Webrazzi Dijital 2020 Etkinliğinde Neler Yaşandı?

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Published in
6 min readJun 22, 2020

Bu sene online olarak gerçekleşen Webrazzi Dijital 2020 etkinliğinde; teknoloji, içerik pazarlamasında yeni trendler, son dönemdeki pazarlama faaliyetleri gibi gündemdeki konuların ele alındığı konuşmalar gerçekleşti. Ayrıca etkinliğin ilerleyen saatlerinde iki ayrı salonda sekiz farklı workshop gerçekleşti. Bunlardan biri de GOOINN’in kurucusu ve UK Direktörü Yavuz Çingitaş’ın “Krizlere Dayanıklı Şirketleri Design Thinking Metodu ile Yaratmak” konusu üzerine yaptığı workshoptu. (Workshop detayları için okumaya devam ediniz.)

GOOINN ekibi olarak biz de bu etkinlikte yerimizi aldık ve sizin için; etkinlikte değinilen önemli noktaların, birbirinden değerli konuşmacıların #yeninormal hakkındaki öngörülerinin notlarını aldık. İsterseniz şimdi bu notların üzerinden beraberce geçelim 👇🏻

Hakan Aran | Türkiye İş Bankası

Dijitalleşme, Covid-19 ve Ötesi:

Bu oturumda İş Bankası Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran;

  • İş Bankası’nın bundan 5 yıl önce başlatmış, pandemi döneminde test etmiş olduğu dijital dönüşüm yatırımları sayesinde, çalışanlarının & müşterilerinin ihtiyaçlarını kesintisiz olarak karşılayabildiklerini ve bu ihtiyaçları karşılayamayan bankaların yüzleştiği sorunları ele aldı.
  • Pandemi sürecinin bankalar tarafında yaratmış olduğu değişimlerinden ve dijital finans işlemlerindeki artışlardan bahsetti.
  • İçinde bulunduğumuz bu sürecin beraberinde getirdiği dijital sürtünme kavramını açıkladı ve dijital sürtünmeyi, sıfır sürtünmeye indirgemenin müşteri memnuniyeti için taşıdığı önemini vurguladı.

Dijital Sürtünme: Müşterilerin hizmetinizi kullanırken veya araştırırken karşılarına çıkan her türlü yavaşlatıcı, durdurucu ve duraklatıcı unsurdur. Uzun yüklenme süreleri, gereksiz ya da fazladan işlem adımları, karışık arayüz tasarımları bunun örneklerindendir.

Hakan Aran’ın konuşmasından elde ettiğimiz önemli notlar:

  • Pandemi sebebiyle alınan karantina önlemleri internet bankacılığının kullanımını çok ciddi bir oranda arttırdı.
  • Daha önce internet bankacılığına sıcak bakmayan, kullanma konusunda güvensiz hisseden +65 yaş kitlesi de artık banka işlemlerini online olarak gerçekleştiriyor.

Alemşah Öztürk | 4129Grey

Post Corona Dünyasında Yaratıcılık:

4129Grey CEO’su Alemşah Öztürk bu oturumda;

  • Corona dönemindeki sosyal medya kullanımlarının artan verilerini ve bu süreçte Google, Facebook gibi büyük teknoloji devlerinin işleyişlerinde gittikleri değişimi ele aldı.
  • 21-66 gün arasında yeni alışkanlıklar kazanma kuralına ve bu kuralın ortalama 85+ gündür karantina süreci yaşayan müşterilerin istekleri ve davranışları üzerindeki etkisine değindi.
  • Zamansız bir marka olmak, post Corona dünyasında da güçlü bir marka olarak konumlanmak için “human truth” kavramını iyice öğrenmemiz gerektiğinden, bu bağlamda gerçekten insanların amaçlarına hizmet edecek reklamlar, kampanyalar yaratmamız gerektiğinden bahsetti.

