfak olarak çevirebileceğimiz yeni nesil bir konsept sayesinde, minimum harcamalarla maksimum teslimat yapmak mümkün.

Bu konsepti yalnızca teslimat için yemek pişiren birden fazla şirketin aynı mutfağı kullanması şeklinde özetleyebiliriz. Yani bu mutfaklarda yemekler sadece teslimat yapmak üzere pişiriliyor ve Kübra’nın bu konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında bahsettiği gibi restoranların ortak çalışma alanları diyebiliriz.

Dark Kitchen konseptinde restoran işletmecilerinin genellikle kendi personeli ve yemek pişirme alanları var ancak mekanın kendisi üçüncü bir taraf yani genellikle bir teslimat operatörüne ait oluyor.

Konseptin geleneksel restoranlara göre sunduğu imkanlara bakacak olursak:

  • Bu şekilde hizmet veren restoranlar, şirketler büyük bir esneklik kazanmış oluyorlar. Çünkü fiziksel olarak müşterisi olamayacak bazı kitlelere bu yolla erişebilir hale geliyorlar.
  • Müşteriler için oturma, bekleme gibi alanlarının olmaması ve bu sayede servis personellerine de ihtiyacın kalmamasıyla beraber, giderlerin önemli bir kısmı ortadan kalkmış oluyor.
  • Keza iç mekan tasarımına da ayrıca bir bütçe ayrılmasına gerek kalmıyor. Çünkü şirketler için gerekli mutfak alanlarını üçüncü taraf yani teslimat operatörü hallediyor ve bu bağlamda işçilik maliyetleri azalıyor.
  • Teslimat operatörlerinin çoğu bünyesinde yer alan şirketlere temizlik gibi hizmetler sunduğu için bu kalemdeki giderler de azalmakta.
  • Ayrıca teslimat operatörlerinin çoğu aynı zamanda teknolojik altyapıya da sahip ve bunu teslimat hizmetleriyle entegre olarak sundukları için, bünyesindeki şirketlerin yazılıma para harcamasına gerek kalmıyor.

Negatif tarafları da yok değil 😔

  • Sifted’in raporunda Keatz kurucu ortaklarından Paul Gebhardt, Dark Kitchen konseptinin negatif yönlerinden biri olarak böyle hizmet veren şirketlerin markalaşmada zorlanabileceklerini ifade ediyor. Ayrıca restoran vitrinlerinin aslında en büyük reklam alanı olduğunu vurguluyor ve bu yeni iş modelinde aynı reklam hacmini yakalamak için, Dark Kitchen konseptiyle iş yapmak isteyen şirketlere sosyal medya ve dijital pazarlama çalışmalarına daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini söylüyor.
  • Dark Kitchen konseptinde kendi personeliniz çok iyi çalışsa ve yiyeceklerinizin lezzeti harika olsa da; teslimatla ilgili yaşanan lojistik sorunlar, müşterilerinizin memnuniyetini olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Kitch kurucuları Rui Bento ve Nuno Rodrigues ise teslimat mutfaklarının genellikle ev ya da ofis gibi konumlara yemek siparişi eden insanlara hizmet ettiğini, bu nedenle ana caddelerdeki ücreti yüksek kiralı yerlerden kaçınırken aynı zamanda müşterilerine yakın olmak ve hızlı teslimat hizmeti sunabilmek arasında bir denge kurmaları gerektiğini söylüyorlar.

Global oyuncular 🌎

Yerli oyuncular 😎

Bu konseptte yerli oyuncuların da olduğunu ve Paket Mutfak girişiminin geçtiğimiz Ekim ayında 1.3 milyon dolar yatırım aldığını da hemen ekleyelim. (Ayrıca aklınızda konseptle ilgili soru işaretleri varsa sizi şu videoya alalım 👆🏻)

Konuyu özetlemek gerekirse, tıpkı Dark Kitchen podcastinin üçüncü bölümünde konuşan kuryenin de dediği gibi:

“Zaman para, para zaman demek.” 💸

Her bir yazıya 50 alkış atabileceğinizi biliyor muydunuz?

Konuyla ilgili sohbet etmek & görüş bildirmek isterseniz buradan yorum yapabilir ya da LinkedIn hesabımdan yazabilirsiniz.

Ek olarak bana sosyal medya hesabımdan veya canan@gooinn.co mail hesabımdan her zaman ulaşabilirsiniz.

--

--

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Editor for

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