Tokyo2020 Teknoloji Şöleni 🚎 🤖 🦾

Ömer Aydın
GOOINN
Published in
6 min readSep 24, 2021

Covid’19 nedeniyle ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları 206 ülkeden 11 binden fazla sporcunun katılımıyla geçtiğimiz ay Tokyo’da gerçekleşti. Olimpiyat oyunları denilince, sporcuların göstereceği performanslar akla geliyor. Ancak olimpiyat oyunları artık spor organizasyonlarının yanı sıra, oyunları düzenleyen ülkelerin kendi kültürlerinden tutunda teknolojik gelişmelere kadar istenilen tüm tanıtımlarını yapma fırsatı sunuyor. Japonya da bu fırsat sayesinde olimpiyatlar kadar, tüm dünyaya adeta bir teknoloji şöleni sunmuş oldu.

Işık gösteri dronelarından atletik performans biyometrisine, saha destek robotlarından otonom araçlara, 3D ve diğer sürükleyici yayın geliştirmelerine kadar uzanan bir çok teknolojik yenilikler sayesinde, uluslararası spor etkinliğinden ziyade bir teknoloji şölenine dönüştü desek sanırım abartmamış oluruz.

Ben de bu yazımda sizler için öne çıkan teknolojileri derlemeye çalıştım. Kullanılan teknolojilere geçmeden önce bir de size Tokyo2020 Yaz Olimpiyat Oyunlarının sevimli maskotu MIRAITOWA’ nın adının nerden geldiğini belirtmek istiyorum;

MIRAITOWA adı, Japonca’da “gelecek” anlamına gelen “mirai” ve “sonsuzluk” anlamına gelen “towa” sözcüklerinden türetilmiştir ve Tokyo2020 Olimpiyat Oyunlarının dünya çapında herkesin kalbinde sonsuz bir umut dolu geleceğe yol açması dileğini temsil etmektedir.

Photo by International Olympic Committee

MIRAITOWA’nın adı gibi, teknolojinin gelişimi sonsuz bir umutla bizi bekliyor. Yakın zamanda günlük yaşantımıza yaygın olarak girecek, Olimpiyat süresince kullanılan ve öne çıkan teknolojilere isterseniz beraberce bir göz atalım:

Intel’in Drone Işık Gösterisi

Intel insansız hava araçları, daha önce 2018 Kış Olimpiyatları’nda olduğu gibi 2020 Olimpiyatlarının açılış töreni için de gece gökyüzünü aydınlattı. Bu kez, “Birlikte daha güçlü” teması ve “Gelecek için umut” temasıyla özel bir anlam kazandı.

Gökyüzüne çıkan 1.824 küçük Intel Premium drone filosu eğlence için tasarlandı. Her drone bir poundun 3/4'ünden daha hafiftir ve ekranın karmaşık 3D animasyonlarını oluşturmak için gereken yüksek düzeyde konumsal doğruluk sağlayan gerçek zamanlı bir kinematik GPS sistemi ile birlikte dört parlak renkli LED ile donatılmıştır.

Intel’in Drone ışık gösterileri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bu linkten ulaşabilirsiniz.

Toyota ve Robotları

Photo by Toyota Global

“Herkes İçin Hareket Özgürlüğü” felsefesine sahip Toyota geliştirdiği robotlar ile sporcuları ve seyircileri spor salonlarına davet etmek, sahada görevleri yerine getirmek ve sürükleyici bir görüntü sağlamak için 360 derecelik kamera teknolojilerini kolaylaştırmak gibi görevler için Olimpiyat Oyunlarında destek robotlarını görevlendirerek robotiğin kullanışlılığını ön plana çıkardı.

Toyota tarafından üretilen robotlar bir çok görevi yerine getirdi; sensörler ve kameralarla donatılmış, yapay zeka destekli kendi kendine giden saha destek robotları(FSR), atılan bir ciriti almak için en uygun yolu belirlemek ve personele engellerden kaçınmalarına ve verimliliği artırmalarına yardımcı olmak için rehberlik sağlamak için kullanılıyor. Şirket ayrıca izleyicilere yardımcı olmak için bir dizi insan destek robotu(HSR) ve teslimat destek robotu(DSR) tedarik etti.

