Pandemi Dönemi Fikir Geliştirme Çalıştayı: “Aygaz Vaka İncelemesi”

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Published in
5 min readJun 15, 2020

İnovasyon odaklı çalıştaylar neden yapılır ve yapılmalıdır ?

Her dönem birçok etmene bağlı olarak müşteri alışkanlıkları değişir. Örneğin teknolojinin gelişmesi, küresel çapta etki yaratan gündemler ya da içinde bulunduğumuz pandemi süreci gibi. Biz de GOOINN olarak işte tam bu noktada devreye giriyoruz. Müşterilerinin yeni beklentilerini karşılamak isteyen kurumlar için, tasarım düşüncesi ile ihtiyaçların ürünü ve hizmetlerini tasarlama, inovasyon odağında kurumiçi girişimcilik yetkinliğinin transferi üzerine çalıştaylar düzenliyoruz.

İstanbul ve Londra merkezli bir ekip olduğumuz için bu dönemin öncesinde, çalıştaylarımızın bir kısmını online diğer bir kısmını fiziksel olarak gerçekleştiriyorduk. Pandemi haberleri ortaya ilk çıktığı zamanlarda ise hızla aksiyon alarak tüm çalışmalarımızı ve çalıştaylarımızı online’a taşıdık.

Online inovasyon çalıştayları neden yapılıyor ve yapılmalı ?

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinin beraberinde getirmiş olduğu yeni normal durumu, müşterilerin isteklerini ve beklentilerini değiştirdi & değiştirmeye devam ediyor. Bunu fark eden kurumlar da bu isteklere karşılık gelecek çözüm yolları aramaya koyuldular. Çözüm yolu ararken, var olan hizmetleri geliştirmenin yanında taze fikirler üretmenin ve bu bağlamda inovasyonun böyle zorlu zamanlar için bir lüks değil ‘olmazsa olmaz’ bir gereklilik olduğunu bir kez daha görmüş oldular.

Özetle; geçiş dönemlerinde yaşadığınız krizlerden kurtulmak ve kurumunuzdaki inovasyon kaslarını çalıştırmak / geliştirmek için Design Thinking ve Lean Startup temellerine dayanan inovasyon çalıştaylarımız, kurumunuzun geleceği adına önemli bir rol üstleniyor. Çünkü bu çalıştaylar sayesinde farklı departmanlardaki çalışanlarla birlikte, mevcut değer zincirinin ihtiyaçları ve sorunları beraberce keşfedilerek farklı çözüm modelleri oluşturulabiliyor.

Online inovasyon çalıştaylarını biz nasıl yapıyoruz?

Hazırlık aşaması: Bu aşamada amacımız kurumun ihtiyaçlarını belirlemek.

  • Kurumun çıktı ihtiyaçlarını belirleme toplantısı
  • Ekip oluşturmanın birlikte geliştirilmesi
  • Kuruma özel çalıştay içeriklerinin oluşturulması ve materyallerin kurum ile paylaşımı

Çalıştay aşaması: Bu aşamada multidisipliner takımlar ile bir araya gelerek online çalıştaylar gerçekleştirilir.

  • Çalıştayda kullanılacak yöntem hakkında anlatım, kurum değer zincirine özel trendlerin aktarımı
  • İnovasyon profesyonelleri tarafından optimum sayıda takımla çevrim içi çalışmalar
  • İhtiyaçlara göre planlanan sayıda çalıştay oturumları

Çalıştay sonrası aşaması: Süreç sonu elde edilen çıktıların kuruma iletimi.

  • Çalıştay metrikleri ve süreci üzerine takip toplantısı
  • Çalıştayların çıktılarıyla hazırlanmış e-kitabın teslimi
  • Çalıştay eğitim video kaydının teslimi

AYGAZ Pandemi Çalıştayı

(Pandemi Dönemi Tehdit ve Fırsatları Değerlendirme Çalıştayı)

  1. Hazırlık Aşaması
  • Kurumdaki inovasyon yetkilileriyle çalıştay sonunda elde edilmesi istenen çıktıların neler olduğunu belirlemek amacıyla toplantılar yaptık.
  • Multidisipliner ve lokasyon bağımsız takımlar oluşturduk.
  • Kuruma özel çalıştay içeriklerini, online araç ve süreç akışlarını oluşturarak Aygaz ile paylaştık.

(Bu çalıştayı Zoom ve Miro araçlarını kullanarak gerçekleştirdik.)

2. Çalıştay aşaması

İlk oturum

Bu oturumda önce ekibimizdeki inovasyon profesyonelleri tarafından bir Webinar gerçekleştirildi. Daha sonra inovasyon profesyonellerimizin yardımlarıyla, ayrı takımlar ve online odalarda Mindmap (Zihin Haritası) ve Persona Kanvas üzerine meseleler odağında çalışmalar yapıldı.

