Μάθε πώς ο Σωτήρης Πετρόπουλος, ο διευθυντής του HIGGS μπορεί να «φωτίσει» τα όνειρα σου σε 3 λεπτά.

Millennial Makers
Millennial Makers
Published in
6 min readJan 21, 2017
Μετάφραση: Μαρία Πισκιούλη

1.Κύριε Σωτήρη Πετρόπουλε, σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να ενθαρρύνετε τους νέους, που διαβάζουν τους GR Millennial Makers! Είστε ο διευθυντής του HIGGS. Πείτε μας για τον στόχο της πρωτοβουλίας σας.

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, είναι τιμή μου! Ο οργανισμός τον οποίο διευθύνω, το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων |ΜΚΟ| που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς που βοηθούν! Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω δομημένης και μη δομημένης στήριξης στις ελληνικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ενώ τα βασικά προγράμματα μας είναι ο Επιταχυντής και το Εκκολαπτήριο για ΜΚΟ.

2. Γιατί αποφασίσατε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη άλλων ΜΚΟ; Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δράσης των ΜΚΟ στην κοινωνία;

Από το 2009 ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις ελληνικές ΜΚΟ, αρχικά ως ερευνητής και αργότερα ως μέντορας ανάπτυξης δυνατοτήτων. Ήταν ένας τομέας τον οποίο δεν γνώριζα καλά και ο οποίος μου παρουσίαζε μια διαφορετική Ελλάδα από αυτή που είχα στο μυαλό μου: χιλιάδες άνθρωποι να εργάζονται ένθερμα ώστε να βοηθήσουν τους άλλους, να κάνουν παιδιά να χαμογελάσουν, να προστατεύσουν μια λίμνη ή ένα δάσος. Έτσι, γοητεύτηκα από αυτόν τον τομέα και ήθελα να τον στηρίξω και αφού έλαβα μια χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2012 κατάλαβα τι έπρεπε να κάνω ώστε να φανώ χρήσιμος σε αυτό το υπέροχο οικοσύστημα.

Απλά φανταστείτε ότι υπάρχουν εκατοντάδες οργανισμοί στους οποίους κάποιοι αφιερώνουν τεράστιο μερίδιο του χρόνου τους, συνήθως ως εθελοντές, και πετυχαίνουν σημαντικά αποτελέσματα, θετικά για την κοινωνία. Και θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα περισσότερα εάν κάποια τεχνοκρατική προσέγγιση μπορούσε να ενσωματωθεί στις λειτουργίες τους. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ως HIGGS. Διότι αν η μικρή ομάδα ανθρώπων που περπατάει τη νύχτα και προσφέρει κουβέρτες και άλλα βασικά είδη σε άστεγους γίνει μεγαλύτερη, τότε περισσότεροι αν όχι όλοι θα κοιμούνται με περισσότερη ζεστασιά στη χώρα μας– γι αυτό και ο στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν.

3. Με βάση την εμπειρία σου, ποιο είναι το κίνητρο των ανθρώπων ώστε να ιδρύσουν μια ΜΚΟ, να δραστηριοποιηθούν ενάντια σε διάφορα προβλήματα και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με αυτά;

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος ιδρύει μια ΜΚΟ είναι ποικίλοι. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι ο πιο κοινός παράγοντας είναι η προσωπική εμπειρία με το ζήτημα. Έτσι άνθρωποι που έχουν χάσει κάποιον συγγενή από καρκίνο είτε θα γίνουν μέλη είτε θα ιδρύσουν μια οργάνωση που έχει ως στόχο να βοηθήσει άλλους που πολεμούν τον καρκίνο. Οι πολίτες που διασχίζουν τον κέντρο της πόλης θα ευαισθητοποιηθούν πιο εύκολα σχετικά με τους άστεγους και με όσους πεινούν οπότε θα συμμετάσχουν ή θα ιδρύσουν μια οργάνωση που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Και φυσικά υπάρχει η γενική τάση κάποιων ανθρώπων να θέλουν να βοηθήσουν ή να αλλάξουν οποιαδήποτε κατάσταση θεωρούν παράλογη.

Όμως υπάρχει και αυτό το ολοένα αυξανόμενο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει δουλειά αλλά κατέχει τις δεξιότητες και γιατί όχι το κίνητρο — φανταστείτε να μπορούσατε να ιδρύσετε μια οργάνωση που σας αποφέρει κάποιο εισόδημα και έχει πραγματικά θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτή είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα η οποία μπορεί δυνητικά να ανθήσει και στη χώρα μας.

Ενώ το να ιδρυθεί μια οργάνωση δεν είναι τόσο δύσκολο, η ευαισθητοποίηση του κοινού μπορεί κάποιες φορές να αποδειχτεί δύσκολη. Πέρα από τους εσωτερικούς κύκλους των μελών της οικογένειας, των φίλων και όσων βιώνουν τον αρνητικό αντίκτυπο του συγκεκριμένου ζητήματος η εξάπλωση της ιδέας και η ενημέρωση άλλων ανθρώπων δεν είναι τόσο εύκολη. Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία, επιμονή και πιθανόν και έναν καλό φίλο με γνώσεις marketing! Σίγουρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν αν χρησιμοποιηθούν σωστά και μια εκστρατεία εύρεσης πόρων μπορεί να παρέχει την απαραίτητη στήριξη ώστε να τραβήξεις την προσοχή. Και μετά εξαρτάται από την ποιότητα της δουλειάς σου και την ειλικρίνεια των κινήτρων και των δράσεων σου.