Human Truth: Markaların yaptıkları reklamlarla, yürüttükleri proje ya da kampanyalarla, kültürel sınırları aşarak çoğunluk tarafından kabul görmesi ve bu bağlamda küresel bir marka haline gelmesidir. Nike’ın reklamlarında kullanmış olduğu “Just Do It” sloganı bunun güzel örneklerindendir.

Alemşah Öztürk’ün konuşmasından elde ettiğimiz önemli notlar:

  • Post Corona dönemine hazırlık için gerekli müşteri analizleri yapılmalı ve bulunan sonuçlara & varılan çıkarımlara uygun çözüm önerileri ya da yeni hizmetler ortaya koymaya çalışılmalı.
  • #evdekal’dığımız günlerde müşteri davranışlarında gözlenen büyük değişimlerden biri de, müşterilerin alışverişlerini bir purpose (amaç) çerçevesinde gerçekleştirmeleri. Yani günümüz müşterileri ürün ya da hizmet aldığı markanın kendi hayatlarına ne kattığını önemsiyorlar.
  • Yaratıcı işler ortaya koymak için; dijitale daha çok uyum sağlayıp, yeni formatlar & araçlar denenmeli ve yeni iç görüler takip edilmeli.

Togay Özen | McKinsey & Company

Consumer Outlook and Reimagination of New Normal for Companies:

McKinsey & Company’de Associate Principal olarak yer alan Togay Özen elindeki #yeninormal müşteri istatistikleri üzerinden şirketleri nelerin beklediğini ele aldı.

Bazı önemli istatistikler:

  • Türkiye’deki karantina sürecinde ilk defa online alışveriş davranışı gösteren %15'lik bir tüketici kitlesi mevcut.
  • Aynı şekilde yine ilk defa online konferans deneyimi yaşayan büyük bir kitle mevcut. Bu oran business kısmında %23 iken, kişisel kullanımlarda %21 şeklinde.
  • Türk tüketicilerinin %28'i Corona döneminde ortaya çıkan promosyon ve indirimlere bağlı olarak yeni (daha önce denemediği) markalardan ürün ya da hizmet aldı. Bu da “new brand loyalty” kavramını yeniden ele almamız gerektiğini hatırlattı.

New Brand Loyalty: Tüketicilerin eskiden ürün ya da hizmet aldığı markalarda artık istediklerini bulamamalarıyla beraber, ilgilerinin onların istek ve ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap veren, yeni (daha önce denemediği) markalara yönelmesiyle ortaya çıkan durumdur.

Workshoplar

Bir adım geriden, GOOINN nedir & ne yapar?

GOOINN olarak; kurumunuzda inovasyon kültürünü kuruyor, güçlendiriyor, birlikte değer yaratıyor, müşterilerin gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi ürünleri tasarlamanız için gerekecek yetkinliği transfer ediyoruz.

Yavuz Çingitaş | GOOINN & Girişimciye Dönüş

Krizlere Dayanıklı Şirketleri Design Thinking Metodu ile Yaratmak:

Kurucumuz Yavuz Çingitaş, Webrazzi Dijital 2020 etkinliğinde; son yıllarda popüler olan ve özellikle de pandemi sürecinde önemi daha da artan #designthinking metoduyla krizlere karşı nasıl güçlü iş modelleri geliştirebiliriz, girişim / şirket kurabiliriz üzerine bir workshop gerçekleştirdi.

Gerçekleştirdiği workshopta, bizim halihazırda ekipçe kullandığımız dijital araçların sunduğu tüm olanakları kullandı ve bu sayede katılımcılara gerçek bir workshop deneyimi yaşattı.

Başından sonuna kadar interaktif bir şekilde gerçekleştirdiği ve tümüyle katılımcıların yönlendirdiği workshopta:

  • Önce Design Thinking Metodunun önemi ve basamakları ele alındı 🤔
  • Sonra katılımcılar tarafından bir problem ve persona seçildi 👥
  • Ardından katılımcıların seçtiği problemi yaşayan persona için uygun çözüm önerileri geliştirildi ✅
  • Son olarak ‘Keşfet + Geliştir’ metodundan ve önceki aşamalarda odaklanılan probleme & belirlenen personaya uygun olarak geliştirilen çözüm önerilerinin Keşfet & Geliştir Kanvası üzerinde nasıl konumlandırılması gerektiğinden bahsetti.

