Remote Çalışırken İşinize Yarayabilecek Cool Tool’lar

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Published in
6 min readMar 23, 2020

Bir önceki yazımda; #evdekal’dığımız bugünlerde neler yapabileceğimizi, GOOINN ekibi olarak bizim neler yaptığımızı ve remote bir şekilde çalışırken işlerimizi hangi araçlarla yürüttüğümüzü anlatmıştım. Güzel geri dönüşler ve öneriler aldığım için de hiç hız kaybetmeden, sizlerle daha ayrıntılı bir yazıyı buluşturmak adına kolları sıvamış bulunmaktayım.

Bu yazıda; bizim ekipçe kullandığımız ya da kullanmak için takibe aldığımız araçların ne işe yaradıklarını ve özelliklerini sizlere aktarıyor olacağım.

Çayınızı & kahvenizi aldıysanız başlayalım, keyifli okumalar :)

1)Whereby: Türkçe kelime karşılığı ‘vasıtasıyla’ olan bu araç, kullanıcılarına her yerden çalışma özgürlüğü sunma mottosuyla yola çıkmış. Whereby bizlere; istediğimiz kişi veya kişilerle, internetimizin olduğu her noktadan, sesli ve görüntülü bir şekilde görüşme yapma imkanı sunuyor. Aracın içinde üç farklı fiyatlandırma paketi mevcut ve tercih edeceğimiz pakete göre sunacağı özellikler de değişmekte. (Örneğin görüşmeye katılabilecek kişi sayısı paketlere göre farklılık göstermekte.)

Bu araç sayesinde;

  • Görüşme sırasında dilerseniz kamera ve mikrofonunuzu açıp kapatabiliyorsunuz.
  • Görüşme yaptığınız kişilere ekran görüntünüzü paylaşabiliyorsunuz.
  • Görüşme esnasında kayıt alabiliyorsunuz ve bu sayede toplantıyı kaçıran kişiler gündemden geri kalmamış oluyor.
  • Görüşme sırasında chat kısmından yazılı mesajlar gönderebiliyorsunuz. (Ki bu cidden link paylaşımları için çok verimli bir özellik.)

Yani Whereby kullanım açısından oldukça kolay ve free paketiyle de dört kişilik toplantılarınızı yürütebileceğiniz bir araç diyebiliriz. Açıkçası bizim günümüzün dörtte biri; birbirimizi uzun süredir yüz yüze göremediğimiz için muhabbet edip, hasret giderirken ve tabii işlerimizi yürütmek için önemli toplantılarımızı yaparken bu aracın içinde geçiyor. 🤸🏻‍♀️

2)Trello: 2011 yılında piyasaya çıkan ve bugün; işlerimizi, günlük programlarımızı takip edebileceğimiz, organize edebileceğimiz bir proje yönetim aracı. Trello bizlere; içinde var olan pano, liste ve kart gibi sistemlerle düzenli bir şekilde plan & program yapma imkanı sağlıyor. Aracın içinde üç farklı fiyatlandırma paketi mevcut ve tercih edeceğimiz pakete göre plan & program yaparken kullanmamız için sunacağı özellikler değişiklik göstermekte.

Bu araç sayesinde;

  • Dilediğiniz kadar pano açabilir, içlerinde listeler oluşturabilir ve kartlarla bunları besleyebilirsiniz.
  • Açacağınız panolara ekip arkadaşlarınızı davet edip, onlarla ortak bir ekranda çalışmalarınızı eş zamanlı yürütebilirsiniz.
  • Araç içinde yapılacak olarak belirlediğiniz görevleri kişilere atayabilirsiniz. (Bu sayede o kişilere bildirim gidiyor ve bu da işin yapılma sürecini hızlandırıyor.)
  • Renklendirebileceğiniz label’larla, gruplandırmalar ve önceliklendirmeler yapabiliyorsunuz.
  • Dilediğiniz her formatta eki bu aracın içine ekleyebiliyorsunuz.