44 hektarlık Olimpiyat Köyü’nde katılımcılar ulaşım için Toyota’nın otonom sürücüsüz elektrikli aracı EV filosunu kullandı. EV’ler, Olimpiyat Köyü’nün ihtiyaçlarına uyacak şekilde biraz değiştirildi. Paralimpik sporcular için daha kolay ve hızlı erişim için büyük kapıları ve elektrikli rampaları olan EV’lerin her biri 20 kişiye kadar kapasite ve otonom olmasına rağmen, yolcuların sorunsuz bir deneyim yaşamasını sağlamak için araçlarda her zaman bir operatör yer aldı.

Toyota’nın bir başka buluşu; Cue!

25 Temmuz Pazar günü ABD-Fransa basketbol maçında, 95 numara forma giyen iki metre boyunda bir robot devre arasında ortaya çıktı ve yarı sahadan mükemmel bir üç sayılık atış yapmaya başladı. Gerçek boyutlu droid, kollarını ayarlamak ve mükemmel atışı gerçekleştirmek için gereken kuvveti ve açıyı belirlemek için AI kullanmadan önce çevresini analiz etmek (yani mesafeyi ölçmek) için sensörlerle donatılmış. Cue o gece %100 doğrulukla üç atış yaptı.

Diğer robotları incelemek isterseniz;

Tokyo 2021 Maskot Robot hareketleri: https://global.toyota/en/download/28984042
T-HR3 ve Tokyo 2021 Maskot Robotu senkronize işlemi (örnek): https://global.toyota/en/download/28984044
T-TR1 izdüşümü ve hareketlilik fonksiyonu https://global.toyota/en/download/28984046
HSR / DSR https://global.toyota/en/download/28984048
FSR takip çalışması https://global.toyota/en/download/28984050
FSR atılan öğeleri alma: https://global.toyota/en/download/28984052

Intel’in 3D sporcu takip teknolojisi

Intel, seyirci deneyimini yeni bir düzeye taşımaya yardımcı olmak için robot ışık gösterisine ek olarak 2020 Yaz Olimpiyatları’na çok sayıda başka son teknoloji yenilik sağlıyor. Bu yeni teknolojilerin en ilginçlerinden biri, izleyicilere belirli atletizm etkinlikleri sırasında bindirmeli görselleştirmeler sunan yeni nesil grafikler sağlayan 3D Atlet İzleme (3DAT)’dır. 3DAT, yarışın farklı noktalarındaki koşucu hızları gibi performans verilerini hızla çıkarmak ve analiz etmek için yapay zeka, bilgisayar görüşü ve Intel Xeon işlemcilerinin hızından yararlanıyor. 3DAT’ın en büyük avantajlarından biri, standart video verilerini kullanması ve böylece özel giysilere ve sensörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırmasıdır.

Oyunlar sırasında izleyici deneyimini geliştirmek için kullanılan bu ve diğer AI destekli performans izleme teknolojileri, atletik performansı iyileştirmeye ve yaralanmaları önlemeye yardımcı olmak için hem yayın hem de eğitim için değerli bir çözümdür.

OBS’nin öncü yayın teknolojisi

Photo by Internatinol Olympics Commmittee

Seyirciler Olimpiyat etkinliklerini bizzat deneyimleyemeyebilirler, ancak bugüne kadarki oyunların teknik olarak en gelişmiş ve veri açısından zengin yayınına tabi tutuldular. Olympic Broadcasting Services (OBS), 2020 Olimpiyatlarını yalnızca yüksek çözünürlükte değil, büyük ölçüde ultra yüksek çözünürlüklü yüksek dinamik aralıkta yayınladı. OBS’nin yeni teknolojisi, 3.600 mikrofon tarafından yakalanan gelişmiş sesin yanı sıra daha gerçekçi görseller getiriyor.

OBS’nin piyasaya sürdüğü bir başka yayın yeniliği de, aynı şekilde Tokyo oyunlarında bir ilk olan spor tırmanış için sanal 3D grafikler. Bu yeni Olimpik sporu tanıtmaya yardımcı olmak için OBS, tırmanma duvarının sanal bir 3D modelini oluşturdu ve bu, tırmanıcıların gezindiği şekillerin ve açıların ayrıntılı analizini mümkün kıldı. Diğer avantajlar, yakın çekimler için sanal yakınlaştırma yetenekleri ve tırmanma duvarının zorluklarını bütünüyle iletmek için daha geniş açılı çekimlerdi.