Webinarda ele alınan başlıca konular:

a) Örnekleriyle şirketlerin pandemiye karşı aldığı hızlı reaksiyonlar

b) Design Thinking ve Keşfet & Geliştir metodolojisi

c) Design thinking metodu ışığında problem / ihtiyaç keşfi, bunları çözececek fikirlerin geliştirilmesi ve bu fikirlerin mevut ürün / hizmet portföyüne göre konumlandırılması

d) Mindmap ve Persona Kanvaslarının nasıl doldurulacağının anlatımı

Bu oturum sonucundaki çıktılar:

a) Her ekip izleyeceği yolun yeni bir pazar, müşteri, teknoloji, alan üzerine mi yoksa, mevcut ürün ya da hizmetler üzerine mi olacağına karar verdi.

b) Mindmap: Temel (ana) problemlerden yola çıkarak, özel (daha kök) problemlerin belirlenmesi

c) Mindmap & Persona Kanvası: Kök problem veya grubunun seçilmesi

d) Persona Kanvası: Seçilen ihtiyaç / problem grubunun en yoğun yaşandığı varsayılan persona üzerine derinleşilmesi

İkinci oturum

Bu oturumun başında ekibimiz pandemi öncesinde ve sırasında ortaya çıkan inovatif girişimleri örnekleriyle ele aldılar. Daha sonra ekipler, Webinar’da anlatımı yapılmış olan Keşfet & Geliştir Kanvasları üzerine çalışarak, geliştirdikleri çözüm önerilerinin portföy yapılarındaki yenilik & geliştirme konumlandırmalarını sağladılar.

İnovatif girişim örneklerinin anlatımıyla varılmak istenen sonuç: Farklı iş modellerini gören katılımcıların, kendi belirledikleri problemler çerçevesinde Persona Kanvaslarında özelleştirdikleri müşteri kitlesine farklı çözüm önerileri geliştirmeleri.

Bu oturum sonucundaki çıktılar: Anlatılan inovatif girişim örneklerinden ilham alarak daha önceki aşamalarda odaklanılan problemlere ve belirlenen personalara uygun çözüm önerilerinin ortaya koyulması ve bu çözüm önerilerinin Keşfet & Geliştir Kanvasları üzerinde konumlandırılması.

3. Çalıştay sonrası aşaması

  • Çevrim içi araçlar aracılığıyla ek sorular için çağrı yapıldı. Katılımcıların aklında kalan soru işaretleri çözüme kavuşturuldu.
  • Kapanış konuşmaları arkasında katılımcılar, çalıştay performansı konusunda kendileri için hazırladığımız anketleri doldurdular.
  • Çalıştayların çıktılarından hazırladığımız e-kitabı kuruma teslim ettik.
  • Çalıştay eğitiminin kaydını kuruma teslim ettik.
Çalıştay sonu pozumuz :)

Çalıştay sonuç ve çıktıları

Çalıştayda birbirinden değerli üç farklı ekiple çalışma imkanımız oldu. Çalıştay sonunda üç farklı ekipten toplamda 20'ye yakın ana problem, 100+ kadar kök problem saptandı. Ekip içi yapılan değerlendirmeler sonucu yoğunlaşılan problemler üzerine personalar geliştirildi ve bu bağlamda üç farklı persona belirlenmiş oldu. İhtiyaç ve problem üzerine yapılan tüm bu derinleşmeler sonucunda 55+ fikir ortaya çıkmış potansiyel ürün ve hizmet portföyüne konumlandırılarak aksiyon almaya hazır hale gelmiştir.

Pandemi sürecini ve getirdiği zorlukları yenmenin 2 vazgeçilmez anahtarı: Girişimcilik ve İnovasyon! #evdekal’ıp çalıştığımız bugünlerde, sizin kurumunuzdaki inovasyon süreçleriniz ne durumda?

Bu sorunun cevabını netleştirmek isterseniz önce bu anketi doldurabilir, sonra bizimle iletişime geçebilirsiniz 👉🏻 GOOINN Online İnovasyon Reçetesi

Kurumunuzun üretkenliğini artırmak için her zaman yanınızdayız!

İletişim adreslerimiz 🔗

Ayrıca bu yazılarımız da ilginizi çekebilir 👇🏻

Çalışmalarımızda ve çalıştaylarımızda kullandığımız online araçlar:

Çalışmalarımızı tamamen online’a taşıma sürecimizin hikayesi:

Kurumunuzun uzaktan inovasyon durumunu nasıl ölçümleyebilirsiniz?

--

--

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Editor for

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