Yani Trello adeta ofisinizdeki boardların sanal bir versiyonu gibi. İşlerinizi planlarken, size ve ekibinize harika kolaylıklar sağlayacak olan bu aracı kullanmanızı tavsiye ederiz. Bizim yine günümüzün önemli bir kısmı bu araç içinde; yapılacakları tamamlamakla ve yeni projeleri panolarımıza eklemekle geçiyor. Aracın kullanımına dair sayısız tutorial videosu ve yazısı bulabileceğiniz gibi, ekşi sözlükte de üzerine yazılmış yedi sayfalık iyi yorum bulabilirsiniz. 😉

3)Slack: Kelime anlamı olarak serbestlik, gevşeklik anlamına gelen bu araç, bulut tabanlı bir ekip işbirliği uygulamasıdır. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan Slack uygulamasıyla her projeye ayrı grup/ kanal oluşturarak düzenli bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz. Büyük şirketlerce de kullanılan bu aracın üç farklı paketi bulunmakta ve diğer araçlarda da olduğu gibi paketlere göre kullanıcılara sunduğu özellikler değişiklik göstermekte.

Bu araç sayesinde;

  • Şirket içi anlık yazışmalar yapabiliyorsunuz.
  • Ekip üyelerinin yönetimi yapabiliyorsunuz.
  • En güçlü özelliği farklı kişi sayılarında ve gizlilikte kanallar oluşturabiliyor olmanız. (Aynı zamanda kişilere de doğrudan mesaj atabilirsiniz.)
  • Farklı platformlara entegre edilebildiği için de doküman takibi yapma kolaylığı sağlamakta. (✔)
  • Yine; Google Drive ve Dropbox ile uyumlu olan Slack, dosyaların tek bir havuzda paylaşımını sağladığı için, aradığınızda e-mailler arasında da kaybolmuyor.

Maalesef aracın Türkçe dil seçeneği bulunmuyor, içinde; İngilizce, Almanca ve Fransızca dahil beş dil mevcut. 2013’ten bu yana her geçen gün kullanımı hızla artmakta olan bu araç, ekip ya da şirket içi doküman paylaşımlarında gerçekten büyük bir ‘serbestlik’ sağlamakta. (özellikle de yüksek hacimli doküman paylaşımlarında) Ayrıca aracın içi de oldukça renkli bir şekilde dizayn edilmiş, ki bu da bizim araç içinde kalma süremizi arttıran bir başka etken diyebiliriz. Biz Slack’i seve seve kullanıyor ve bu aracın özellikle komünite kurma tarafındaki gücüne inanıyoruz. Bu bağlamda yakında güzel sürprizlerle karşınızda olacağız, beklemede kalın! 🥰

4)G Suite: Aslında gün içinde çokça ziyaret ettiğimiz birçok aracı içinde barındıran ve özellikle de işletmelerin ihtiyacı olan çok sayıda uygulamayı tek bir abonelik ile sunan ‘bulut tabanlı’ paket programı. Tek bir abonelik ile E-posta, Word, Excell, Sunumlar, Depolama, Sohbet ve Takvim gibi ondan fazla uygulamayı; hiçbir kurulum yapmadan, internet bağlantısına sahip olduğumuz herhangi bir cihazdan kullanmamıza olanak sağlamakta.

Bu araç sayesinde;

  • İletişime geçmek istediğiniz kişi ya da kurumlara G-Mail’den mailler atabiliyorsunuz.
  • Bünyesinde bulunan Drive uygulaması, hem ekip içi hem de ekipler & şirketler arası doküman paylaşımlarında oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor. (Free bir şekilde kullanırken bile 15 GB kadar bir depolama haznesi sunmakta.)
  • Yine bünyesinde bulunan Takvim uygulaması çok pratik ve mailden gelen etkinlik bildirimlerine vermiş olduğunuz yanıta göre senkron olmakta. (Aynı zamanda sizin takviminizi izin verdiğiniz takdirde ekip arkadaşınız da görebilmekte.)
  • Ek olarak sunmuş olduğu Docs, Sheets ve Slides ile yapacağınız işi ister tablo formatında, ister yazı şeklinde, isterseniz de sunum şeklinde oluşturabiliyorsunuz.

