Fikir Bulmak Bir Sanat Mıdır?

Baran Gürcan
GOOINN
Published in
3 min readJun 10, 2021

Yeni teknolojilerin, girişimlerin, başarı hikayelerinin yakın takipçisiyseniz, her gün onlarcasının haberlerini okuyorsanız bu soruyu farklı şekillerde mutlaka kendinize sormuşunuzdur. “Bu fikirleri nasıl buluyorlar?” veya “Ben de düşünmüştüm ama yapamadım işte!” gibi serzenişler ile hikayeleri takip etmişizdir.

Photo by CJ Dayrit on Unsplash

Göz ardı edilemeyecek bir gerçek var; girişimlerin %90 ‘ı ortaya çıktıktan sonraki 5 yıl içinde yok oluyor. Bir diğer istatistiğe göre kurumların ortaya çıkardığı ürünlerin %70’ten fazlası, hedef müşterisine ulaşmadan başarasızlıkla tanışıyor. Bu konuda CB Insights’ ın yayınladığı 20 başarısızlık nedeninin ilk sırasında, pazarın ihtiyacı olamayan ürün veya hizmetler geliştirmek bulunuyor. Bir tek bu istatistik dahi bize fikrin başarılı bir ürün veya hizmete giden noktada öneminin ne kadar düşük olduğunu göstermeye yetiyor.

Fikir bulmak bir sanat değildir, ama müşterinin problemlerini keşfederek onlarla uyumlu çözümler geliştirmek ve bunu üzerine sürüdürülebilir, ölçeklenebilir bir iş modeli kurmak sanattır. Bunu yaparken çok şanslısınız ki size yardım edecek çok önemli bir figür bulunuyor. Hedef kitleniz içinde varsaydığınız problemleri en yoğun şekilde yaşayan bu grup sizin en doğru iş modeline ulaşma yolunda aktardıkları deneyim hikayeleriyle sizin önce yardımcınız, sonra da müşteriniz oluyor.

Elbette belirlediğiniz hedef kitlenin, odaklandığınız kök problem ve ihtiyaçları dallanıp budaklanıp sizi hangisini önce çözmem gerekiyor karmaşasına sürükleyebilir. Hedef müşteri grubunuzu keşfetme yolculuğunda yapacağınız saha görüşmelerinden topladığınız veriler sizin en önemli girdiniz olarak cebinizde. Bu problemleri önceliklendirmek için kullanabileceğiniz en basit yöntemlerden biri, etki-frekans analizi olabilir. keşfettiğiniz problemin gerçekleşme olasılığı veya sıklığı ve gerçekleştiğinde ortaya çıkardığı etki büyüklüğünü değerlendirerek bu problemleri önceliklendirebilirsiniz.

Bunları önceliklendirdiniz ve nasıl çözebileceğiniz konusunda veya daha büyük pazarlara götürecek ölçeklenebilir modeli arama konusunda bir bakış açısına ihtiyaç duyuyorsunuz.Tam bu noktada beyninizi farklı problemler, çözümler veya trendler ile tetikleyerek, keşfettiğiniz probleme uyumlu, etkisi yüksek iş modeline ulaşmak için fikirler üretebilirsiniz.World Economic Forum’un yayınladığı Global Risk Raporu, Trend Watching’in yayınladığı trend raporları, Tech Crunch’ta yayınlanan iş modeli haberleri sizin benzersiz değerler sunan iş modeliniz için ilham verici kaynaklar haline gelebilir.

Türkiye’de son yıllarda dikkat çeken alanlardan biri olarak görülen InsurTech, sigorta firmaları ve paydaşlar tarafından her geçen gün yeni bir iş modeliyle karşımıza çıkıyor. Eylül 2020’de Startups.Watch’ın raporuna göre Türkiye’deki Insurtech girişimleri 17 anlaşmayla melek ve risk sermayesi yatırımcılarından toplam 1 milyar dolar yatırım almış durumda. Tüm bu ilgi ve sigorta alanındaki başarılı çıktıların temelinde kişilerin yaşam kalitelerini korumak veya geliştirmek için tespit ettikleri ihtiyaçlara geliştirdikleri yenilikçi çözümler yatıyor.

Kısacası fikirleri birer fişe benzetecek olursak, en kusursuz fişi yapmış olsanız dahi, duvardaki prizle uyumlu değilse cihazınız çalışmayacaktır, aynı sürdürülebilir olmayan iş modelleri gibi.

Konuyla ilgili sohbet etmek & görüş bildirmek isterseniz buradan yorum yapabilir ya da LinkedIn hesabımızdan yazabilirsiniz.

Ek olarak sosyal medya hesaplarımızdan veya info@gooinn.co mailinden bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

İnovasyon hakkında daha fazla bilgi için GOOINN web sitemize göz atmak isterseniz adresimiz https://www.gooinn.co.

--

--

Baran Gürcan
GOOINN
Editor for

👾CMO @Girişimciye Dönüş - 🚀 Country Manager@GOOINN - 🥅 Founder @kalebende - 📨 baran@gooinn.co