Hayatımızın her yerinde SaaS💻📲

Ömer Aydın
GOOINN
Published in
6 min readJul 7, 2021

SaaS, nedir diye sorsam tanımı ya da ne işe yaradığı belki aklınıza hemen gelmeyebilir. Ancak hemen hemen herkesin günlük hayatının bir parçası olduğuna eminim. Nasıl mı? Her gün pazarlama içerikli firmalardan aldığımız maillerden, ayaklarımızı uzatıp gecenin keyfini çıkarmak için dizi/film izlediğimiz Netflix’e; fotoğraflarımızı ve dosyalarımızı depolama ve paylaşma hizmeti sunan Google Drive’dan, internet sitesi kurmamıza yardımcı olan Wix’e kadar her şey, SaaS(Hizmet Olarak Yazılım)’ın çatısı altındadır.

SaaS(Software as a service) kısaca, bir bulut hizmeti sağlayıcısından kullandıkça öde esasına dayalı olarak satın alabileceğiniz eksiksiz bir yazılım çözümüdür. Bu hizmetler bulutta barındırılır, yani cihazınıza fiziksel olarak yüklenmeleri gerekmez.

Photo by Webstacks on Unsplash

İşletmeler artık bu bulut teknolojilerine iki yıl öncesine göre %50 daha fazla yatırım yapıyor ve onlara daha fazla bağımlı hale geliyorlar. SaaS, 2019'dan bu yana en büyük ve en hızlı büyüyen pazar segmenti oldu ve Gartner’ın, en son tahminine göre, genel bulut hizmetlerine dünya çapındaki son kullanıcı harcamalarının 2020'de 270 milyar dolardan 2021'de %23,1 artarak toplam 332,3 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu rakamın 3’te 1’inden fazlasını SaaS oluşturmaktadır. Aşağıdaki tablodan detaylı inceleyebilirsiniz.

Source: Gartner (April 2021)

SaaS, geleneksel/lisanslı yazılımlara göre çeşitli avantajlar sunar. En önemli SaaS avantajları aşağıdaki gibidir:

Düşük Maliyet: SaaS’ın en büyük faydalarından biri operasyonel maliyetleridir. SaaS uygulamaları, yazılımı kurmak, bakımını yapmak veya yükseltmek için herhangi bir ek destek personeline ihtiyaç duymadığınız için size ciddi bir maliyet tasarrufu imkanı sağlar. SaaS şirketleri, yazılımın bakımını yapma ve yükseltme maliyetini zaten yönetmektedir. SaaS yazılımını kurmak için kapsamlı bir altyapı kurmaya gerek yoktur ve ayrıca ek donanım satın alma ihtiyacı da ortadan kalkar.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Kullanımı Kolay: SaaS uygulamalarının kullanımı kolaydır. Yalnızca SaaS web sitesine veya uygulamasına erişmeniz ve kişiselleştirilmiş panonuzda oturum açmanız gerekir. SaaS uygulamasını ilk kez kullanıyorsanız, hesabınızı oluşturup ve işletmenize uygun bir fiyatlandırma yapısı seçerek dakikalar içinde başlayabilirsiniz. Geleneksel yazılımların kullanımı her zaman kolay değildir çünkü uzun bir yükleme süreci ve genel kullanıcı deneyimini bozan düzenli yükseltmelerle özelleştirme gerektirir.

Photo by Pablo Arroyo on Unsplash

Erişilebilir: SaaS uygulamaları için cihazınızın sadece internete bağlı olması yeterlidir. İnternet erişiminin olduğu her yerde ve günün herhangi bir saatinde uygulamaya kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Bu ağınızı, işlemlerinizi, iş akışınızı, günlük aylık ve yıllık planlarınıza bir tık uzaklıkta olmanız demektir.

Photo by Avi Richards on Unsplash

Diğer Yazılımlarla Kolay Entegrasyon Sağlar: Hemen hemen tüm SaaS sağlayıcıları, diğer yazılımlarla kolay entegrasyon sunar. Örneğin, HubSpot kullanıyorsanız ve Salesforce’u buna bağlamak istiyorsanız, oldukça basittir. SaaS yazılımı, işletmenizin sorunsuz çalışması için gereken farklı yazılımların gücünü birleştirmek için popüler yazılımlarla yüzlerce entegrasyon sunar. Bu, geleneksel yazılımlarla mümkün değildir, çünkü bağımsız olarak çalışırlar ve bu nedenle diğer yazılımlarla kolay entegrasyon sunmazlar.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Çok Sayıda Özelleştirme Mevcuttur: SaaS, herkese uyan tek bir yazılım tipi değildir. Bunun yerine, birçok özelleştirme sunarlar ve başlamak için kendi özellik ve entegrasyon setinizi seçebilir veya daha sonra özellikler ekleyebilirsiniz. SaaS şirketleri size görmek istediğiniz verileri içeren kişiselleştirilmiş bir pano sunar ve işletmenizi yönetmek için panonuzu diğer verileri ve entegrasyonları içerecek şekilde kolayca özelleştirebilirsiniz. Bu kadar kolay özelleştirme, geleneksel yazılımlarla mümkün değildir.