Artık hemen herkesin kullandığı uygulamaları içinde bulunduran G Suite aracı hem bizim hayatımızı hem de şirketimizin hayatını kurtarıyor diyebiliriz. (Elimiz, kolumuz, her şeyimizsin G Suite!)

5)WhatsApp: Sanırım bu aracı diğerleri gibi uzun uzun anlatmaya gerek yok çünkü bu araç zaten halihazırda telefonlarımızın olmazsa olmazı konumunda. Belki ek özelliklerinden bahsedebiliriz bu noktada. Örneğin; WhatsApp Web moduyla bilgisayarımızdayken de mesajlarımıza cevap verebiliyoruz ya da atılan linkleri kolayca inceleyebiliyoruz. Bu aracı bize sağlamış olduğu kolaylıklar için ve logosundaki güven veren yeşil renginden dolayı seviyoruz. Hızlı iletişim sistemini cep telefonlarımıza getirdiği için de aracı tasarlayanlara teşekkür ediyoruz. (Birinin profil fotoğrafına bakarken, onu yanlışlıkla aramadığınız günler dileriz) 😜

6)Intercom: ‘Daha iyi müşteri ilişkileri’ kurmamız amacıyla tasarlanmış bir araç. Ürünümüzün kimler tarafından kullanıldığını veya web sitemizin kimler tarafından ziyaret edildiğini göstermekte ve hedeflediğimiz içerik ya da davranışa dayalı şekilde müşterilerimizle kişisel olarak iletişim kurmamızı sağlamakta.

Bu araç sayesinde;

  • Müşterilerinizin kim olduğunu ve sizin uygulamanızda ya da web sitenizde neler yaptıklarını görebilirsiniz. Ayrıca davranışlarını izleyip, onları belli bir şekilde filtreleyebilir veya segmentlere ayırabilirsiniz.
  • Web sitenizin içindeki davranışlarını takip ederek potansiyel müşterilerinizi, gerçek müşterileriniz haline getirebilirsiniz.
  • Hedeflenen e-posta ve uygulama içi iletilerle var olan müşterilerinizi daha etkin müşteriler haline getirebilirsiniz.
  • Ayrıca sahip olduğu kullanıcı dostu arayüzü sayesinde de müşterilerinize daha hızlı yanıtlar vererek, onlara daha hızlı çözümler sunarak; memnuniyetlerini arttırabilirsiniz.

Yani Intercom aracını kullanmak, bizlere bir anlamda büyük resmi gösteriyor ve ilerde atacağımız adımlar için de yol haritası çiziyor. Biz de ürünlerimizi kullanan müşterilerimizin davranışlarını Intercom aracılığı ile takip ediyoruz ve onlara daha iyi ürünler sunmak için aracın rehberliğinden faydalanıyoruz. (Bu aracın sunmuş olduğu müşteri segmentasyon özelliği bizim de çokça fayda gördüğümüz bir özellik diyebiliriz.)

Bizim kullandığımız ve işlerimizde bize kolaylık sağladığını gördüğümüz araçlar bu şekilde. İçlerinde kullandıklarınız ya da bizim yazdıklarımıza ek olarak kullandığınız başka araçlar varsa ve bu konudaki görüşlerinizi bizimle de paylaşmak isterseniz; yazımıza yanıt verebilir, linkedindeki paylaşımımıza yorum yapabilirsiniz! Hepinize iyi çalışmalar dileriz, şu tehlikeli zamanlar geçene kadar da lütfen #evdekal’ın!

Bu yazıdan sonra biraz kafa dağıtmak isterseniz de Spotify’da oluşturduğumuz playliste göz atabilirsiniz :)

#remote #tools #entrepreneurship

--

--

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Editor for

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