OBS ayrıca, jimnastik ve kaykay gibi seçkin spor salonlarına yerleştirilmiş robotik platformlara monte edilmiş, uzaktan kumandalı 4K kameralardan oluşan, Intel tarafından geliştirilen bir çoklu kamera tekrar oynatma sisteminin prömiyerini yapıyor. Bu yeni teknoloji, Matrix’teki aksiyon sekanslarına benzer bir efekt yaratmak için manipüle edilebilen kliplerin hızlı bir şekilde hazırlanmasını sağlıyor.

Diğer ilk yayın teknolojileri arasında OBS Cloud (Alibaba ile ortaklaşa) ve 110 saatlik canlı stereoskopik ve panoramik kapsama alanı yer alıyor. Ek olarak, OBS teknolojisi denemeleri, 5G yayınının yanı sıra konuşmadan metne teknolojisi ve görüntü tanıma gibi AI yeteneklerini içerir. Daha fazla detay için OBS TV sayfasını inceleyebilirsiniz.

Pandeminin yeni normalleri de aynen devam etti; Olimpiyatlar sırasında evde tezahürat yapan taraftarların görüntülerini boş stadyum koltuklarının üzerine yerleştiren bir program başlatılmıştı.

Photo by International Olympic Committee

Omega takibi ve zamanlaması

İsviçreli saat üreticisi Omega, canlı etkinlikler sırasında hem yarışmaları değerlendirmek hem de kullanılabilecek her türlü performans verisini toplamak ve analiz etmek için kamera teknolojileri, yarışmacıların kıyafetlerine takılan küçük sensörler ve yapay zeka kullanıyor.

Plaj voleybolu, yüzme, jimnastik ve bisiklet yolu yarışları gibi sporlar için şirket, ayrıntılı izleme verileri sağlamak için konumlandırma ve hareket sensörleriyle donatılmış, saniyede 250 kare hızında çalışan kameralardan oluşan gelişmiş AI eğitimli sistemler sunuyor. Bu sistemlerin, izleyicilerin gördükleriyle eşleşmesini sağlamak için verileri ölçmek, işlemek ve iletmek için saniyenin 1/10'undan daha az zaman yeterlidir.

Panasonic’in temassız hayati algılaması

Panasonic’in temassız biyometrik veri görüntüleme teknolojisi, okçuların yüzlerine odaklanarak canlı kalp atış hızı izlemesini sağlar. Kameralar, çıplak gözle görülemeyen kan damarı kasılmalarının neden olduğu ten rengindeki hafif değişiklikleri yakalayabilir. Bu veriler, sinyal işleme kullanılarak çıkarılır ve analiz edilir, okçuların vücutlarının iç işleyişini ortaya koyarken, kalp atışı varyasyonlarını ve adrenalin akışını ortaya çıkarır.

Bonus: Geri Dönüştürülmüş Olimpiyat Madalyaları!

Nisan 2017'den itibaren iki yıl boyunca, Japonya’daki insanlardan kullanılmayan elektronik cihazları toplamak için bir bağış kampanyası başlatıldı. 78.985 ton tüketici elektroniği ve 6.21 milyon cep telefonundan değerli metaller çıkarılarak 5.000 olimpiyat altın, gümüş ve bronz madalyaya dönüştürüldü.

Photo by International Olympic Committee

Bu harika geri dönüşüm çalışmasını düşünen ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayan akıllara sağlık👏👏

Sevimli maskot MIRAITOWA’nın adı gibi umut dolu bir gelecek bizi bekliyor mu? Neler düşünüyorsunuz?

Konuyla ilgili sohbet etmek & görüş bildirmek isterseniz buradan yorum yapabilir ya da LinkedIn hesabımızdan yazabilirsiniz.

Ek olarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir veya info@gooinn.co mailinden bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

İnovasyon hakkında daha fazla bilgi için GOOINN web sitemize göz atmak isterseniz adresimiz https://www.gooinn.co

--

--