Design Thinking: Türkçesi ‘Tasarım Odaklı Düşünme’ olan bu kavram, tespit edilen probleme uygun çözümler üretmek amacıyla kullanıcıyı anlamak ve problemleri yeniden tanımlamak için çaba gösterilen yaratıcı bir süreçtir.

Design Thinking Adımları:

  1. Empati Kurma ve Problem / İhtiyaç Arayışı
  2. Anlamlandırma, Problem / İhtiyacı Doğrulama
  3. Çözüm / Fikir Geliştirme
  4. Pretotip / MVP Geliştirme
  5. Hedef Persona Üzerinde Çözüm Testi

Keşfet + Geliştir: Bilinen adıyla ‘Explore-Exploit’ olan bu metot, üzerinde çalışılarak ortaya konulan uygun çözüm önerilerinin yenilik & geliştirme konumlandırmalarını sağlamada işe yaramaktadır. (Daha detaylı bir okuma için şu yazıya göz atabilirsiniz.)

Yavuz Çingitaş’ın gerçekleştirdiği interaktif workshoptan elde ettiğimiz önemli notlar:

  • Böyle zor zamanlarda müşterilerin istek ve ihtiyaçları değişim gösterebiliyor ve bu bağlamda girişimler / kurumlar değişimlere hızla adapte olmak durumundalar.
  • Adapte olmak için gösterilmesi gereken iki tip reaksiyon var:
  1. Var olan ürün ya da hizmetlerinizi tasarım odaklı şekilde yenileme
  2. Tasarım odaklı düşünceyle yeni çözüm önerileri geliştirme

Workshop sonunda katılımcılara yönlendirdiğimiz “Şirketiniz, Düşük Temas Ekonomisine ne kadar hazır?” anketine şu linkten ulaşabilir ve anket sonundaki iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz 👉🏻 https://bit.ly/webrazzid

Dr. Eren Koçyiğit | NBT

Yeni Dünyada Dijital Zihniyet ve Dijital Beceriler:

NBT Kurucusu Dr. Eren Koçyiğit gerçekleştirdiği workshopta:

  • Pandemi sürecinde değişen müşteri segmentlerini ve müşteri davranışlarını ele aldı.
  • Böyle zorlu zamanlarda markaların yeni dünyada güçlü bir şekilde ayakta kalabilmek için, dijital zihniyet ve becerilerini geliştirmeleri gerektiğinden bahsetti.

Dr. Eren Koçyiğit’in workshopundan elde ettiğimiz önemli notlar:

  • Dijital dönüşüm ile iyileşmeye doğru gidilirken dikkat edilmesi gerekilen üç madde:
  1. Esneklik ve hız
  2. Olası riskleri göze alarak alınan cesur aksiyonlar
  3. Bütünsel bir yaklaşım
  • Değişen dünyanın yeni istek ve ihtiyaçlarını karşılama noktasında dijital dönüşüm adaptasyonu kurumlar için de bireyler içinde büyük bir önem arz ediyor.
  • Kendini dijital anlamda geliştirmek isteyen bireylerin yönelebileceği adaptasyon yetkinlikleri:
  1. UX, Data, Social Media - Content alanlarında dikey uzmanlıklar (Specialist)
  2. Strategic Brand Management alanında yatay uzmanlıklar (Generalists)
  3. CX alanında hybrid uzmanlıklar (T - shaped Marketer)

Birbirinden değerli konuşmacıları, 1000+ kadar katılımcıyı bir araya toplamayı başaran Webrazzi ekibine ve workshopumuza katılan herkese teşekkür ederiz. Gelecek etkinlik notlarında görüşmek üzere 😊

--

--

Canan Ulyana Başer
GOOINN
Editor for

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