Photo by Filip Bunkens on Unsplash

Güncelleme İş Yükünü Ortadan Kaldırır: SaaS, manuel yükseltmelere ve dağınık güncellemelere olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Tüm güncellemeler sunucuda otomatik olarak gerçekleşir ve SaaS şirketi tarafından halledilir. Bu size çok fazla zaman kazandırır ve işiniz için en önemli olan işe konsantre olmanızı sağlar.

Photo by Clint Patterson on Unsplash

Esnek Fiyatlandırma: SaaS, tüm yazılım paketi için ödeme yapmanız ve yalnızca başlamak için yüklemeniz gereken geleneksel yazılımların aksine, tam ihtiyaçlarına bağlı olarak büyük ve küçük her işletme için esnek fiyatlandırma seçenekleri sunar. SaaS ile, bir freemium planı veya bir deneme yazılımı planı seçerek ardından planınızı işinizin büyümesine göre yükselterek başlayabilirsiniz.

Photo by Angele Kamp on Unsplash

Yerli ve global başarılı SaaS girişimlerine örnekler vermem gerekirse;

Yerli Girişimlere Örnekler

App Samurai: Hızlı büyüyen şirketler için self servis bir mobil reklam aracıdır.

Apsiyon: Çok üyeli yaşam alanlarının yöneticilerine dijital asistanlık yapan, konut sakinlerine şeffaflık sunan bir apartman, site yönetim yazılımıdır.

Codela: Yazılımcıların programlama becerilerini geliştirebileceği, ilgilendiği firmalar hakkında bilgi toplayabileceği ve teknik mülakata dair tüm sorularını cevaplayabileceği bir platformdur.

Evreka: Atık toplama ve şehir temizliği operasyonlarını dijitalleştiren ve bu süreçlerin her adımının takip edilebilmesini sağlayan donanım destekli bir SaaS şirketidir.

Jetlink: İşletmelerle müşterilerinin mesajlaşma yoluyla iletişim kurmasını sağlayan bir platformdur.

Mondayhero: Tasarım dokümanlarını otomatik olarak mobil native kodlara çeviren bir yazılım geliştirme aracıdır.

Paraşüt: E-fatura, tahsilat, stok takibi, CRM ve banka entegrasyonlarını tek bir önyüzden vererek muhasebe servisini sunan bir platformdur.

Segmentify: Gerçek zamanlı akıllı ürün önerileri sistemi ile kullanıcılara e-ticaret sitelerinde kişiselleştirilmiş ürün önerileri yapıyor.

Sociality.io: Ajansların ve markaların tüm sosyal medya operasyonlarını tek bir yazılım üzerinden yönetmelerine olanak sağlıyor.

Userguiding: Kod yazmadan, dakikalar içerisinde interaktif ve sonuç odaklı ürün turları hazırlama imkanı sunan bir kullanıcı oryantasyonu (user onboarding) aracıdır.

Global Girişimlere Örnekler

Airbnb: Amerikan SaaS tabanlı bir çevrimiçi pazar şirketidir. Firma, komisyon bazında, başta aile yanında kalma veya turizm deneyimleri olmak üzere konaklama için alternatifler sunar.

Amazon Prime Video: Amazon tarafından sunulan ücretli bir abonelik hizmetidir. SaaS tabanlı hizmet, normalde erişilemeyecek veya tipik Amazon müşterisi için ekstra maliyete neden olacak özelliklere erişim sağlar. Hizmet, ücretsiz bir veya iki günlük teslimat (teslimat konumuna göre), reklamsız müzik, film ve TV şovları akışı ve diğer avantajları içerir.

G Suite: Gmail, Takvim, Hangouts ve Dokümanlar dahil olmak üzere SaaS bulutunu temel alan bir dizi üretkenlik ve ortak çalışma araçları, bulut bilişim, yazılım ve ürünlerdir.

Mailchimp: E-posta pazarlama hizmeti içeren bulut tabanlı, bir pazarlama platformudur.

Marketo: Farklı pazarlama faaliyetlerini yürütmek için SaaS pazarlama otomasyon yazılımı geliştiren ve satan bir Adobe Şirketidir.

Orderhive: Büyüyen bir e-ticaret markasının tüm işlemlerini yöneten envanter yönetimi, faturalandırma ve izleme için SaaS yazılım paketidir.

Slack: Uzak bir ekiple çalışan şirketler için geliştirilmiş tescilli bir iş iletişim platformudur.

Shopify: Çevrimiçi mağazalar ve perakende satış noktası sistemleri için Kanadalı çok uluslu bir e-ticaret platformudur.

TaskRabbit: Ev çevresinde taşıma, temizlik, teslimat ve hafif onarım işleri dahil günlük işler için serbest iş gücü sağlayan bir Amerikan çevrimiçi pazar yeridir.

Wix: Bir web sitesini kolayca oluşturmanıza, tasarlamanıza, yönetmenize ve geliştirmenize olanak tanıyan bir web geliştirme hizmeti sağlayıcısıdır.

--

--