Γιάννης Χαραλαμπίδης: «Τώρα πρέπει να εμπλέξουμε και να εκπαιδεύσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων»

Yiorgis Chronas
govhackgr
Published in
2 min readNov 8, 2022

Σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα προχώρησε ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, καθηγητής Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Govhack στο περιοδικό netweek.

Ο κ. Χαραλαμπίδης μίλησε στον δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο για την θέση της χώρας μας σε θέματα ψηφιακής μετάβασης και καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση, δίνοντας παράλληλα πέντε προτάσεις για να γεφυρωθεί το τεχνολογικό χάσμα σε σχέση με τα «προηγμένα» Ευρωπαϊκά κράτη.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής υπογράμμισε πως το κύριο πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου είναι πως «το 70% των συστημάτων του ανήκουν σε μια τεχνολογική γενιά που δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει τις εξελίξεις», γεγονός που αν και παρακωλύει τις υλοποιήσεις δράσεων καινοτομίας, γεννά παράλληλα ευκαιρίες για την ανάπτυξη καλών πρακτικών και εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα. Κατ’ επέκταση η εν λόγω διαδικασία θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί καρποφόρα για τη χώρα μας σε βάθος δεκαετίας.

Τα πέντε κύρια σημεία που χρειάζεται να δοθεί έμφαση κατά τους επόμενους 12 μήνες και σε βάθος τετραετίας είναι:

Α. Πλήρης εξαφάνιση του χαρτιού και των εγγράφων ( και ψηφιακών) στη δημόσια διοίκηση.

Προτείνεται η δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων για την αντικατάσταση κάθε «αδείας» και «πιστοποιητικού».

Β. Αυστηρές οδηγίες για κάθε επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης και τύπο οργανισμού.

Να υπάρξει, δηλαδή, νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για την αρχιτεκτονική των websites και mobile apps καθώς και για τα αναγκαία σημεία διαλειτουργικότητας σε φορείς κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειών και δήμων.

Γ. Νέες, έξυπνες, φθηνές ψηφιακές υπηρεσίες με μεγάλο θετικό αντίκτυπο.

Να συνεχιστεί ο πειραματισμός κι οι νέες προσεγγίσεις για ψηφιακές λύσεις καινοτομίας σε όλους τους τομείς του κρατικού μηχανισμού, τις δημόσιες υπηρεσίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, κ.α.

Δ. Όλοι για έναν κι ένας για όλους.

Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των ιστοσελίδων των δημοσίων υπηρεσιών και γενικά της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε «το κράτος να έχει ένα πρόσωπο προς τον πολίτη».

Ε. Συγκέντρωση και διαχείριση στοιχείων για τη λήψη αποφάσεων.

Να θεωρείται, δηλαδή, απαραίτητη η τήρηση επαρκών στοιχείων σε ψηφιακή μορφή για την άμεση κι εύκολη ανάκτηση στοιχείων από ερευνητές και λοιπούς ενδιαφερόμενους.

Περισσότερες πληροφορίες:

--

--

Yiorgis Chronas
govhackgr

Content writer for Crowdpolicy — Media and Communication major at NKUoA.