4. Πως μπορεί η εμπειρία σου να «φωτίσει» τα όνειρα των νέων που δεν έχουν υποστήριξη ή αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους;

Πρώτον, ποτέ μην αμφιβάλλεις για το εαυτό σου! Οι νέοι σήμερα είναι η πιο μορφωμένη και ταλαντούχα γενιά στην Ελλάδα και είναι στην κατάλληλη ηλικία ώστε να αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Αυτό που έχει ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι η εμπειρία και το γεγονός ότι ξεκίνησαν εύκολα την καριέρα τους λόγω των συνθηκών που υπήρχαν τότε. Αυτό που δεν έχουμε μάθει από τους γονείς μας είναι η επιμονή (επειδή βρήκαμε πολλά πράγματα έτοιμα) και από το εκπαιδευτικό σύστημα το να δρούμε με θάρρος μετά από έρευνα του περιβάλλοντος στο οποίο θα δραστηριοποιηθούμε. Η εμπειρία μου μου δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για δικαιολογίες -τώρα, ίσως περισσότερο από ότι παλαιότερα, υπάρχει διαθέσιμη στήριξη, η μόνη διαφορά είναι ότι είναι δύσκολο να την πάρει κανείς.

Είχαν οι γονείς μας επωαστήρια για νεοφυείς επιχειρήσεις και προγράμματα συμβουλευτικής; Όχι. Είχαν οι ΜΚΟ παλαιότερα ιδιωτικά ιδρύματα ή το καταπληκτικό εργαλείο της χρηματοδότησης από το πλήθος για να αποκτήσουν πόρους; Όχι. Παρόλα αυτά πολλές από αυτές πετύχαν! Και τι συνέβαινε με την δωρεάν εργασία από όλους αυτούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται τώρα λόγω της πρόσφατης κοινωνικοοικονομικής κρίσης;

Άρα ψάξτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το τι σας κινητοποιεί και τις ανάγκες που υπάρχουν. Μετά κάντε κάποια προετοιμασία, δουλέψτε (όχι όσο σκληρά νομίζετε αλλά κάνοντας μια σοβαρή προσπάθεια) και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

5. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζεις πολλές ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν -χάριν και στην δική σου συμβολή- να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Αν έπρεπε να διαλέξεις την πιο δυνατή από αυτές, ποια θα ήταν;

Δεν είμαι σίγουρος αν έχω καταφέρει κάτι τέτοιο! Από την επαφή μου με διαφορετικές οργανώσεις μπορώ σίγουρα να θυμηθώ μια περίπτωση για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Μετά από ένα σεμινάριο που οργανώσαμε με θέμα την χρηματοδότηση από το πλήθος, μια οργάνωση που συμμετείχε έκανε μια προσπάθεια και ξεκίνησε μια εκστρατεία χρηματοδότησης από το πλήθος, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία! Όχι μόνο έφτασαν αλλά στην πραγματικότητα ξεπέρασαν τον στόχο που είχαν θέσει και αυτό οδήγησε στην απόκτηση των απαραίτητων υλικών για την λειτουργία ενός κέντρου για τους νεαρούς μετανάστες (γραφική ύλη, καθαριστικά και παιχνίδια).

Για να είμαι ειλικρινής η συμβολή μου σε όλο αυτό ήταν περιορισμένη — αυτοί είχαν την ιδέα για την εκστρατεία, δημιούργησαν το απαραίτητο υλικό, ασχολήθηκαν με την διάδοση, έβαλαν όλη την ενέργεια. Εγώ ήμουν αυτός που τους παρουσίασε αυτό το υπέροχο κανάλι χρηματοδότησης και μοιράστηκα μαζί τους κάποιες συμβουλές και κάποια μυστικά.

Και αυτό είναι το μήνυμα μου — όλοι έχουν αυτό που χρειάζεται για να πετύχουν, τους λείπει μόνο λίγη καθοδήγηση και σε κάποιες περιπτώσεις η τεχνογνωσία. Ειδικά στον τριτογενή τομέα το σημαντικότερο είναι οι άνθρωποι και τα κίνητρα τους ώστε να στήσουν και να τρέξουν καταπληκτικές πρωτοβουλίες και δράσεις!

6. Μια τελευταία ερώτηση! Είναι σημαντικό για τους νέους να έχουν μέντορες; Εσύ, προσωπικά, έχεις κάποιο συγκεκριμένο άτομο ως πρότυπο; Ποιο είναι αυτό;

Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω στους μέντορες! Όχι επειδή δε προσφέρουν σημαντική βοήθεια αλλά επειδή πολλά άτομα έχουν την τάση να βασίζονται υπερβολικά σε αυτούς. Όπως με το διδακτορικό μου, ο υπεύθυνος καθηγητής μου έδειξε τον δρόμο, ήταν πολύ χρήσιμο αλλά ήταν ένας δρόμος που έπρεπε να πάρω μόνος μου ώστε να τερματίσω. Πιστεύω ότι είναι καλό να έχεις 2–3 άτομα να σου δίνουν συμβουλές αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα: ο πιο πετυχημένος επιχειρηματίας του χτες δεν μπορεί πάντοτε να καταλάβει τα σύγχρονα ζητήματα ή μπορεί να έχει καλομάθει από όσα έχει κερδίσει λόγω της επιτυχίας του. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία και οι συζητήσεις με όσους βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με εσένα ή λίγο πιο μπροστά σε οποιοδήποτε τομεά/πρωτοβουλία. Γι’ αυτό στην επίκεντρο του HIGGS βρίσκεται ο χώρος συνεργασίας μας: για να ενισχυθεί η συνεργασία και η αλληλεπίδραση και χάρη σε αυτά να αυξηθεί και η δράση των ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Για περισσότερα νέα & συνεντεύξεις, ακολουθήστε το Millennial Makers, στα social media!

FacebookInstagramTwitter

--

--

Millennial Makers
Millennial Makers

Millennial #Makers is a #digital space with remarkable inspirational stories from #achievers (Makers) around the world.